29.5.13

Νοσταλγοί της δραχμής και επενδύσεις…



Οι νοσταλγοί της δραχμής που έχασαν το παιχνίδι ανήκουν ή στους πολιτικούς που θέλουν την Ελλάδα Κούβα ή Αλβανία του Χότζα, για να βολέψουν την ανικανότητα τους, ή στους  καιροσκόπους που βλέπουν την χώρα μόνο ως πεδίο εκμετάλλευσης. Δώστε κίνητρα να έλθουν να επενδυθούν στην Ελλάδα και τα κεφάλαια του καιροσκοπισμού.



Έτσι και αλλιώς τα κεφάλαια αυτά υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά είναι χαμένα για την ελληνική οικονομία.
 
Και δεν αναφέρομαι μόνο στις καταθέσεις, των απατεώνων φοροφυγάδων, των μπακαλομανάβηδων, των μεσαζόντων και των χονδρεμπόρων που τα έβγαλαν στην Ελβετία και για να έχουν να το λένε...



Αναφέρομαι  στα τεράστια ελληνικά κεφάλαια που, από το 1950 και μετά, πάντα κυκλοφορούσαν εκτός Ελλάδος με απολύτως νόμιμες, προσεγμένες διαδικασίες, τοποθετήσεις και διαχειρίσεις. 
Τα κεφάλαια εκείνα που έμεναν και μένουν εκτός Ελλάδος μόνο για καιροσκοπικές επενδύσεις και ευκαιρίες.
Τα κεφάλαια που ήταν και παραμένουν στην «πρώτη γραμμή» για να «καμακώσουν» στην Ελλάδα αυτά που θα ξεπουληθούν όχι από το κράτος (γιατί δεν θέλουν να μπλέξουν με αποκρατικοποιήσεις) αλλά από πτωχεύσεις ιδιωτών.
Αυτά τα κεφάλαια που έχουν εντολή να διαχειρίζονται μεγάλα δικηγορικά γραφεία και της χώρας για την αγορά παγίων εγκαταστάσεων βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων που πτωχεύουν ή έχει γίνει διαχειριστής τους η Τράπεζα λόγω μεγάλων χρεών.
Αυτόν τον πλούτο που κυριολεκτικά «μάντρωσε»
  ο Σπύρος Μαρκεζίνης το 1953 με το Νομοθετικό Διάταγμα 2687, όταν μετά τις περιπέτειες της Ελλάδα με πολέμους και εμφυλίους, δεν είχε τρόπο να βρει κεφάλαια. Το Ν.Δ. 2687 που «απογείωσε» και την ποντοπόρο ναυτιλία στην Ελλάδα. Η δε δικτατορία που έπαιζε πάντα με «μαγικές εικόνες» στην οικονομία αξιοποίησε την φιλοσοφία του νόμου και με τον Α.Ν. 522 του 1968 έκανε το επενδυτικό καθεστώς ακόμη πιο ελκυστικό. 
Το κίνητρο δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και από Έλληνες και από τους ξένους επενδυτές αλλά και καιροσκόπους.
 
Φέρτε τα κεφάλαιά σας στην Ελλάδα και αφού τα επενδύσετε θα μπορείτε να τα βγάζετε ξανά έξω με ποσοστά κάθε χρόνο και με απολύτως νόμιμες διαδικασίες.
 
Το μυστικό του Νομοθετήματος ήταν πως είχε κατοχυρωθεί με τρόπο που δεν μπορούσαν να το ακυρώσουν οι κυβερνήσεις.
 
Έχω κάνει την ίδια επισήμανση και άλλη φορά από την στήλη. Επανέρχομαι τώρα και
 συνιστώ να ψάξετε  την περίοδο από το 1960 μέχρι την πετρελαϊκή κρίση του 1973 και να δείτε τι επενδυτικός σκοτωμός έγινε στην Ελλάδα και τι ανάπτυξη υπήρξε στην ναυτιλία.  
Αυτό έκαναν και οι Τούρκοι το 2008 και μάζεψαν 30 δισ. δολάρια που έπεσαν στην οικονομία και την πήγαν με την γνωστή ταχύτητα του 8-9%.
Άλλο πράγμα βέβαια αν παραπήραν φόρα, έκαναν πιστωτικά λάθη και τώρα κατρακυλάνε...
Το «κόλπο» όμως το επαναλαμβάνει και σήμερα ο κ. Ερντογάν αμνηστεύοντας τον πλούτο με τα εκτός Τουρκίας κεφάλαια για να τα μαζέψει και πάλι μέσα στην οικονομία.
 
Τα διαβάσαμε πρόσφατα, τα συζητήσαμε, αλλά τα περάσαμε στα ψιλά γιατί... εμείς στην Ελλάδα τα ξέρουμε όλα αυτά και δεν θα μας πούνε οι Τούρκοι τι θα κάνουμε;
Τι κάνουμε όμως στην πράξη εκτός από λόγια για εντοπισμό και τιμωρία εκείνων που (κατά την άποψή μας) έχουν  κεφάλαια εκτός Ελλάδος και τα στερούν από την δική μας οικονομία; 
Τίποτε απολύτως.
Ακούσαμε κατά καιρούς σενάρια εντοπισμού των κεφαλαίων.
Ακούσαμε για κίνητρα επαναφοράς τους στην Ελλάδα.
Ακούσαμε περί ελέγχου των καταθέσεων. 
Αλλά όταν οι τηλεοράσεις άλλαξαν θέμα τα ξεχάσαμε και πήγαμε παρακάτω...
Πιάσαμε την λίστα Λαγκάρντ και την λιβανίζουμε μέχρι να βαρεθούμε να την συζητάμε.
 
Τι νομίζετε ότι θα γίνει με την λίστα Λαγκάρντ;
 
Θα εκτονώσουμε τα πολιτικά μας πάθη, θα τακτοποιήσουμε τις ισορροπίες μοιράζοντας την πολιτική φθορά εκεί που νομίζουμε ότι μας εξυπηρετεί και στην συνέχεια θα ξεχάσουμε που είχαμε μείνει.
 
Βεβαίως από καιρού σε καιρό θα την βγάζουμε ως φάντασμα από την ντουλάπα για να καλύπτουμε άλλα κενά της πολιτικής.
Το μήνυμα όμως της λίστα αυτής όπως και όλων εκείνων γνωρίζουμε για τους καιροσκόπους-νοσταλγούς της δραχμής (γιατί και η κυβέρνηση και τα κόμματα γνωρίζουν και ονόματα και συγκεκριμένες ομάδες) μας άφησε αδιάφορους.
 
Και ποιο είναι το μήνυμα;
 
Ότι υπάρχουν κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν στην Ελλάδα και ανήκουν σε καιροσκόπους.
Κάντε λοιπόν αυτό που έκανε ο Μαρκεζίνης το 1953 και σήμερα οι Τούρκοι για δεύτερη φορά.
Δώστε τους κίνητρα να τα επενδύσουν στην Ελλάδα. « Μαντρώστε» και αυτά τα κεφάλαια.
Ξεπεράστε τις βλακώδεις  αναστολές ότι δίνουμε χάρη σε εκείνους που δεν σέβονται την πατρίδα τους.
Σκοπός μας είναι να γίνουν επενδύσεις.
Να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια και εκείνων που τα μάζεψαν περιμένοντας την δραχμή. Μια τέτοια κίνηση κινήτρων θα προκαλέσει θετικό κλίμα και για την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα επισπεύδοντας έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον.  

Γιώργος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου