12.5.13

Επιστράτευση τώρα!


Σε μια φανερή προσπάθεια να δείξει ότι υπάρχει κράτος και λειτουργεί κι ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει παιχνίδια σε βάρος αθώων παιδιών, ο πρωθυπουργός υπέγραψε τα φύλλα επιστράτευσης των εκπαιδευτικών και το μπαλάκι πλέον περνά σ’ αυτούς.



Από Δευτέρα θα αρχίσουν να στέλνονται στους 88 και πλέον χιλιάδες καθηγητές τα φύλλα αυτά και να καλούνται να μην προχωρήσουν στις απεργίες αλλά να διεξάγουν κανονικά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.



Ο Αντ. Σαμαράς, στηριζόμενος και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, κάνει επίδειξη δύναμης βάζοντας πάνω απ’ όλα την ομαλή λειτουργία της Παιδείας.
Και βεβαίως ακυρώνει τα επιχειρήματα της ΟΛΜΕ η οποία υποστήριζε ότι η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει στους πανεπιστημιακούς τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Ωστόσο, στις τάξεις των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ επικρατούν οι ακραίες τάσεις καθώς λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η έκτακτη συνεδρίαση –και υπό το φόβο της επιστράτευσης- αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα και κανονικά στην 24ωρη απεργία την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών.
Βεβαίως, με τα χαρτιά της επιστράτευσης στα χέρια τους, θα σκεφτούν καλύτερα οι καθηγητές όταν κληθούν να λάβουν αποφάσεις για την πενθήμερη της επόμενης εβδομάδας.
Η ΟΛΜΕ σκοπεύει να κινηθεί νομικά προσβάλλοντας τη διαδικασία της επιστράτευσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Νίκο Παπαχρήστου, η ομοσπονδία θα  προσφύγει σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος καθώς η επιστράτευση βασίζεται σε άρθρο για τις θεομηνίες.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα γίνουν κανονικά.
Οι εκπαιδευτικοί θα εξετάσουν το τι θα κάνουν όταν πάρουν τα φύλλα πορείας με κάποιους να λένε ότι δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους, ρισκάροντας φυλάκιση και απόλυση.
Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα της επιστράτευσης και τονίζει ότι κινδυνεύει ήδη η ψυχική υγεία των μαθητών που βρίσκονται όμηροι της συνδικαλιστικής αδιαλλαξίας.
H κυβέρνηση τονίζει ότι είναι συνταγματική της υποχρέωση να προχωρήσει στην επιστράτευση.
Η μετωπική σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς το πρωί ο γραμματέας της ΝΔ. Μ. Κεφαλογιάννης διέγραψε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Ν. Παπαχρήστου από τις τάξεις του κόμματος.
«Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους», υποστήριξε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Στη δήλωσή του ο κ. Παπαχρήστου ανέφερε ότι “ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ εκτέλεσα την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΑΚΕ που με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε την απεργιακή κινητοποίηση στις εξετάσεις. Δεν ενήργησα αυθαίρετα και προϊσταμένη μου αρχή είναι η εκτελεστική επιτροπή της ΔΑΚΕ καθηγητών που την έχουν εκλέξει οι οργανωμένοι στη ΔΑΚΕ καθηγητές. Η ΔΑΚΕ είναι ανεξάρτητη παράταξη. Από τη ΔΑΚΕ δε μπορεί να με διαγράψει κανένας. Και σε τελική ανάλυση, αυτό αποδεικνύει την άποψή μου ότι άλλο ο συνδικαλισμός και άλλο η πολιτική. Εγώ δεν διεκδικώ κανένα πολιτικό ρόλο. Είμαι συνδικαλιστής, εκπροσωπώ τα συμφέροντα των καθηγητών, όλων των καθηγητών, και αυτούς που δε με έχουν ψηφίσει, κι έτσι βαδίζω. Θεωρώ ότι οι εκπαιδευτικοί θα με στηρίξουν στην στάση την οποία έχω τηρήσει γιατί είναι μια στάση έντιμη απέναντι στον κλάδο”.
Η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το πώς θα κυλήσει η διαδικασία των Πανελλαδικών. Τα σενάρια είναι τρία:
1.      Είτε θα πάμε σε 24ωρη απεργία μόνο την Παρασκευή και οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν κανονικά από Δευτέρα αφού οι ΕΛΜΕ δε θα επικυρώσουν την απόφαση του δ.σ. της ΟΛΜΕ.
2.      Είτε θα ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς καμιά καθυστέρηση οι Πανελλαδικές την επόμενη Παρασκευή αφού τα φύλλα της επίταξης θα έχουν επιδοθεί κανονικά.
3.      Είτε θα επικρατήσει το ακραίο σενάριο της τέλεσης της απεργίας ακόμη και με επιστράτευση, κάτι που θα σημάνει σοβαρές επιπτώσεις για τους καθηγητές. Μάλλον πρόκειται για ακραίο σενάριο αφού κανείς στις τάξεις των εκπαιδευτικών δε θέλει να το «τραβήξει» μέχρι εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου