10.3.13

Παιδιά και αντιβιοτικά.


Η μακροχρόνια προστασία της υγείας των παιδιών επιβάλλει να μην τα δίνουμε αντιβιοτικά, ακόμη και όταν πάσχουν από ωτίτιδες ή ρινικές μολύνσεις.


Πολλοί είναι οι γονείς, ακόμη και οι πιο μορφωμένοι ή καλά ενημερωμένοι, που στρέφονται με μεγάλη ευκολία προς τα αντιβιοτικά όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.
Αυτό όμως είναι λάθος.


Τα βακτήρια που πλήττουν τον άνθρωπο γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον οι άνθρωποι να πεθαίνουν από κάποιες ασήμαντες ασθένειες, που σήμερα τις αντιμετωπίζουμε με ένα μόλις χάπι.
Τα αντιβιοτικά εξοντώνουν τα βακτήρια και όχι τους ιούς, συνεπώς δεν βοηθούν καθόλου στη βρογχίτιδα ή στο κρύωμα.
Το συνάχι, και το πράσινο φλέμα σε ένα παιδάκι δεν σημαίνουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να του δοθεί αντιβίωση. Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι αυτά είναι ιογενή και δεν οφείλονται σε βακτήρια.
Οι μολύνσεις του αναπνευστικού και των αυτιών επίσης δεν χρειάζονται πάντα αντιβίωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοδεύονται και από κάποια άλλα σοβαρά συμπτώματα. Ο γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει.
Μια καλή συμβουλή είναι να γίνονται ακτινογραφίες θώρακος στα παιδιά, ώστε να σιγουρευόμαστε πως πάσχουν από βρογχίτιδα και όχι από πνευμονία, αφού τα συμπτώματα είναι πολλές φορές τα ίδια ακριβώς. Η βρογχίτιδα όμως συχνά οφείλεται σε ιό, ενώ η πνευμονία σε βακτήριο.

S.A.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου