31.3.13

Κράτος λάφυρο…


Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ο δημόσιος τομέας έχει καταστεί «λάφυρο» των κομμάτων εξουσίας.
Δεν περιορίζονται μόνον στην τοποθέτηση των «εκλεκτών» του κομματικού τους μηχανισμού σε θέσεις-κλειδιά, δεν ανοίγουν μόνον τις πόρτες των δημόσιων υπηρεσιών σε τυφλούς διορισμούς «ημετέρων», αλλά θεωρούν το κράτος τσιφλίκι τους, που τους παραδίνεται ως επιβράβευση για την αναρρίχησή τους στην εξουσία...


Βεβαίως, ούτε λόγος να γίνεται για αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή των στελεχών που καλούνται να αναλάβουν νευραλγικούς τομείς των δημόσιων υπηρεσιών.
Το μοναδικό «προσόν» που απαιτείται είναι η κομματική ταυτότητα των υποψηφίων.



Πίσω της υποκρύπτεται μία ανήθικη συναλλαγή που εκτρέφει το ρουσφέτι, γιγαντώνει τις πελατειακές σχέσεις και, κυρίως, διευκολύνει τη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα, τους εθνικούς προμηθευτές και τους νταβατζήδες των δημόσιων έργων.
Η τακτική αυτή είναι η κύρια πηγή των οικονομικών σκανδάλων, της αλόγιστης σπατάλης και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.
Στελέχη μάλιστα του ΟΟΣΑ, τα οποία βρέθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, προκειμένου να συντάξουν μία έκθεση για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, κατά την περιδιάβασή τους στα υπουργεία ανακάλυψαν ότι είχαν συσταθεί κρατικές δομές, που στελεχώνονταν από εκατοντάδες υπαλλήλους, οι οποίες είχαν μοναδική τους αποστολή το μοίρασμα σε «ημετέρους» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Οι δομές αυτές λειτουργούσαν μάλιστα ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κατείχε την κυβερνητική εξουσία.
Από αυτή την πρακτική δεν εξαιρούνται τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία ευαγγελίζονται μία διαφορετική κουλτούρα άσκησης εξουσίας.
Αψευδής μάρτυρας, η επιστολή την οποία απέστειλε προσφάτως ο Δ. Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ προς τα μέλη του κόμματος, με την οποία τους γνωστοποιεί ότι «θα προκηρυχθούν οι θέσεις για την εγκατάσταση 87 διοικητικών και 93 υποδιοικητών των νοσοκομείων της χώρας», τους καλεί να φροντίσουν «να κατατεθούν εγκαίρως οι υποψηφιότητες» και τους ζητεί να του αποστείλουν αμέσως μετά «όλα τα ονόματα και τα βιογραφικά των υποψηφίων που κατέθεσαν αιτήσεις και για ποιο νοσοκομείο».
Η επιστολή εστάλη προφανώς στο πλαίσιο της περιβόητης εξίσωσης «5-3-2», την οποία, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Κ.Ε», έχουν υιοθετήσει οι κυβερνητικοί εταίροι για το μοίρασμα του κράτους.
Είναι αλήθεια ότι οι περιβόητες διαδικασίες του open government, τις οποίες χρησιμοποιούσε σαν προπέτασμα καπνού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείφθηκαν πολύ γρήγορα.
Ούτε καν στην επιλογή των διευθυντικών στελεχών των υπουργείων δεν τηρήθηκαν τα προσχήματα.
Ο απροκάλυπτος τρόπος όμως με τον οποίο οι κυβερνητικοί εταίροι -συμπεριλαμβανομένης και της ΔΗΜΑΡ- διαμοιράζουν έναν αποσαθρωμένο και ανάπηρο δημόσιο τομέα αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες που έχουν εξαθλιωθεί από τη βαρβαρότητα των Μνημονίων.
Ταυτόχρονα, οδηγεί στην πλήρη ανυποληψία το ήδη χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Δημήτρης Νικολακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου