20.3.13

Spiegel: Η Ευρώπη δεν πρέπει υποχωρήσει απέναντι στη Κύπρο!


Γράφει μεταξύ άλλων το γερμανικό Spiegel:
Οι ισπανικές τράπεζες, χρειάζονται κι αυτές χρήματα από το ESM, για να διασωθούν.
Τα κύρια σημεία είναι ίδια με αυτά της Κύπρου: Αν όμως δοθεί ρευστότητα και στις τράπεζες αυτές, κατά πόσο άραγε θα πρέπει να εμπλακούν οι επενδυτές και οι πιστωτές στην διάσωσή τους;

 
Την εβδομάδα που διανύουμε, ακούμε συνεχώς πως η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, προκειμένου να μη διαρραγεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών προς το κοινό νόμισμα.
Εξίσου αμφίρροπη είναι όμως και η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων φορολογουμένων απέναντι στους πολιτικούς τους ηγέτες.
Και αυτή η εμπιστοσύνη θα μειωθεί περαιτέρω αν δοθεί, για μια ακόμη φορά, η εντύπωση πως η διάσωση του ευρώ θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους φορολογούμενους.


Τι θα συμβεί λοιπόν στη Κύπρο;
Ο χρόνος παίζει καθοριστική σημασία.
Οι τράπεζες της δεν μπορούν να παραμένουν κλειστές εσαεί, και αν ανοίξουν πριν υιοθετηθεί και καθιερωθεί μια συγκεκριμένη πορεία, τότε ένα μαζικό bank run είναι το μόνο σίγουρο.
Και κάτι τέτοιο, αν γίνει, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην οικονομία της μικρής αυτής χώρας.
Η στροφή προς την Ρωσία, μας δείχνει πως η Κύπρος ψάχνει απεγνωσμένα ένα εναλλακτικό σχέδιο (plan B).
Οι πλούσιοι Ρώσοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό την Κύπρο ως τραπεζικό προορισμό χαμηλής φορολογίας, για να διασφαλίζουν τα χρήματά τους.
Τώρα, η ελπίδα είναι πως η Μόσχα θα καλύψει τα €5.8 δις της διάσωσης, που παραμένουν στο κενό, μετά την χθεσινοβραδινή καταψήφιση του σχεδίου φορολόγησης των καταθέσεων από την κυπριακή βουλή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυπριακή κυβέρνηση ψάχνει να πετύχει μια γρήγορη συμφωνία με τους Ρώσους, που θα παραχωρεί στη Μόσχα δικαιώματα επί των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφτεί στα χωρικά της ύδατα, με αντάλλαγμα ρευστό χρήμα.
Το Euro Group θα μπορούσε να αποδεχτεί μια τέτοια συμφωνία, με τον όρο ότι τα ρωσικά χρήματα δεν θα ήταν σε μορφή δανείου, διότι κάτι τέτοιο θα αύξανε το χρέος της Κύπρου σε μη βιώσιμο βαθμό, κάτι δηλαδή που η πρώτη απόφαση της ΕΕ προσπαθούσε να αποφύγει.
Η εναλλακτική λύση θα ήταν για την Κύπρο να αφήσει την όλη συμφωνία με την ΕΕ να καταρρεύσει, να απορρίψει  δηλαδή τα €10 δις βοήθειας από το ESM, και να προσπαθήσει να βρει τα απαιτούμενα €17 δις από αλλού.
Και σε αυτή τη περίπτωση, η μόνη ελπίδα της Κύπρου είναι η Ρωσία.
Τι θα γίνει όμως αν η Μόσχα αρνηθεί να βοηθήσει, και η Λευκωσία αδυνατεί να βρει άλλον εταίρο;
Τότε είναι που το παιχνίδι με την ΕΕ θα μετατραπεί σε ένα κλασικό παιχνίδι chicken, δηλαδή του ποιος θα υποχωρήσει πρώτος;
Ποιος άραγε φοβάται πιο πολύ μια κυπριακή χρεοκοπία;
Η ίδια η Κύπρος, ή μήπως όλη η υπόλοιπη ευρωζώνη;
Οι Βρυξέλλες φοβούνται πως αν επιτραπεί στη Κύπρο να καταρρεύσει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή της ραγδαίας φυγής κεφαλαίων και από άλλες χώρες μέλη της ΟΝΕ, κάτι που με τη σειρά τους θα ξαναστείλει στα ύψη τα σπρεντς των ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων.
Ένα πράγμα όμως είναι ξεκάθαρο: Αν η ευρωζώνη υποχωρήσει σε αυτό το παιχνίδι νεύρων με την μικρή σε μέγεθος Κύπρο, τότε θα έχει χάσει προκαταβολικά πολλές ακόμη μελλοντικές μονομαχίες!

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου