27.3.13

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Κύπρο.


Οι τράπεζες στη Κύπρο θα ανοίξουν αύριο, αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι το εύκολο.
Σύμφωνα με το AFP, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να είναι έτοιμο το τραπεζικό σύστημα της χώρας να επαναλειτουργήσει.



Τις δυσκολίες της επαναλειτουργίας τόνισε χθες και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, εν μέσω διαμαρτυριών από πλευράς 200 περίπου υπαλλήλων της τράπεζας, οι οποίοι διαδήλωναν ζητώντας την άμεση παραίτησή του.


Ήδη έπεσε ένα τραπεζικό κεφάλι, αυτό του μεγαλοστελέχους της τράπεζας Γιάννη Κυπρή, που απολύθηκε σήμερα το πρωί.
Εν τω μεταξύ οι αρμόδιες αρχές αγωνίζονται με νύχια και με δόντια προκειμένου να μπουν στη θέση τους όλοι εκείνοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί και οι διαδικασίες ελέγχων της διακίνησης κεφαλαίων.
Το μεγάλο ζητούμενο τώρα είναι να αποφευχθεί ένα μαζικό bank run.
Το Associated Press επικαλείται ανώνυμη τραπεζική πηγή της Κύπρου, σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι κεφαλαίων θα ισχύσουν για μια περίπου εβδομάδα, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «μερικές εβδομάδες».
Το Bloomberg όμως εκτιμά πως οι έλεγχοι μπορεί να ισχύουν επί αρκετά χρόνια, όπως έγινε και στην Ισλανδία.
Η μεταφορά μεγάλων ποσών σίγουρα θα απαγορευτεί, αλλά θα υπάρξει και κάποια χαλάρωση, αφού εκτιμάται πως τα όρια καθημερινής ανάληψης μπορεί να φτάσουν τα €400 από τα €100 που είναι σήμερα, ενώ θα ξαναρχίσουν να πληρώνονται μέσω τραπεζών και οι διάφοροι μισθοί.
Όσον αφορά στο ύψος του φόρου επί των καταθέσεων, η εφημερίδα WSJ προβλέπει 40% κούρεμα.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου