7.4.13

Συνομιλώντας με το χάος…


Ένα από τα φαινόμενα που συναντάμε όλο και πιο συχνά σε αυτή την κρίση είναι ότι μιλάνε διάφοροι για πράγματα που δεν γνωρίζουν.
Όταν μάλιστα είναι επώνυμοι ή Μέσα Ενημέρωσης, τότε η ζημία είναι πολλαπλάσια, αφού δηλητηριάζουν τις ψυχές των ακροατών ή των αναγνωστών τους.
Είναι σοβαρό το έλλειμμα Παιδείας που παρατηρείται και μας αφορά όλους. Κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, λένε και γράφουν άλλα αντί άλλων...


Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα: Το πρώτο ότι δεν είμαι εκείνος που δήθεν είναι ο αναμάρτητος, ο αλάθητος, ο παντογνώστης.
Επίσης, ότι στόχος του σημερινού άρθρου δεν είναι να λοιδορήσουμε αυτόν που έκανε ένα λάθος.
Δεν είναι το πρόβλημά μας καν ποιος το έγραψε.
Αλλά το πώς τελικά δημιουργούνται μύθοι σε μία κοινωνία που δεν έχει μάθει να αναζητά την αλήθεια στα μονοπάτια της γνώσης.



Γράφτηκε, λοιπόν, σε έντυπο το παρακάτω για το θέμα των τραπεζών:
«Όπως είναι γνωστό, οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα περνάνε στον Όμιλο Πειραιώς με αντίτιμο 524 εκατομμύρια. Δηλαδή ο Όμιλος Σάλα παίρνει 16 δισ. καταθέσεων και 16,5 δισ. δανείων που θα εισπραχθούν έναντι μόλις μισού δισ. Καθαρό κέρδος 32 δισ. Αυτό είναι μια ακόμη πλευρά του σκανδάλου, με θύμα μία ακόμη χώρα. Την Κύπρο».
Φανταζόμαστε ότι το εν λόγω χωρίο δεν σηκώνει ιδιαίτερη κριτική.
Είναι προφανές ότι όποιος το έγραψε δεν έχει σχέση με την Οικονομία.
Δεν ξέρει καν πως λειτουργεί μία τράπεζα.
Ή αλλιώς, έχει την εικόνα ότι ο τραπεζίτης είναι ένας χοντρός κύριος που ανοίγει το χρηματοκιβώτιο και κάνει μπάνιο στις καταθέσεις των πελατών του.
Κάτι σαν την βουτιά του Σκρούτζ στην πισίνα με τα δολάρια.
Το πρόβλημα είναι ότι την ίδια εικόνα έχουν και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη χώρα αυτή ευδοκίμησαν διάφοροι αστικοί μύθοι, όπως εκείνος περί του ξανθού γένους.
Είναι φυσικό σε κοινωνίες που η γνώση και η λογική βρίσκονται σε διωγμό, να βρίσκει έδαφος κάθε λογής μεταφυσική «επιστήμη».
Ας μην πάμε μακριά!
Πριν από μερικούς μήνες ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού Τύπου απασχολήθηκε με το φαινόμενο Ελλήνων ομογενών από τις ΗΠΑ που θα έφερναν τρισεκατομμύρια δολάρια για να σώσουν την Ελλάδα.
Τα είχαν εξασφαλίσει πουλώντας απόρρητα σχέδια από το διάστημα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Κι αυτό το πίστευαν άνθρωποι που έχουν τελειώσει έστω το δημοτικό!

Θανάσης Μαυρίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου