12.3.13

Ψάρι μπουρδέτο


Άντε με το καλό «αποκρέψαμε» σήμερα, τελειώσαμε και με την καλοπροαίρετη αντιπαράθεση μεταξύ αμετανόητων κρεατοφάγων και ευαίσθητων χορτοφάγων της Τσικνοπέμπτης και μπήκαμε στην εβδομάδα της Τυρινής.



Αυτή την εβδομάδα παραδοσιακά τρώμε μόνο ψάρια και γαλακτοκομικά, μέχρι την επόμενη Κυριακή που ξεκινάει για όσους αντέχουν και μπορούν, η ορθόδοξη χορτοφαγία της Σαρακοστής.
Να η ευκαιρία λοιπόν, να μιλήσουμε για ένα παραδοσιακό κερκυραϊκό πιάτο με ψάρι, που είναι πεντανόστιμο, εύκολο και γρήγορο.


Κανονικά το μπουρδέτο γίνεται με φρέσκες σκορπίνες.Για να εκτελέσετε τη συνταγή με σκορπίνες όμως, θα πρέπει να  έχετε κονέ με αξιόπιστο  ψαρά ή να έχετε άντρα ψαρά, αρκετά λεφτά στο πορτοφόλι σας και άνεση στο καθάρισμα αυτών των ψαριών που είναι γεμάτα εξωτερικά αγκάθια και σουβλερά πτερύγια. 
Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, σας έχω τη λύση.
Και η λύση λέγεται κοκκινόψαρο.
Κατοικοεδρεύει στον καταψύκτη του σούπερ μάρκετ και είναι σχεδόν τελείως καθαρισμένο και χωρίς κεφάλι. 
Ξεπαγώνετε λοιπόν τα ψάρια και το μόνο που μένει να κάνετε είναι ένα ελαφρύ ξελέπισμα, να τα κόψετε σε μερίδες και να τα τρίψετε με χυμό από μισό λεμόνι, που κάνει τη σάρκα τους πιο σφικτή και λευκή.
Θα πάρετε μια ρηχή κατσαρόλα, θα ρίξετε μέσα μισό φλιτζάνι λάδι και θα τσιγαρίσετε (λέμε οι νοικοκυρές, «σοτάρετε» λένε οι σεφ),  δυο κρεμμύδια τριμμένα και δυο σκελίδες σκόρδο. 
Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι θα προσθέσετε δυο κουταλιές ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, λίγη ζάχαρη όπως πάντα στη σάλτσα ντομάτας και αν αντέχετε τα καυτερά, δυο πιπερίτσες τσίλι.
Θα σβήσετε με μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί και θα προσθέσετε μια κονσέρβα ντοματάκια ή χυμό ντομάτας και το ανάλογο νερό.
Προσοχή: όταν λέμε το ανάλογο νερό, εννοούμε να σκεπάζει το ψάρι, χωρίς να θυμίζει σούπα. 
Αν το μαγειρέψετε καλοκαίρι, θα τρίψετε στον τρίφτη 3-4 ώριμες ντομάτες και θα είναι ένα τελείως διαφορετικό πιάτο, καθώς η φρέσκια ντομάτα δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. 
Δε θέλει πολύ βράσιμο αυτό το ψάρι, σε δέκα λεπτά περίπου θα είναι έτοιμο.
Όταν δείτε τη σάλτσα να έχει δέσει, να έχει «σουγάρει» λέμε στην Κέρκυρα, είστε έτοιμοι.
Να θυμάστε ότι αυτό το φαγητό δεν το ανακατεύουμε με την κουτάλα, απλά κουνάμε που και που την κατσαρόλα, για να μην πιάσει στον πάτο.
Αν θέλετε, μπορείτε να το φτιάξετε και με πατάτες, τότε όμως θα πρέπει να τις βάλετε να βράσουν στη σάλτσα για περίπου  δέκα λεπτά,  να μαλακώσουν, πριν προσθέσετε το ψάρι.
Η εκδοχή με τις πατάτες, αλλά χωρίς το καυτερό τσίλι, είναι προτιμότερη για όσους έχουν παιδιά και είναι ένα καλό τέχνασμα να καταναλώσουν το συνήθως αντιπαθητικό, γι αυτά, ψάρι. 
Αν το φτιάξετε  χωρίς τις πατάτες, προμηθευτείτε  ικανή ποσότητα από το φρέσκο ψωμί που προτιμάτε, φορέστε γύρω από το λαιμό μια πετσέτα κουζίνας και καλές βουτιές!
Άλλωστε, όπως λέει και η παροιμία, από Μάρτη καλοκαίρι!

Άντζελα Κροκίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου