23.5.13

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές άρχισαν να σώζουν ζωές!


Σε μια πραγματικά πρωτοποριακή ιατρική προσπάθεια, επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πλαστικό νάρθηκα που θα χρησιμεύει σαν αναπνευστικός αεραγωγός, προκειμένου να βοηθήσουν ένα  αγοράκι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.



Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο νάρθηκας «εκτυπώθηκε» από έναν από αυτούς τους νέους εκτυπωτές λέιζερ τριών διαστάσεων, που άρχισαν τελευταία να κυκλοφορούν ευρέως, και να κάνουν θαύματα.


Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά καινοτόμων εξελίξεων στον ανθηρό σήμερα τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, που θέλει προσθετικά μέλη κλπ να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται στο εργαστήριο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του μικρού Kaiba Gionfriddo, το κάθε λεπτό μετρούσε.
Το μικρό αγόρι έπασχε από μια γενετική πάθηση, με αποτέλεσμα να καταρρέουν οι αεραγωγοί του, οδηγώντας το σε άπνοια, αλλά και σε καρδιακή αναστολή.
Οι γιατροί στο Μίσιγκαν είχαν εμπειρία στην έρευνα σχετικά με τεχνητούς νάρθηκες για την αναπνοή, αλλά δεν είχαν καμιά εμπειρία στην εμφύτευσή τους.
Έτσι, σε μια μόνο ημέρα, κατάφεραν να εκτυπώσουν 100 μικροσκοπικούς σωλήνες, χρησιμοποιώντας λέιζερ κατευθυνόμενα από υπολογιστή, τα οποία ένωσαν το ένα πάνω στο άλλο τα διάφορα στρώματα πλαστικού, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.
Την επομένη, έχοντας εξασφαλίσει την άδεια της αμερικανικής FDA, εμφύτευσαν έναν από αυτούς τους νάρθηκες στον μικρό, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής.
Και έτσι, ένα αγοράκι το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν καταδικασμένο να πεθάνει στο νοσοκομείο, άρχισε να αναπνέει φυσιολογικά για πρώτη φορά στη μικρή ζωή του.
Ήταν μόλις τριών μηνών όταν έγινε η επέμβαση πέρσι, και σήμερα είναι ένα υγιές νήπιο 19 μηνών.

Όπως λένε οι γιατροί του CS Mott Children's Hospital του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όπου έγινε η επέμβαση, «πρόκειται πια για ένα απόλυτα υγιές παιδάκι».
Η όλη επέμβαση περιγράφεται λεπτομερώς στο τελευταίο τεύχος του New England Journal of Medicine, ενώ άλλοι γιατροί, ερευνητές, κλπ είναι ενθουσιασμένοι τόσο με την συγκεκριμένη πράξη, όσο και με την προοπτική που ανοίγεται χάρη στη χρήση των τρισδιάστατων εκτυπωτών.

 S.A. (Associated Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου