17.3.13

Η Κύπρος, το ευρώ, και η … κοινή λογική.


Πολλές φορές έχουμε αμφισβητήσει τις αποφάσεις της ΕΕ και πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί τι έχουν στο μυαλό τους και γιατί δρουν τόσο παράλογα όπως έχουμε δει να κάνουν κατά καιρούς. 


Επίσης, πολλές φορές έχουμε αποκομίσει την εντύπωση ότι το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης βρίσκονται στα χέρια της Ελλάδας και υπάρχει η γενική άποψη ότι εάν πετύχει η “ανοικοδόμηση” της Ελλάδας, τότε -και μόνο τότε- θα αντέξει και θα εδραιωθεί το “Ευρωπαϊκό όνειρο”.
Και ξαφνικά... σε ένα eurogroup, με μία μόνο απόφαση (όπως θα έλεγε και ο Αλέξης), όλα ανατρέπονται!



Να ξεκινήσουμε από τα “θετικά” της απόφασης για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων της Κύπρου.
Οι κάτοχοι χρημάτων που δεν θέλουν να τα επενδύσουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα ανέκαθεν είχαν δύο επιλογές... τα ακίνητα και τα τραπεζικά “προϊόντα” ή καταθέσεις.
Αυτός που είχε επιλέξει τα ακίνητα, χρόνια τώρα πληρώνει, εκτός από τον λογικό φόρο εισοδήματος της απόδοσης της τοποθέτησής του (δηλαδή τα ενοίκια), ετήσιους φόρους κατοχής του κεφαλαίου του (δηλαδή των ακινήτων).
Αυτός όμως που είχε επιλέξει να τοποθετήσει το κεφάλαιό του στην τράπεζα, πλήρωνε ως φόρο μόνο ένα μικρό ποσοστό στους τόκους τους (δηλαδή στην απόδοση του κεφαλαίου τους), ενώ το αρχικό κεφάλαιο δεν φορολογείται.
Άρα, κάποιοι μπορεί και να θεωρήσουν λογικό τον φόρο των καταθέσεων, αν όχι και πολύ χαμηλό.
Δεύτερο “θετικό” (το οποίο όμως σε ένα βαθμό αναιρεί το πρώτο) είναι ότι οι καταθέτες θα πάρουν το αντίστοιχο ποσό της “απώλειάς” τους σε μετοχές των τραπεζών τους.
Βέβαια, κανένας δεν έχει διευκρινίσει εάν θα έχουν κάποιο χρονικό όριο για την ρευστοποίησή τους, διότι εάν όλοι πάνε να τις πουλήσουν εντός των ημερών οι τραπεζικές μετοχές θα καταρρεύσουν μαζί με ολόκληρο το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα!
Δυστυχώς οι αρνητικές επιπτώσεις της “Κυπριακής πρωτοτυπίας” φαίνεται ότι θα είναι πολύ περισσότερες.
Είμαστε ακόμα μέσα στο Σαββατοκύριακο και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει από αύριο που θα λειτουργήσουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ευτυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μία ακόμα ημέρα ανάλυσης και προετοιμασίας ενώ στην Κύπρο κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πως θα επαναλειτουργήσουν.
Λόγω της “Κυπριακής πρωτοτυπίας” ενδέχεται να υπάρξει “αναταραχή” σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό νότο.
Από την στιγμή που όλος ο νότος έχει καταρρεύσει οικονομικά κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες αυτών των χωρών ότι δεν θα τους συμβεί το ίδιο.
Ειδικά στην Ιταλία η οποία παραμένει ακυβέρνητη η αβεβαιότητα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη.
Έτσι λοιπόν, επειδή όπως πολύ συχνά μας αναφέρουν οι “ειδικοί” η οικονομία έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία, και επειδή η ψυχολογία των πολιτών του νότου έχει καταρρεύσει μαζί με την οικονομία τους, και επειδή μαζί με αυτά έχει καταρρεύσει και η εμπιστοσύνη τους προς τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις... για όλους αυτούς τους λόγους και για κάθε έναν χωριστά, είναι πιθανό αύριο το πρωί να υπάρξουν ουρές καταθετών για ανάληψη των καταθέσεών τους σε όλο τον Ευρωπαϊκό νότο λόγω φόβου και αβεβαιότητας.
Μία τέτοια κίνηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις τράπεζες του νότου και στην ρευστότητά τους.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι καταθέσεις του νότου θα μεταφερθούν στον βορρά της ΕΕ.
Προσωπικά δεν είμαι και τόσο σίγουρη.
Εκτός από την δεδομένη αντιγερμανική ψυχολογία του νότου είναι πιθανόν πολλοί να σκεφτούν και τις πιθανές επιπτώσεις της “Κυπριακής πρωτοτυπίας” στον βορρά αλλά και στο ευρώ γενικότερα (το οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσει καθώς και να αυξηθεί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης), οπότε να μεταφερθούν τα κεφάλαια εκτός ΕΕ σε χώρες όπως την Ελβετία, την Αυστραλία, τον Καναδά, ακόμα και την Ρωσία!
Το έτερο θέμα με την Κύπρο είναι ότι, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όλοι την θεωρούσαν τραπεζικό και φορολογικό παράδεισο.
Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις καταθέσεις που θα “κουρευτούν” δεν είναι Κυπρίων πολιτών αλλά πολιτών άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, της Ρωσίας, κλπ.
Οι Ρώσοι όμως είναι οι βασικοί προμηθευτές ενέργειας της ΕΕ.
Τι θα συμβεί εάν θελήσουν να πάρουν πίσω τα χαμένα και αυξήσουν τις τιμές στην ενέργεια;
Εάν εκβιάσουν με την ακύρωση Ευρωπαϊκών αγωγών;
Εάν θελήσουν απλά να εκδικηθούν για τα χαμένα τους κεφάλαια;
Έχει προετοιμαστεί η Ευρώπη για μία πιθανή έστω και καθυστερημένη αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας;
Με λίγα λόγια όλα δείχνουν ότι τα ηνία της ΕΕ βρίσκονται πλέον στα χέρια της Κύπρου.
Η “Κυπριακή πρωτοτυπία” είναι αυτή που θα κρίνει το μέλλον, όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά της ΕΕ γενικότερα.
Για άλλη μία φορά υπάρχει μία αμφισβήτηση, ανησυχία και προβληματισμός για τα “απόνερα” μίας αψυχολόγητης απόφασης.
Το μέλλον ξαφνικά φαντάζει εντελώς αβέβαιο και, ίσως για πρώτη φορά, η...
απλή κοινή λογική το κάνει να φαντάζει πολύ πιο ζοφερό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου