24.3.13

Ανακατατάξεις στην περιοχή;


Ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο το σκηνικό των ημερών αλλά και το μέλλον της Ελλάδας, της Κύπρου και γενικότερα της περιοχής σημειώνονται κάθε ώρα που περνάει στην περιοχή μας.
Ελπίδα όλων οι αναπόφευκτες αλλαγές να είναι θετικές.


Η πιο εντυπωσιακή είναι ο προγραμματισμός άμεσης κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Ισραήλ.
Η ανακοίνωση θα γίνει τις επόμενες ώρες για λεπτομέρειες και η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς φαίνεται ότι οι υπερδυνάμεις και οι χώρες της ανατολικής μεσογείου βρίσκονται μπροστά σε προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των συμμαχιών και συνακόλουθα της εκμετάλλευσης των πλουσιότατων κοιτασμάτων της περιοχής.



Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, μας είπε πριν από λίγο, ότι για την κοινή συνεδρίαση, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες άμεσα και πιθανότατα θα είναι όλα έτοιμα, ώστε να γίνει μέσα στο Μάιο.
Η αμέσως επόμενη είναι η κατά τα φαινόμενα ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του κυριότερου Ρώσου ολιγάρχη και αντιπάλου του Πούτιν του Μπόρις Μπερεζόφσκι στο Λονδίνο.
Πριν τον θάνατό του είχαν γίνει απόπειρες που μόνο σε ταινίες Τζέημς Μπόντ έχουν προηγούμενο.
Αποκορύφωμα οι θάνατοι από δηλητήρια άλλων ατόμων όπως ο Λιτβινένκο κλπ.
Το Ισραήλ επαναβεβαίωσε την συμμαχία με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην προσδιορισθείσα ΑΟΖ.
Ταυτόχρονα με πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το Ισράηλ έκανε πρώτο βήμα εξομάλυνσης των κακών σχέσεων που έχει με την Τουρκία και αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να θέσουν όλες τις χώρες υπό τη δική τους ομπρέλα και να αναλάβουν εκείνες την διανομή των πλουσίων κοιτασμάτων, κάτι που είναι παλαιό τους σχέδιο και μόνιμη επιδίωξη.
Το Ισραηλ ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία για τους θανάτους στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά αλλά ο Μπ. Ομπάμα έσπευσε αμέσως μετά να κόψει τους κομπασμούς της Τουρκίας λέγοντας ότι παραμένουν αγεφύρωτες σημαντικές διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Ισραήλ προωθεί πολύ περισσότερο την επιλογή του Ισραήλ να αλλάξει το δίαυλο επικοινωνίας του με Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία που γινόταν κυρίως μέσω Τουρκίας η χωρών της Βόρειας Αφρικής και να είναι μόνιμα μέσω Κύπρου και Ελλάδας.
Εάν αυτό αποφέρει στην Ελλάδα κέρδη τότε θα πιστωθεί και στον Αντώνη Σαμαρά ως θετική εξέλιξη. Κρίσιμο στάδιο στη διαδικασία είναι η τελική διανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Σε μια σημαντική κίνηση στην οποία πρωτοστατεί ο Αμερικανοεβραίος πολιτικός παράγων Έλλιοτ Εγκελ, το σπουδαιότερο οργανωμένο λόμπυ του κόσμου το Αμερικανοεβραϊκό στις ΗΠΑ έκανε ανακοινώσεις υπέρ της Κύπρου και των δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ.
Τα βήματα μπροστά από την πλευρά αυτή συνοδεύουν βήματα σημειωτόν η όπισθεν από τις πλευρές της Ευρωγερμανίας και της Ρωσίας.
Γερμανοί πολιτικοί έκαναν δηλώσεις πίεσης προς την Κύπρο ενώ από την πλευρά της η Ρωσία δια του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ έκανε βήματα πίσω μιλώντας για ουδετερότητά της στα θέματα Κύπρου και Τουρκίας.
Οι δηλώσεις αυτές είναι αντίθετες με τις προ ολίγων μηνών δηλώσεις θωράκισης της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, που είχαν κάνει Ρώσοι πολιτικοί και Υπουργοί , όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Σερκέϊ Λαβρόφ.
Τόσο η Γερμανία όσο και η Ρωσία θέλουν μερίδιο και σημαντικό λόγο στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής, κυρίως με την συμμετοχή εταιριών τους.
Η Ρωσία πιέζει με τις σχέσεις που έχει με την Κύπρο χρόνια σε πολλά επίπεδα, ενώ η Γερμανία ως κύριος μοχλός της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προωθεί το επιχείρημα ότι τα σύνορα της Κύπρου και επομένως και η ΑΟΖ είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τώρα το πόκερ έγινε πολύ σκληρό και η τελική αναδιάταξη των συμμαχιών θα δείξει νικητές και χαμένους.
Η πιθανότητα να προωθήσουν οι ΗΠΑ δημιουργία Κουρδιστάν με ηγέτη τον Οτσαλάν στα πρότυπα του Μαντέλα στη Νότιο Αφρική είναι περισσότερο ορατή από ποτέ και η δημιουργία του Κουρδιστάν συμφέρει οπωσδήποτε και Ισραήλ (πρωτίστως). και Ελλάδα, και Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου