1.4.13

Η ψεύτικη φιλία της Τουρκίας με το Ισραήλ.


Το αν ήταν μια σοφή κίνηση ή μη, σηκώνει πολλή συζήτηση.
Αλλά έτσι όπως φαίνεται, η συγγνώμη που ζήτησε ο Benjamin Netanyahu από την Τουρκία θυμίζει την διπλωματική εκδοχή μιας συγγνώμης που θα ζητούσε η δαρμένη σύζυγος από τον θύτη άνδρα της….


Ο Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ Namik Tan, προσπάθησε να γλυκάνει το χάπι λέγοντας πως «όπως πάντα πιστεύαμε, μόνο οι πραγματικοί φίλοι ζητάνε συγγνώμη…».


Είναι λοιπόν η Τουρκία πραγματικός φίλος του Ισραήλ;
Να μη ξεχνάμε πως τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός της χώρας Tayyip Erdoğan χαρακτήρισε τον Σιωνισμό «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Οι απολογητές του προσπάθησαν να πείσουν πως ο Erdoğan αναφέρονταν στον Σιωνισμό, όπως τον αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι, και άρα η συκοφαντική του τοποθέτηση θα πρέπει να τοποθετηθεί σε άλλα πλαίσια.
Για παράδειγμα, ο Mustafa Akyol έγραψε: «Ο Erdoğan είναι ένας πολύ Τούρκος πολιτικός. Με άλλα λόγια, σκέφτεται και μιλάει με τοπικούς όρους, και όχι με διεθνείς. Άρα, όταν αναφέρεται στον Σιωνισμό, αναφέρεται σε αυτό που οι συμπατριώτες του έχουν στο μυαλό τους, και όχι σε αυτό που έχουν οι Ban Ki-moon, Netanyahu και  Kerry στο δικό τους μυαλό…».
Με τέτοια όμως λογική, κάθε είδους παρότρυνση σε μίσος είναι δικαιολογημένη.
Διότι με αυτό το σκεπτικό, και ο Ιρανός ηγέτης Ahmadinejad αποτελεί προϊόν της δικής του ιδιαίτερης κοινωνίας.
Το ότι ο Erdoğan συστηματικά καταστέλλει κάθε δημοσιογραφική φωνή που δεν παπαγαλίζει την δική του κοσμοθεωρία, απλά μεγεθύνει το τουρκικό μίσος.
Αν όμως η Τουρκία είναι πραγματική φίλη, τότε ίσως ο Erdoğan θα πρέπει επιτέλους να ζητήσει συγγνώμη και για τα σχόλιά του.
Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή.
Όταν ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών είχε αμφισβητήσει την τουρκική άποψη αναφορικά με τα γεγονότα του σκάφους Mavi Marmara, ένας ανώτατος συνεργάτης του Erdoğan, ο Egemen Bağış, άφησε να εννοηθεί πως το ενδιαφέρον του Βούλγαρου οφείλεται στο ότι έχει εβραϊκές ρίζες.
Μήπως θα έπρεπε κι αυτός να ζητήσει συγγνώμη;
Ή μήπως θα έπρεπε ο συνάδελφος του Namik Tan, ο Ahmet Kavas να ζητήσει συγγνώμη από την Γαλλία, τις ΗΠΑ, και από όλα τα θύματα της 9/11, επειδή αγκάλιασε την Αλ Κάιντα, αρνούμενος να την χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση;
Σίγουρο είναι πως κανένας από τους παραπάνω δεν πρόκειται να ζητήσει ποτέ συγγνώμη.
Και αν βάλουμε στην άκρη τα διπλωματικά καθρεφτάκια και τις χάντρες των Τούρκων, το μόνο βέβαιο είναι πως η χώρα τους δεν είναι πραγματική φίλη του Ισραήλ.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου