12.4.13

R.I.P. Μάγκι!


Ποιος είπε ότι οι παλαιότεροι πολιτικοί δεν  έχουν και σήμερα τους ένθερμους οπαδούς τους;
Τρανή απόδειξη ο Έλληνας Θανάσης Κρομμύδας, ο εξ Αμαλιάδος ορμώμενος υπάλληλος τραπέζης, γέννημα-θρέμμα φιλελεύθερος, που δηλώνει κατασυγκινημένος από τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ αλλά και παντοτινός θαυμαστής της. Σχεδιάζει,  μάλιστα, να πάρει κανονική άδεια από την τράπεζα, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία της βρετανίδας πολιτικού, όποτε κι αν αυτή γίνει!


Ο Κρομμύδας, με σπουδές Business (και μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ παρακαλώ!) δεν είναι μονάχα ένας άνθρωπος της Αγοράς, αλλά και ένας σύγχρονος νέος με έντονες πολιτικές ανησυχίες και δράσεις.
Είναι αναπληρωτής γραμματέας της Φιλελεύθερης Γωνιάς – της βασικής δηλ. συνιστώσας του φόρουμ Φιλελευθερισμός Εδώ και Τώρα!, το οποίο συνεργάζεται με το κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.
Μα την αλήθεια, όχι και λίγα πράγματα για έναν 28άχρονο νέο! 





«Θανάση, είσαι μόλις 28 ετών. Τι σε κάνει να εμπνέεσαι  τόσο πολύ από την προσωπικότητα της Μάργκαρετ Θάτσερ;», τον ρωτούμε. 
«Η Μάγκι είναι το είδωλό μου!», θα απαντήσει με  ενθουσιασμό.
«Ήρθα κοντά στο όραμά της, ήδη από τις σπουδές μου στην Αγγλία, όταν έκανα Human Resource Management στο πανεπιστήμιο του Luton και MBA στο πανεπιστήμιο του Derby! Δεν ήταν  τότε στα πράγματα βέβαια, όμως είχε βάλει γερά θεμέλια! Η σύγχρονη Βρετανία που βλέπεις,  δημιούργημα της Θάτσερ είναι!», λέει. «Ωχ!» – μας ξεφεύγει ένα επιφώνημα.
Ο Κρομμύδας, όμως, συνεχίζει ακάθεκτος.
«Εγώ την ξέρω την Αγγλία! Την ξέρω καλά! Σπουδές βλέπεις. Η Βρετανία του σήμερα πατάει γερά πάνω στα Θατσερικά θεμέλια!  Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό!..», επιχειρηματολογεί με πειστικότητα.
«Και το Εργατικό Κόμμα, ακόμα, ένα Θατσερικό κόμμα ήταν μετά την Θάτσερ. Τέτοια η δύναμη των ιδεών της  "Σιδηράς Κυρίας"!
Τέτοια η γοητεία της προσωπικότητάς της!
Ανέπνεα αναζωογονητικό αέρα Αγορών στα φοιτητικά μου χρόνια!
Προετοιμαζόμουν να γίνω "στέλεχος"!
Οραματιζόμουνα συσκέψεις, coaching, laptops, briefings, meetings, business lunches… Με είχαν συνεπάρει οι ιδέες της! Ήθελα να δημιουργήσω! Και αυτή ήταν που μου έδωσε την ώθηση! Να μεγαλουργήσω στην Ελεύθερη Οικονομία! Δεν θα είχα κάνει τίποτα από όσα έχω κάνει, αν δεν με είχε εμπνεύσει  η Μάγκι! Βέβαια, για την ώρα παίρνω μισθό 1050 ευρώ το μήνα. Αλλά, μην ξεχνάς, βρίσκομαι στην καρδιά των Αγορών! Και αυτό – σε βεβαιώνω – είναι το πιο σημαντικό!»  

«Οπωσδήποτε, κ. Κρομμύδα, η Θάτσερ άφησε το στίγμα της. Κανείς δεν θα αρνηθεί ότι ήταν πολιτικός κάποιου διαμετρήματος – ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της θητείας της. Αλλά μήπως υπήρξαν και μεγάλα προβλήματα από τη διακυβέρνησή της; Μήπως ήταν ιδεοληπτική και ψυχοπαθητική προσωπικότητα; Μήπως τσαλαπατήθηκαν και κοινωνικά στρώματα στο  όνομα – »
« – Θα εννοείς κάποια εργατικά  στρώματα…», μας διακόπτει.
«Να ξέρεις όμως ότι στην Ελεύθερη Οικονομία υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες! Το economic growth θέλει θυσίες! Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά!»
«Ορισμένοι μιλούν για μια παθολογικά ελλειμματική προσωπικότητα (όμοια με όλων των «μεγάλων» της πολιτικής).  Που ήθελε να αναπληρώσει το έλλειμμα μέσα από την κατοχή και άσκηση της εξουσίας», σχολιάζουμε διστακτικά.
«Ανοησίες! Bollocks!», απαντά ο Κρομμύδας,  χωρίς να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για αντιρρήσεις...
«Μην πέφτεις σε τέτοιες παγίδες! Η Μάγκι ήταν power-hungry γιατί ήθελε να απελευθερώσει τις δυνάμεις της  Αγοράς! Να πρυτανεύσει η Ιδιωτική Πρωτοβουλία! Η παραγωγικότητα! Να  απενοχοποιηθεί το κέρδος!»
«Κάποιοι, επίσης, της καταλογίζουν χυδαία αντιπνευματικότητα,  την οποία επιχείρησε με τον τρόπο της να επιβάλει στη βρετανική κοινωνία. Κάνουν λόγο για philistinism…», προσθέτουμε δειλά. 
«Λάθος! Μεγάλο λάθος ένας τέτοιος ισχυρισμός! Bullshit!», λέει αποφασιστικά ο Κρομμύδας.
«Εντάξει, η Μάγκι μπορεί να μην είχε σχέση με τις τέχνες, να μην διάβαζε, να αδιαφορούσε κάπως για τον πολιτισμό, αλλά σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει τίποτε πιο πνευματικό από αυτό που υπηρέτησε: την Ελεύθερη Αγορά! Free-market economy! Πίστεψέ με!  Αν δεν παραχθεί το χρήμα από τις Αγορές δεν έχεις και πολιτισμό! Μου δίνεις την ευκαιρία να σημειώσω  εδώ ότι οι Αγορές πάντα αυτορρυθμίζονται! Self-regulation!  Και αυτό αποτελεί ούριο άνεμο στα πανιά της οικονομίας, της δημιουργίας και της ευημερίας!»
«Ίσως, όμως, μέσω της ακραίας ιδεολογικοποίησης διέλυσε τη σπουδαία στρατηγική του one-nation conservatism και ουσιαστικά, με την μετατροπή του σε μια φιλελεύθερη κουρελού που ομνύει στον οικονομισμό, κατέστρεψε το άλλοτε κραταιό Συντηρητικό Κόμμα –  το θεωρούμενο ως το σπουδαιότερο κόμμα του πλανήτη – το οποίο ακόμα δεν λέει να ανανήψει, στελεχωμένο εδώ και χρόνια από απολίτικους φλούφληδες, «γραβατάκηδες», μπούληδες κλπ.», τα ου αντιτείνουμε με διστακτικότητα.
Ο Κρομμύδας παίρνει μια βαθιά ανάσα και πυροβολεί: «Τι δεν καταλαβαίνεις; (© Twitter)
Μην τα ισοπεδώνουμε  όλα!
Ax!, άκουσέ με και διάβαζε και λίγο Μίχα και Μανδραβέλη! Λίγο Μπήτρο! Και protagon! Και Δήμου! Αλλά και πολύ Ηλία Κανέλλη! Δυνατές γραφίδες!
Θα μάθεις πολλά απ' αυτές!
Εκεί θα βρεις πολλές (ίσως και πικρές) αλήθειες! Αλήθειες της Κοινής Λογικής!
Να κάτι ακόμη που μας λείπει σε τούτη τη χώρα: Κοινή Λογική!
Αυτό που είχε η Μάγκι in abundance!
Για να έρθω, όμως, στο ερώτημά σου. Ισχύει  το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που λες! Μην τις φοβάσαι τις ιδέες! Ειδικά  τις φιλελεύθερες! Πίστεψέ με! Χρειάζεται ξεκάθαρη ιδεολογία! Καθάριος βηματισμός! Να ξέρουμε με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε! Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς  φίλους!».
«Εν ολίγοις, κ. Κρομμύδα,  πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται να κρατούμε και κάποια πισινή. Λέτε ότι πρόκειτο ασυζητητί για μια τεράστια προσωπικότητα, χωρίς σημαντικά ψεγάδια…», συνοψίζουμε.
 «Αναμφίβολα! Ούτε να το συζητάς! Θαυμάζω την άκαμπτη αποφασιστικότητά της να επικεντρωθεί στην  οικονομία! Να φέρει στο  επίκεντρο τις Αγορές! Την απέχθειά της στα πισωγυρίσματα! "The lady’s not for turning!", τι φράση!.. Ετοιμάζουμε, μάλιστα, έναν ολόκληρο λογαριασμό στο Twitter, μαζί με τον Φώτη τον Περλικό, αφιερωμένο στις μεγαλύτερες ατάκες της. [«Φώτη, έλα να πεις κι εσύ μια κουβέντα για την Μάγκι!», φωνάζει ο Κρομμύδας.
«Δεν μπορώ τώρα, διαβάζω Χάγιεκ!», ακούγεται η φωνή από το βάθος…]
Δημοσίευσα μάλιστα και ολόκληρο άρθρο στο Facebook εξηγώντας τι σήμαινε πολιτικά η Μάγκι, my beloved Maggie... Μπορείς να μπεις στη σελίδα μου στο Facebook αλλά και στην ιστοσελίδα της Φιλελεύθερης Γωνιάς και να το διαβάσεις.
Θα βρεις πολλά επιχειρήματα υπέρ της που ούτε τα φαντάζεσαι!
Ακόμα, μπορείς να διαβάσεις τα tweets μου για το θέμα. Όλη μέρα χθες και προχθές έδωσα μεγάλες μάχες στο Twitter στη μνήμη της!
Εκεί, ξέρεις, παίζεται πια όλο το παιχνίδι!
Ήθελα να μπουν επιτέλους και σε τούτη τη χώρα κάποια πράγματα στη θέση τους!
Γι’ αυτό σου λέω… Rest in Peace Μάγκι! RIP!, που λέμε και στο Twitter!..».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου