17.5.13

Το μέλλον του κόσμου …


Αναζητώντας θέμα για την καινούργια του ταινία, ο Ολιβερ Στόουν συναντήθηκε στο Ζάγκρεμπ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην εργογραφία του Αμερικανού σκηνοθέτη περιλαμβάνονται προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας όπως οι Κένεντι, Νίξον και Κάστρο.
Ελπίζω ο κ. Στόουν να θέλει να συμπεριλάβει τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν τη σειρά των ταινιών του και να μη σκέφτεται κάτι σαν το «Πλατούν», α λα ελληνικά.




Το ελπίζω, αν και ο κ. Τσίπρας φρόντισε να με διαψεύσει.
Διότι μόλις έσφιξαν τα χέρια, ο Ελληνας πολιτικός ηγέτης, με τα ραγδαίως βελτιούμενα αγγλικά του, δήλωσε στον σκηνοθέτη πως έχει δει όλες του τις ταινίες, «ειδικά» δε το «Πλατούν».
Αυτό το «ειδικά», για να είμαι ειλικρινής, με μπέρδεψε λίγο και με ανησύχησε ακόμη περισσότερο.
Διότι ο κ. Τσίπρας φρόντισε να προσθέσει πως και η Ελλάδα σήμερα ζει αντίστοιχες καταστάσεις με το Βιετνάμ την εποχή του πολέμου, μόνο που τώρα ο πόλεμος δεν γίνεται με τα όπλα, αλλά με οικονομικά μέσα.



Η διαπίστωση αυτή φάνηκε να ικανοποιεί ιδιαιτέρως τον κ. Στόουν.
Προφανώς αντελήφθη ότι ο συνομιλητής του όχι μόνον κατάλαβε την ταινία, αλλά έχει την ικανότητα να αξιοποιήσει τα διδάγματά της στο δικό του, πολιτικό, έργο.
Ως εκ τούτου, βαθύς γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, ο Αμερικανός σκηνοθέτης απεφάνθη πως η Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν υπό τον έλεγχο της CIA – προφανώς θα έχει συνομιλήσει πρόσφατα με κάποιον οδηγό ταξί απ’ αυτούς που, έναντι ευτελούς αντιτίμου, μας προσφέρουν πλήρη ανάλυση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Το μέλλον όμως της Ελλάδας, και όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, θα είναι διαφορετικό διότι ο μέλλων πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο Alexi Tsipras – ωραίο θέμα για ταινία Στόουν έφα.
Αυτό άρεσε πολύ και στον σκηνοθέτη και στον κεντρικό χαρακτήρα της επόμενης ταινίας του, και ως εκ τούτου πήγαν να γευματίσουν μαζί.
Στο γεύμα, παρίστατο και ο Σλοβένος και μεταμοντέρνος ψυχαναλυτής και φιλόσοφος με το Τ-shirt, ο Σλαβόι ο Ζίζεκ.
Αυτός δεν χρειάζεται συστάσεις: έχει συνδυάσει τον λακανισμό με τον σταλινισμό, ο οπαδός του Μαξιμιλιανού του Ροβεσπιέρου, αυτός που απεφάνθη κάποτε ότι «η αρετή είναι ανίκανη χωρίς την τρομοκρατία».
Αυτός είναι δικός μας.
Είχε μιλήσει πέρυσι σε πολυπληθές κοινό, παρουσία του αρχηγού, και στο Ζάγκρεμπ όταν πήρε τον λόγο εξέφρασε την επιθυμία του να προσληφθεί ως σύμβουλος του κ. Τσίπρα.
Αν ανησυχείτε μήπως η πρόσληψή του εμποδίσει το δημιουργικό του έργο, οφείλω να σας καθησυχάσω.
Ο κ. Ζίζεκ είχε, με βαρυσήμαντα αποφθέγματά του, ενισχύσει τη διαφήμιση της φίρμας Arbercrombie & Fitch (μεταξύ άλλων ανδρικά μποξεράκια προς 34 ευρώ έκαστον).
Είχε μάλιστα εξηγήσει πως προτιμάει να κερδίζει έτσι χρήματα παρά να αγωνιά για την επόμενη πρόσκληση από κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Τέλος πάντων.
Όλα αυτά τα ωραία και σημαντικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ «Η ουτοπία της δημοκρατίας» στο ωραίο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Εκεί μαθαίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας, εκτός από τον σκηνοθέτη του και τον υποψήφιο σύμβουλό του επί φιλοσοφικών θεμάτων, συνάντησε και τον πάντα προφητικό κύριο Βαρουφάκη – αδυνατώ να γράψω το «Γιάννης» με ένα νι, όπως το επιθυμεί ο ίδιος, ως εκ τούτου παραθέτω μόνον το επίθετό του.
Η ομήγυρη θα συμπληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου με την παρουσία του Γάλλου ηγέτη της Αριστεράς κ. Ζαν-Λικ Μελανσόν.
«Αυτός τουλάχιστον», όπως μου είπε Γάλλος φίλος, «όταν αναφέρεται στον Ροβεσπιέρο, ξέρει σε τι αναφέρεται».
Φρονώ ότι ο κ. Τσίπρας καλώς δεν απεδέχθη τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εδώ τον περιμένει ολόκληρη οικουμένη.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου