4.3.13

Γιέ μου, σου αφήνω τα χρέη μου…


Ο Αμερικανός γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ έχει περιουσία που ξεπερνά τα 40 δισ. δολάρια. Τη μισή από αυτή την αφήνει για φιλανθρωπίες.
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι κατάφερε τόσο πολλά στη ζωή του διότι του δόθηκε η ευκαιρία να το κάνει.
Γεννήθηκε, είπε, στη σωστή χώρα την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στις ΗΠΑ, μια χώρα που δεν φοβάται να αφήσει τους ανθρώπους της να προκόψουν για να προκόβει κι αυτή.


Δυστυχώς τα Ελληνόπουλα δεν μπορούν να πουν το ίδιο.
Γεννιούνται σε λάθος για τα όνειρά τους χώρα, τη λάθος στιγμή.
Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν και λάθος χρώμα, σε μια κοινωνία που επαίρεται ότι έχει ανοσία στον ρατσισμό.
 


Μια έρευνα του Economist Intelligence Unit κατέταξε την Ελλάδα 34η σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που θα γεννηθούν φέτος και θα είναι έφηβοι το 2030.
Ακόμη και τα παιδιά που γεννιούνται στη Σλοβακία, στην Πολωνία, στην Κόστα Ρίκα θα ζουν στα 18 τους καλύτερα από τα Ελληνόπουλα.
Δεν είναι μόνο η κρίση η αιτία.
Στην ίδια έρευνα, που έγινε το 1998, η Ελλάδα βρισκόταν πιο ψηλά στην κατάταξη (27η), αλλά είχε περίπου την ίδια βαθμολογία (65/100).
Αυτό δείχνει ότι η χώρα μας έμεινε στάσιμη, ενώ οι άλλες διαμόρφωσαν καλύτερες προοπτικές για τους βλαστούς τους και -όπως είναι φυσικό- μάς προσπέρασαν.
Κακά τα ψέματα: στα παιδιά μας εκτός από δυσθεώρητα χρέη, κληροδοτούμε φοβίες, ανασφάλειες και μίσος.
Δεν θα τα αφήσουμε να προκόψουν κάνοντας τη δουλειά που επιθυμούν· παντού θα βρουν φράχτες, ακόμη κι αν θέλουν να ανοίξουν ένα απλό μαγαζί.
Τώρα θέλουμε να τα χωρίσουμε αναλόγως με το «γένος», σύμφωνα με ένα απροσδιόριστο «ελληνόμετρο» που πήραν κάποιοι φωστήρες της δημόσιας ζωής.
Σ’ αυτά τα παιδιά κληροδοτούμε μια χώρα γεμάτη γραφειοκρατικές παγίδες για κάθε μορφής ανάπτυξη· οικονομική, πολιτική, πολιτισμική.
Η χώρα βυθίζεται και οι ταγοί της έχουν ως πρώτο μέλημα πώς θα βάλουν περισσότερα εμπόδια -από τα κλειστά επαγγέλματα, μέχρι τη γραφειοκρατία και μέχρι τα «ελληνόμετρα»- σε όποιον από τη νέα γενιά θέλει να διαφοροποιηθεί και να προκόψει.
Συντηρητικοί γραφειοκράτες, στρατιωτικοί, δικαστές, πολιτικοί κ.λπ. παίζουν με τους φόβους του λαού και τη σύγχυση που προκαλεί η κρίση.
Θέλουν για ίδιον όφελος να αναπαράγουν αυτούσιο το μοντέλο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.
Μπορεί, π.χ., κάποιος νέος να προχωρήσει σε κάποιο κόμμα, αν δεν είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των προηγούμενων;
Σε όλα τα πεδία απαγορεύεται να δοκιμασθούν νέες συνταγές, νέες λύσεις.
Η χώρα βουλιάζει επειδή οι γενιές της χρεοκοπίας δεν αφήνουν τίποτε το διαφορετικό να ανθήσει.
Έτσι καταλήξαμε μια χώρα που αντί να εξάγει προϊόντα εξάγει τους μελλοντικούς της παραγωγούς.
Αντί να επιτρέπει στα πιο δημιουργικά παιδιά της να δημιουργήσουν εδώ, προτιμά να τα στέλνει στα ξένα, όπου έχουν περισσότερες επιλογές και περισσότερη ελευθερία να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Τα Ελληνόπουλα προκόβουν σε κάθε γωνιά της γης, στις χώρες δηλαδή που δεν ελέγχουν το «γένος» και ενθαρρύνουν την πρόοδο.
Εδώ, οι γενιές της βολής και της αριστεροδεξιάς συντήρησης, καταφέραμε να κάνουμε την Ελλάδα αγνώριστη.
Στο χέρι των νέων Ελλήνων με ανοιχτούς ορίζοντες (αν και τα δύο αυτά πρέπει να είναι ταυτόσημες έννοιες) είναι να μη μας αφήσουν να συνεχίσουμε αυτό το εθνικό έγκλημα...

Πάσχος Μανδραβέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου