28.3.13

Ένας αμφιλεγόμενος χαιρετισμός.


Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας Αναστάσιο Αγγελίδη, ο οποίος μας έθεσε υπόψη το αντικείμενο του παρακάτω άρθρου, που έχει να κάνει με τον περίφημο «ναζιστικό» χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κατίδη.


Έναν χαιρετισμό, που αμέσως έσπευσαν οι της Χρυσής Αυγής και άλλοι «Ελληναράδες» να χαρακτηρίσουν ως αρχαιοελληνικό ή ρωμαϊκό χαιρετισμό, και όχι ως χιτλερικό.
Λες και αν πραγματικά ήταν αρχαιοελληνικός δωρικός χαιρετισμός, αυτό σημαίνει και σήμερα, και τίποτα άλλο, και ο Κατίδης δηλώνει …. Δωριεύς!



Το 1891 λοιπόν, υπήρχε κάποιος Αμερικανός ονόματι Francis Bellamy, που εργάζονταν σε ένα παιδικό περιοδικό της εποχής, το Youths Companion, και το οποίο πουλούσε αμερικανικές σημαίες στα δημόσια σχολεία της χώρας.
Το 1892 είχε πουλήσει σημαίες σε περίπου 26.000 σχολεία.
Μόλις όμως στέρεψε η συγκεκριμένη αγορά, το περιοδικό έψαχνε να βρει νέους τρόπους για να πουλάει σημαίες στα σχολεία.
Τότε είναι που ο Bellamy σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί την 400η επέτειο της ανακάλυψης της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο.
Για να το πετύχει έγραψε το περίφημο Pledge of Allegiance ( όρκο πίστης στη σημαία), και με τη βοήθεια ενός συναδέλφου του, του James Upham, σκέφτηκε και έναν χαιρετισμό που θα το συνόδευε, όταν θα το απάγγειλαν οι μαθητές.
Ο όρκος πρωτοδημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού.
Ο χαιρετισμός που θα τον συνόδευε ήταν ένα προτεταμένο χέρι, σε στάση προσοχής, που έμοιαζε αρκετά με τον ναζιστικό (αργότερα) χαιρετισμό.
Ο χαιρετισμός ονομάστηκε Bellamy, και καθιερώθηκε στα αμερικανικά σχολεία.
Στη δεκαετία του `20, οι φασίστες της Ιταλίας τον υιοθέτησαν για το κίνημά τους, θέλοντας, όπως έλεγαν, να συμβολίσουν την αφοσίωσή τους στην αρχαία Ρώμη, στην οποία όμως ο εν λόγω χαιρετισμός ήταν άγνωστος.
Λίγο αργότερα τον αντέγραψαν και οι ναζιστές του Χίτλερ.
Μάλιστα, στη διάρκεια του Β’ΠΠ η μεγάλη ομοιότητα μεταξύ του αμερικανικού σχολικού χαιρετισμού, και αυτού των Ναζί, προκάλεσε σύγχυση και δυσαρέσκεια.
Κάποια μάλιστα φορά, ο διάσημος πιλότος και πρωτοπόρος της αεροπορίας Charles Lindbergh φωτογραφήθηκε να χαιρετάει με το χέρι προτεταμένο, και πολλοί τον χαρακτήρισαν ως φιλοναζιστή (βλ. φωτό).


Για να αποφευχθούν τα διάφορα προβλήματα που προέκυπταν, το 1942 το αμερικανικό κογκρέσο καθιέρωσε ως επίσημο πλέον τον χαιρετισμό που αφορά στο δεξί χέρι διπλωμένο στο στήθος στο σημείο της καρδιάς, απορρίπτοντας τον χαιρετισμό Bellamy.
Πολλοί απόρησαν γιατί το κογκρέσο άργησε τόσο πολύ πριν αποφασίσει να καταργήσει τον χαιρετισμό Bellamy, ο οποίος ήδη είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός εξαιτίας των Ναζί.
Στη συνέχεια (το 1954), το κογκρέσο άλλαξε και το Pledge of Allegiance, συμπεριλαμβάνοντας τη φράση «υπό τον Θεό», κάτι που από τότε δημιουργεί άλλου είδους νομικές και θρησκευτικές τριβές, εξαιτίας του επίσημου διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας στις ΗΠΑ.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου