20.5.13

Τα επόμενα βήματα των ελληνο-κινεζικών συμφωνιών



Πέραν των συμφωνιών που ήδη κλείδωσαν και των μνημονίων συνεργασίας που υπεγράφησαν διαμορφώθηκε το πλαίσιο και για επόμενα βήματα. Ετσι η COSCO θα διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ για το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμανιού του Πειραιά.. Μάλιστα στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου προβλήτα 2 και του προβλήτα 3, όπως προέβλεπε η σύμβαση που υπογράφηκε το 2008. Παράλληλα η COSCO σε συνεργασία με την CHINA RAILWAYS θα μπει στη διαδικασία για την αγορά του πακέτου των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.



Τις μετοχές του ελληνικού δημοσίου στο Ελευθέριος Βενιζέλος θα διεκδικήσει η SENJEN AIRPORT ενώ η FOSUN επιθυμεί την συμμετοχή στην κατασκευή και τη διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστελί της Κρήτης. Δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνίας στο κόσμο, η HUWAEI και η ΖΤΕ αναλαμβάνουν την μηχανοργάνωση δικτύων και υποδομών ενώ δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν και κέντρα έρευνας υποσχόμενοι νέες θέσεις εργασίας. Μεγάλες κινεζικές τράπεζες θα προχωρήσουν στη χρηματοδότηση Ελλήνων εφοπλιστών για την κατασκευή των πλοίων τους σε κινεζικά ναυπηγία ενώ ελληνικές εταιρίες θα συνεργαστούν με τις κινεζικές κατασκευάζοντας εξοπλισμό. Ηδη 25 ελληνικές εταιρίες βρίσκονται σε συννενόηση με τους Κινέζους για να υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως μόνο για τον Απρίλιο έχουν δοθεί από Ελληνες εφοπλιστές 142 παραγγελίες σε κινεζικά ναυπηγία την ώρα που το 50% των εξαγωγών της Κίνας και το 60% του πετρελαίου της μεταφέρεται από Ελληνικά πλοία. Παράλληλα κινεζικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρουν για την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος. Μεγάλες κινεζικές εταιρίες Real Estate βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με ελληνικές για την κατασκευή εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα δίνοντας έτσι ουσιαστική ώθηση στον τουρισμό.
Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα ταινίας με τίτλο ” Ερωτας στο Πεκίνο” κινεζικής παραγωγής που θα που θα βγει στις αίθουσες των κινηματογράφων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2014. Οι Κινέζοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη Σαντορίνη και δεν είναι τυχαίο ότι η πιο γνωστη τηλεπαρουσιάστρια της χώρας θα παντρευτεί το καλοκαίρι στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί. Ταυτόχρονα δημιουργείται εφαρμογή APPSTORE στην κινεζική γλώσσα με την οποία θα δίνονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τους κινέζους που θέλουν να επισκεφθούν στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Νιάρχος και του Πανεπιστημίου του Βανκούβερ.
Βασικός μοχλός για την ανάπτυξη όλων αυτών των συμφωνιών είναι το γεγονός ότι τόσο η CHINA DEVELOPMENT BANK όσο και η IMPORT EXPORT BANK αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση των κινεζικών εταιριών που θα θελήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Του Δημήτρη Κοτταρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου