27.5.13

Η σκοτεινή πλευρά του ελληνικού γιαουρτιού.



Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια από τις τελευταίες μόδες στην Αμερική.
Το προτιμούν οι πάντες.
Και δικαίως.



Έχει λίγες θερμίδες, πολλές προτείνες, και είναι νόστιμο και υγιεινό.
Έχει δηλαδή πολλά καλά.
Εκτός από ένα.
Καταστρέφει το … περιβάλλον!



Η παραγωγή του γιαουρτιού (στραγγιστού) δημιουργεί ένα βλαβερό υποπροϊόν, το acid whey (όξινος ορός).
Το συγκεκριμένο υγρό είναι τοξικό για το περιβάλλον, αφού καταστρέφει τους υδροφόρους ορίζοντες και δηλητηριάζει τα ψάρια.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού σήμερα το ελληνικό γιαούρτι κυκλοφορεί ευρέως στην Αμερική, καταναλώνεται μετά μανίας, και αποτελεί μια αγορά ύψους $2 δισεκατομμυρίων, που συνεχώς αυξάνεται.
Δυστυχώς όμως, μόνο στη πολιτεία της Νέας Υόρκης, η παραγωγή του σημαίνει παράλληλα και 66 εκατομμύρια τόνους από όξινο ορό, με αποτέλεσμα να απειλείται σοβαρά το περιβάλλον.
Οι εταιρίες παραγωγής σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες προσπαθούν να βρουν λύση, ψάχνοντας τρόπους επωφελούς εκμετάλλευσης του βλαβερού αυτού υποπροϊόντος., αλλά μέχρι στιγμής δυσκολεύονται.
Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως συστατικό στα βρεφικά γάλατα, ενώ άλλοι προσπαθούν να εξάγουν την ζάχαρή του για να χρησιμοποιείται στα διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα.
Υπάρχει μάλιστα ένας αγρότης που κατάφερε να εκμεταλλευτεί την λακτόζη ως καύσιμο (μεθάνιο) για να παράγει ρεύμα!
Όπως λέει ένας από τους παραγωγούς γιαουρτιού, «όποιος καταφέρει να βρει μια λύση, θα θεωρηθεί ως ήρωας του περιβάλλοντος».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου