23.3.13

Ο ανιστόρητος Κατίδης, και ο Φριτς Σούμπερτ…


Η όλη ιστορία με τον περιβόητο ναζιστικό χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κατίδη, άρχισε να ξεθυμαίνει εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στη Κύπρο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι παρενέργειές της τελείωσαν.


Προς το παρόν, η καριέρα του ποδοσφαιριστή μπήκε σε stand by mode, και καλά θα κάνει ο νεαρός αυτός ανεγκέφαλος να κάτσει κάτω και να προβληματιστεί.


Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στη περίπτωση Κατίδη, που αξίζει να αναφερθεί.
Όπως έχω διαβάσει, ο κυκλοθυμικός και επαρμένος (κατά πολλούς) νεαρός Πόντιος, που το ταλέντο του είναι αντιστρόφως ανάλογο του εγώ του, κατάγεται από τα Γιαννιτσά.
Ξεκίνησε μάλιστα τη μπάλα από τον Ηρακλή Αγίου Λουκά (χωριό των Γιαννιτσών), απ’ όπου τον πήρανε στον Άρη Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια μεταγράφηκε στην ΑΕΚ.
Και όλα αυτά μέσα σε ελάχιστα χρόνια, στα οποία όμως πρόλαβε να προκαλέσει τριβές με συμπαίκτες και προπονητές του, να προκαλέσει με τον ναζιστικό του  χαιρετισμό, και κάνει και μερικά ακαλαίσθητα τατουάζ, μέσα από τα οποία διαφημίζει την ιδεολογία του: Get Rich (or die trying). Για το κομμάτι εντός παρενθέσεως δεν είμαι σίγουρος, αφού αν υπάρχει βρίσκεται κάτω από το σορτσάκι του… οπότε δεν έχω ιδίαν άποψη.
Ποια είναι όμως η ιδιαιτερότητα της περίπτωσής του;
Οι γνωρίζοντες ιστορία θα ξέρουν πάρα πολύ καλά την ιστορία του Φριτς Σούμπερτ (φωτο).
Ενός Ελληνομαθή Γερμανού κατώτερου υπαξιωματικού, που έχοντας οργανώσει ομάδες Ελλήνων προδοτών, και δοσίλογων, απαρτισμένες από κατάδικους, εγκληματίες, και γενικά από κακοποιά στοιχεία, κατάφερε να κατατρομοκρατήσει επί χρόνια τη Κρήτη, από την οποία μετατέθηκε τελικά, αφού οι εγκληματικές ενέργειές τους εκεί είχαν αηδιάσει ακόμη και τους Γερμανούς στρατιωτικούς προστάτες του.
Έτσι, ο Σούμπερτ κατέληξε στην Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά.
Σε μια πόλη 15.000 περίπου κατοίκων τότε, πολλοί εκ των οποίων Πόντιοι, με αρκετούς Τουρκόφωνους από την Μπάφρα του δυτικού Πόντου (Μπαφραλήδες).
Οι τελευταίοι, που διακρίνονταν για τον φανατικό αντικομμουνισμό τους, πύκνωσαν τις τάξεις των ομάδων του Σούμπερτ (Σουμπερίτες) και το κακό ξεκίνησε, αυτή τη φορά στη Μακεδονία.
Οι «κυνηγοί» του Σούμπερτ δημιούργησαν τόση τρομοκρατία στη περιοχή, που οι Γιαννιτσιώτες δεν είχαν γνωρίσει μέχρι τότε.
Στις πρώτες 2-3 μέρες της εγκατάστασής του στα Γιαννιτσά, ο Σούμπερτ και οι λακέδες του συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν ή βασάνισαν διακόσιους τουλάχιστον αθώους, απλά και μόνο για να δείξει στους κατοίκους ποιος είναι, και τι τους περιμένει.
Μάλιστα, μέσα στη πρώτη εβδομάδα,  στο προσφυγικό χωριό Σανδάλι, μεταξύ Γιαννιτσών και Έδεσσας, ο Σούμπερτ εκτέλεσε εν ψυχρώ 13 άνδρες, και μετέφερε στα κρατητήρια των Γιαννιτσών άλλους σαράντα τους οποίους υπέβαλλε επί μερόνυχτα σε μεσαιωνικά βασανιστήρια.
Άνευ λόγου και αιτίας!
Εν ολίγοις ο επιλοχίας Σούμπερτ, διοικητής του διαβόητου ελληνικού σώματος «κυνηγών» θεωρείται ως σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες πολέμου, όντας υπεύθυνος για την δολοφονία και τον βασανισμό χιλιάδων συμπατριωτών μας, και καταδικάσθηκε μάλιστα 27 φορές σε θάνατο, ενώ εκτελέσθηκε τελικά το 1947 στη Θεσσαλονίκη (φωτό δεξιά).
Δεν ξέρω αν ο Κατίδης γνωρίζει ανάγνωση, αλλά αν ναι, τότε του προτείνω να διαβάσει το βιβλίο του Δρα Θανάση Φωτίου «Η Ναζιστική Τρομοκρατία στην Ελλάδα» (εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2011) που περιγράφει ενδελεχώς την δράση του Φριτς Σούμπερτ και του προδοτικού αποσπάσματός του στη κατοχική Κρήτη και στη Μακεδονία.
Και πιο συγκεκριμένα στην ιδιαίτερή του πατρίδα.
Ίσως τότε να καταλάβει επιτέλους το μέγεθος της βλακείας που έκανε, είτε γνωρίζοντας τι εστί ναζισμός είτε όχι.
Κι αν δεν μπορεί να διαβάσει, ας του πούνε μερικά πράγματα οι παλιότεροι συγχωριανοί του, οι γονείς του, οι παππούδες του,  ή κάποιος τέλος πάντων…
Εκτός κι αν ταυτίζεται με τους ελάχιστους Γιαννιτσιώτες που έσπευσαν κάποτε να υπηρετήσουν κάτω από τον διαβολικό Σούμπερτ…. τρομοκρατώντας και δολοφονώντας τους συμπολίτες τους.

Strange Attractor

3 σχόλια:

  1. Πω πω ανάλυση! Αν ήμουν ο Κατίδης θα είχα αυτοκτονήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήσουν ο Κατίδης προφανώς δεν θα μπορούσες να διαβάσεις το άρθρο. Ίσως τα κατάφερνες με τις φωτογραφιες....

      Διαγραφή
    2. Είσαι αποστομωτικός. Όπως τα επιχειρήματά σου.

      Διαγραφή