28.3.13

Η νέα ρωσική μαφία, και το «κούρεμά» της.


Καταλαβαίνω ότι αυτό που θα πω ακούγεται ως ανεύθυνο, αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να μας νοιάζει για το αν κάποιο Ρώσοι ολιγάρχες, και κάποιες ρωσικές επιχειρήσεις (και διεφθαρμένοι αξιωματούχοι) θα χάσουν χρήματα στη Κύπρο.


Ναι το ξέρω… η αρχική πρόταση της ΕΕ για την φορολόγηση όλων των κυπριακών καταθέσεων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Να προκαλέσει γενικευμένα bank runs σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Βασικά, μας θύμισε πως η ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζει να υπάρχει.



Τα περισσότερα από τα «ζεστά χρήματα» που είναι κατατεθειμένα στη Κύπρο ανήκουν σε Ρώσους.
Οι ρωσικές εταιρίες προσελκύονται από την χαμηλή φορολόγηση της μεγαλόνησου. Και επειδή η Κύπρος τα έχει βρει (κάτω από το τραπέζι) με την Ρωσία, τα ρωσικά ρούβλια που κατατίθενται στις κυπριακές τράπεζες είναι μη ανιχνεύσιμα, όπως ήταν κάποτε τα δολάρια στις αντίστοιχες ελβετικές.
Οι διεφθαρμένοι κρατικοί αξιωματούχοι, που κλέβουν κρατικό χρήμα,  θεωρούν την Κύπρο ως έναν φιλικό παράδεισο.
Το Bloomberg Businessweek δημοσίευσε πρόσφατα το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των $230 εκατομμυρίων μιας απάτης που έγινε το 2007 εναντίον της Hermitage Capital, και που αποκαλύφθηκε από τον γενναίο δικηγόρο Sergei Magnitsky (που πέθανε στη φυλακή), μπορεί να βρίσκεται στη Κύπρο.
Για να το πούμε αλλιώς, όλα εκείνα τα τσιράκια του Vladimir Putin, που πλούτισαν καταπατώντας τον νόμο, τα βρήκαν επιτέλους σκούρα.
Στη Κύπρο, χωρίς καμιά προειδοποίηση, οι κανόνες άλλαξαν στα ξαφνικά, και οι καταθέσεις άνω των €100.000 μπορεί τώρα να κουρευτούν ως και 40%.
Αν και ο σκοπός του κουρέματος αυτού είναι να σωθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εν τούτοις δεν διαφέρει πολύ από αυτό που έκαναν κατά καιρούς οι Ρώσοι αξιωματούχοι, κατηγορώντας για ψευδείς φορολογικούς λόγους κάποιους συμπατριώτες τους επιχειρηματίες προκειμένου να βάλουν χέρι στη περιουσία τους.
Τώρα όλοι είναι θυμωμένοι.
Και μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters κάποιοι Ρώσοι ετοιμάζουν μηνύσεις και αγωγές!
Ειρωνεία της τύχης.
Ένας λόγος που οι ολιγάρχες βγάζουν τα χρήματα από τη Ρωσία και τα πάνε αλλού είναι επειδή τα θέλουν σε κράτος που είναι συντεταγμένο και ευνομούμενο, για να μην πάθουν οι ίδιοι αυτό που κάνουν σε άλλους!
Από τότε που ο Putin επανήλθε στη προεδρία, η καταπάτηση και απαξίωση του νόμου επιταχύνθηκε.
Τώρα μάλιστα χρησιμοποιείται ο νόμος για να εξαφανιστεί και το τελευταίο ίχνος της όποιας πολιτικής αντιπολίτευσης.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως π.χ. οι μαϊμού κατηγορίες εναντίον του ηρωικού μπλόγκερ Alexei Navalny, και του μακαρίτη Sergei Magnitsky.
Υπάρχει και το παράδειγμα του Dmitry Gudkov και του πατέρα του Gennady.
Οι δυο άνδρες ήταν πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου στη ρωσική Δούμα, που υποστήριζαν το νομοσχέδιο Magnitsky, που είχε υπογράψει τον Δεκέμβρη ο Ομπάμα, και βάσει του οποίου πάγωναν τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν στις ΗΠΑ οι Ρώσοι κρατικοί αξιωματούχοι που χαρακτηρίζονται ως παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτός ο νόμος απειλεί ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο και τα τσιράκια του.
Για αυτό και αντέδρασαν ψηφίζοντας νόμο που απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών της Ρωσίας από τους Αμερικάνους.
Έτσι ακριβώς! Η κυβέρνηση της Μόσχας τιμωρεί τα ορφανά της χώρας, για να … εκδικηθεί  την Αμερική.
Ο Gennady Gudkov, πρώην στέλεχος της  K.G.B, είχε δημιουργήσει μια εταιρία ασφάλειας ονόματι Oskord, που απασχολούσε περίπου 4.000 άτομα.
Πέρσι, η κυβέρνηση διεξήγαγε μια έρευνα, δια της οποίας βρήκε πως η εταιρία έχει κάνει δεκάδες παραβάσεις. Γρήγορα την έθεσε εκτός λειτουργίας κλείνοντάς την.
Δυο μήνες αργότερα, μια επιτροπή της Δούμας κατηγόρησε τον Gudkov για παραβίαση κοινοβουλευτικών κανόνων, και τον έθεσε εκτός βουλής.
Τον Μάρτιο, ο Dmitry Gudkov, ένας από τους μόλις επτά βουλευτές της Δούμας που αντιστάθηκαν στον νόμο περί υιοθεσίας, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ.
Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να διερευνήσει τις υιοθεσίες Ρώσων στις ΗΠΑ. Παράλληλα έκανε μια ομιλία, κατά του Putin, σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον στο οποίο είχε προσκληθεί από τον πρόεδρο του ινστιτούτου Σύγχρονη Ρωσία Pavel Khodorkovsky, γιό του Mikhail Khodorkovsky, που είναι φυλακισμένος και που είναι ο πρώην επικεφαλής της Yukos, αλλά και σύμβολο της αδιαφορίας της Μόσχας για την ευνομία.
Με το που επέστρεψε στη Ρωσία, ο Gudkov κατηγορήθηκε από την Δούμα ως προδότης, και ξεκίνησε μια έρευνα εναντίον του. Είναι πολύ πιθανό να εκδιωχτεί και αυτός από την βουλή, όπως έγινε με τον πατέρα του.
Ο παλιός πρωταθλητής του σκακιού Garry Kasparov, που ασκί συνεχή κριτική στον Putin, μου έδωσε μια απλή και κατανοητή ερμηνεία για  πως λειτουργεί ο πρόεδρος και η κλίκα του: «Είναι σαν την μαφία… το μόνο που μετράει είναι η αφοσίωση. Ο εκτελεστής πρέπει να είναι αφοσιωμένος στο αφεντικό. Και το αφεντικό θα πρέπει να προστατεύει τον εκτελεστή…».
Αν είναι έτσι, τότε όλοι αυτοί οι Ρώσοι ολιγάρχες που αντιμετωπίζουν γενναίο κούρεμα των καταθέσεων τους στη Κύπρο, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται με όρους που τους καταλαβαίνουν καλά.
Αφού τα λεφτά που χάνουν είναι τα λεφτά της προστασίας!

Joe Nocera

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου