19.5.13

Εικόνα από το δικό μας μέλλον στην υγειονομική περίθαλψη;


Μπορεί σήμερα, και εκ των υστέρων, ως άλλοι μετά Χριστόν προφήτες, να κατηγορούμε για  διάφορα τον «λαοπλάνο» Ανδρέα που τα ισοπέδωσε όλα και που μας χαντάκωσε μακροπρόθεσμα, αλλά το καλό να λέγεται.



Αναφέρομαι στην ίδρυση του ΕΣΥ, που ήταν δικό του παιδί, και που όσο κράτησε έπαιξε έναν σπουδαίο ρόλο, και που σήμερα κλυδωνίζεται συθέμελα, βοηθούσης της κρίσης.
Για παράδειγμα, απ ότι ακούω, οι γιατροί έχουν να πληρωθούν (κουτσουρεμένες) εφημερίες μηνών…


Το τελευταίο διάστημα είχα μια πολύ αρνητική προσωπική εμπειρία με μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι τιμές του οποίου συναγωνίζονται επάξια τις τιμές ενός υπερπολυτελούς πεντάστερου ξενοδοχείου πάνω στο κύμα.
Χώρια το τι σε χρεώνει για ιατρικές υπηρεσίες.
Και τέλος, χώρια οι (μαύρες) αμοιβές των γιατρών που παρακολουθούν τον ασθενή, ο οποίος κατά τα άλλα έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο, και άρα η ιατρική παρακολούθηση θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό…
Τέλος πάντων… Ας πρόσεχα.
Στην Αμερική όμως, αυτό το προπύργιο της ελεύθερης αγοράς και του κερδοσκοπικού καπιταλισμού, το να αρρωστήσει κανείς ισοδυναμεί με την οικονομική του καταδίκη.
Εκτός και αν έχει εργασία και άρα ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ή αν διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση.
Όλοι οι υπόλοιποι, και είναι τεράστιοι οι αριθμοί τους, δεν μπορούν να μπουν σε νοσοκομείο ούτε για πλάκα, αφού το κόστος είναι απαγορευτικό.
Και μέσα σε αυτόν τον πανάκριβο κόσμο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπάρχει ένα νοσοκομείο που είναι ακόμη πιο ακριβό από τα υπόλοιπα.
Βρίσκεται στην πόλη Bayonne της  New Jersey, και αν τυχόν ποτέ βρεθείτε εκεί, καλά θα κάνετε να μην αρρωστήσετε.
Η εφημερίδα New York Times έψαξε όλα τα στοιχεία για τα κόστη υγείας που δημοσίευσε πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση, και αυτό που ανακάλυψε είναι ότι το ιατρικό κέντρο Bayonne χρεώνει τις υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη τη χώρα για μια σειρά από συνήθεις ιατρικές πράξεις.



Για παράδειγμα, σε περίπτωση χρόνιας αναπνευστικής λοίμωξης θα χρειαστεί να πληρώσετε σχεδόν $100.000, δηλαδή 5.5 φορές παραπάνω από αυτό που χρεώνουν τα υπόλοιπα αμερικανικά νοσοκομεία.
Το πώς αυτό το νοσοκομείο κατέληξε να είναι το ακριβότερο των ΗΠΑ, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πως τα νοσοκομεία των ΗΠΑ εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στην κοστολόγηση της περίθαλψης προκειμένου  να βγάζουν τρελά κέρδη.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης το 2007.
Τώρα όμως ανέκαμψε, τριπλασίασε τα κέρδη του, και το 2011 δήλωσε έσοδα ύψους $9.3 εκατομμυρίων.
Πως τα κατάφερε;
Τα κατάφερε ασκώντας επιθετική κερδοσκοπική πολιτική, διαφημίζοντας τον μικρό χρόνο αναμονής, τις προσεγμένες υπηρεσίες του, κλπ.
Παράλληλα διέκοψε την συνεργασία του με τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, και άρα μπόρεσε να επιβάλλει τις δικές του τιμές και χρεώσεις.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ασφαλιστικής εταιρίας Aetna, «το μοντέλο που ακολουθεί το εν λόγω νοσοκομείο είναι να χρεώνει απίθανα υψηλές τιμές, ειδικά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (επείγοντα), και αν τυχόν δεν πληρώσει τον λογαριασμό η ασφαλιστική εταιρία του ασθενούς, τότε το νοσοκομείο κυνηγά τον ίδιο τον ασθενή για την κάλυψη της διαφοράς…».
Και περιέργως είναι τόσο αποτελεσματική η στρατηγική αυτή, που πρόσφατα η εταιρία που διαχειρίζεται το νοσοκομείο Bayonne αγόρασε και άλλα δυο.
Μια εικόνα του τι μας περιμένει κι εμάς εδώ στην Ελλάδα αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι όπως είναι σήμερα, σε σχέση με την γενικότερη απαξίωση της δημόσιας υγείας.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου