12.5.13

Αφύλαχτος θησαυρός…


Ρύπανση από σκάφη στην παραλία Τραγανού της Ρόδου.
Κηλίδες πετρελαιοειδών στις ακτές της Σκάλας και των Λουρδάτων Κεφαλονιάς.
Υγρά λύματα στην παραλία Μισσιρίων Ρεθύμνου...
Πριν ακόμη μπει για τα καλά το καλοκαίρι, άρχισαν να πυκνώνουν –με τη μεγαλύτερη κίνηση σε τουριστικές περιοχές– τα περιστατικά ρύπανσης.




Το ίδιο «έργο» θα ξαναπαιχτεί και φέτος, καθότι δεν έχουν αλλάξει πολλά.
Στις συνήθεις πηγές ρύπανσης (τα αστικά και γεωργικά απόνερα, τα οργανικά λύματα λόγω ανεπαρκών ή ανύπαρκτων βιολογικών καθαρισμών, τα πετρελαιοειδή – 321.000 τόνοι έχουν χυθεί στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία) προστίθενται το καλοκαίρι οι ρύποι από τα χιλιάδες σκάφη να διαπλέουν τις ακτές αδειάζοντας στη θάλασσα –έχουμε ακόμη ανθεκτικό υπογάστριο στην παρανομία– τα ανεπιθύμητα φορτία τους. Και μόνο ένα λίτρο σεντινόνερων, από αυτά που «αποδεσμεύονται» αβασάνιστα, ρυπαίνει επιφάνεια ίση με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου…



Αν σε αυτό υπολογίσει κανείς και τα κομμάτια πλαστικού και άλλων ελαφρών αντικειμένων που ξεπροβάλλουν από το πουθενά, το όνειρο για ένα πέλαγος μονάχο, γυαλιστερό, δροσάτο, χωρίς φουσκάλα στο νερό και σκουπίδι στον γιαλό, για την εικόνα της απάτητης ερημικής αμμουδιάς όπως στην έβδομη ημέρα της Δημιουργίας, διαλύεται αστραπιαία.
Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ίδια με άλλοτε.
Μολονότι δεν έχει εκλείψει η κατηγορία των λουομένων που λαχταρούν την καθαρή ακτή, αλλά δεν περιμαζεύουν φεύγοντας τα απορρίμματά τους, οι εθελοντές στους καθαρισμούς παραλιών αυξάνονται και πληθύνονται.
Ωστόσο, ο εθελοντικός καθαρισμός παραλιών γίνεται μόνο καλοκαίρι.
Συλλέγουμε τα σκουπίδια πριν βγούμε στις ακτές, ενώ η πραγματική ανάγκη συλλογής τους είναι τον χειμώνα, όταν οι έντονες θαλασσοταραχές ξεβράζουν στις ακτές όγκους απορριμμάτων.
Μεγάλο μέρος τους επιστρέφει στη θάλασσα με την επόμενη φουρτούνα...
Οι Αρχές δεν έχουν ιεραρχήσει υψηλά την προστασία του θαλάσσιου «θησαυρού» μας.
Τα πελάγη μας θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ιδιαιτέρως ευαίσθητες περιοχές, να γίνονται οι θεσμοθετημένοι έλεγχοι (τα «στραβά μάτια» θα διώξουν σε βάθος χρόνου τον τουρίστα) και να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως ζώνες κυκλοφορίας, δειγματοληψία λυμάτων από τα διερχόμενα σκάφη, ρυμουλκά άμεσης ετοιμότητας κ.ά.
Ίσως σε ένα μακρινό μέλλον...

Τασούλα Καραϊσκάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου