23.3.13

Απ’ τον Ανάν στους… Α(υ)νάν!


Πριν λίγα χρόνια, η πολύπαθη Κύπρος, δοκιμαζόταν για μια ακόμη φορά με το περιβόητη «Σχέδιο Ανάν».
Για καλή τύχη του Ελληνισμού, τότε στις ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας ήταν δύο άνθρωποι που ήταν πάνω απ” όλα πατριώτες. 

 
Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Καραμανλής, διαχειρίστηκαν – ειδικά ο Παπαδόπουλος – την τόσο κρίσιμη κατάσταση, με τόση μαεστρία που και ένα περήφανο ΟΧΙ ακούστηκε από το στόμα του Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και «μύτη δεν άνοιξε».
Οι ψύχραιμοι αναλυτές της εποχής εκείνης, αναγνώρισαν την τεράστια συνεισφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Κ. Καραμανλή, σε διπλωματικό κυρίως επίπεδο.




Να θυμηθούμε την τότε στάση του ΣΥΡΙΖΑ;
Υποστήριζαν χωρίς περιστροφές – έκαναν μάλιστα και υποδείξεις στους Κύπριους, τι πρέπει να κάνουν – το «Σχέδιο Ανάν». Ολόθερμη υποστήριξη σε ένα σχέδιο που αποδείχθηκε ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο αλλά και ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Να ξαναγυρίσουμε στο σήμερα.
Αυτή τη φορά, η Ελληνική Κυβέρνηση, ούσα «στο καναβάτσο» και η χώρα μας, τηρεί μια διακριτική στάση στήριξης της όποιας απόφασης της Κυπριακής Κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται, αυτό «διαρρέεται», αυτό σε τελική ανάλυση είναι το σωστό.
Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει στους Κύπριους τι θα αποφασίσουν.
Οι όποιες διπλωματικές δυνάμεις μας έχουν απομείνει, φαίνεται να χρησιμοποιούνται για το καλό και των δύο χωρών, ενώ μάλλον απ” ότι όλοι ομολογούν, Σαμαράς και Αναστασιάδης βρίσκονται σε συχνότατη επαφή και συντονίζουν από κοινού κάποιες ενέργειες.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, παραχωρεί συνέντευξη τύπου, υποτίθεται για να εκφράσει τις θέσεις του για το πρόβλημα της Κύπρου… και τι κάνει;
Αφορισμούς εναντίον προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, κατηγορίες εναντίον των εταίρων, ένθερμη υποστήριξη του ΟΧΙ αυτή τη φορά των Κυπρίων, αλλά επί της ουσίας, καμία πρόταση τι θα κάνει η Κύπρος μετά το ΟΧΙ.
Προφανώς κανέναν δεν εξέπληξε το πρόσφατο παραλήρημα του κ. Τσίπρα.
Ο ίδιος δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στην Κύπρο…
Δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στην Ευρώπη…
Κι ασκεί “πολιτική”, τέτοιες κρίσιμες ώρες, για τέτοια κρίσιμα ζητήματα, εξαπολύοντας καταγγελίες και ύβρεις κατά της Ελληνικής κυβέρνησης!
–Ο ίδιος δεν έχει πολιτική! Αφού δεν προτείνει κανένα εναλλακτικό σχέδιο, ούτε για την Κύπρο, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την ευρωζώνη.
–Δεν έχει ντροπή! Προσπαθεί να αποκρύψει ότι αυτό που καταγγέλλει ότι επιβλήθηκε στην Κύπρο – η φορολόγηση καταθέσεων – στελέχη του κόμματός του (και το ίδιο το πρόγραμμά του) το πρότειναν να συμβεί και στην Ελλάδα!
–Δεν έχει μνήμη! Μιλάει πολύ για “αντίσταση”, αλλά ξεχνάει ότι το κόμμα του είχε υποστηρίξει ολόθερμα το Σχέδιο Ανάν.
–Δεν έχει καν υπομονή! Και μιλάει πολύ, πριν ακόμα αποφασίσουν οι Κύπριοι για το πώς θα βγουν από την κρίση.
Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο από την αρχή ως το τέλος αυτής της δοκιμασίας.
Αυτό είναι στάση ευθύνης.
Τα λόγια του αέρα και τα πυροτεχνήματα είναι παράκρουση ανευθυνότητας!
Το “Σχέδιο Β”, η εναλλακτική πρόταση του κ. Τσίπρα, όπως αποκάλυψε σήμερα, είναι μόνιμος εκβιασμός προς πάσα κατεύθυνση.
Το εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται με “παχιά λόγια”, ούτε με καταγγελίες φοιτητικού αμφιθεάτρου άλλων εποχών…
Όταν διαχειρίζεσαι τις τύχες του λαού σου, σκέφτεσαι όλες τις εναλλακτικές λύσεις και όλα τα επόμενα βήματα, δεν προτείνεις “αποθανέτω η ψυχή μου”, ούτε “γαία πυρί μειχθήτω”…
Είναι αληθινά ντροπή, οι αμετανόητοι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν στην Ελλάδα, να το παίζουν σήμερα …”αντιστασιακοί”!
Ούτε τότε κατάλαβαν τίποτε, ούτε σήμερα καταλαβαίνουν…».

Παυσανίας

Υ.Γ. Συγχωρέστε μου το λογοπαίγνιο του τίτλου.
 Όμως, θεωρώ ότι η χειρότερη υπηρεσία που μπορείς να προσφέρεις στην πατρίδα σου, είναι σε τόσο κρίσιμες στιγμές, εσύ να κοιτάζεις τα πρόσκαιρα κομματικά οφέλη και όχι το καλό του τόπου.
Ε, αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι… μ@λ@κί@.
Δεν μπορεί να κοιμάσαι με το ένα χέρι κάτω από το πάπλωμα… και να φαντάζεσαι ότι θα γίνεις Πρωθυπουργός, όπως ο κύριος του σκίτσου μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου