15.6.13

Η δημόσια τηλεόραση στην Ευρώπη.



Στην Ισπανία έχουν ήδη γίνει περικοπές 204 εκατ. ευρώ από την RTVE στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 



Στην Πορτογαλία η κεντροδεξιά κυβέρνηση πέρυσι ανακοίνωσε την επιθυμία της να ιδιωτικοποιήσει τμήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κάτι που τελικά δεν πέρασε. 
Ωστόσο ανακοινώθηκαν περίπου 650 απολύσεις για φέτος δηλαδή το ένα τέταρτο των εργαζόμενων.



Στην Ιταλία προγραμματίζεται η συρρίκνωση της RAI με ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου περίπου 600 εργαζομένων ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η διοίκηση μελετά να σταματήσει να μεταδίδει έπειτα από 25 χρόνια το διαγωνισμό θεσμό για την ιταλική δημόσια τηλεόραση, τα καλλιστεία.
Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και η γαλλική δημόσια ραδιοτηλεόραση που έχει δει τα έσοδά της από διαφημίσεις αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις να μειώνονται δραματικά.
H κατάσταση αυτή οδηγεί σε αλλαγές σε συγκεκριμένα προγράμματα και μειώσεις σε επενδύσεις σε οπτικοακουστικές παραγωγές.
Στη Βρετανία, το BBC o μεγαλύτερος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στον κόσμο που απασχολεί περίπου 22.000 άτομα και καλύπτει οκτώ εθνικά τηλεοπτικά κανάλια και 54 ραδιοφωνικούς σταθμούς, σχεδιάζει να περικόψει 2.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της μείωσης 20% του προϋπολογισμού του μέχρι το 2017.
Στη Γερμανία η χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βασίζεται σε ανταποδοτικό τέλος, και σε μικρότερο βαθμό στα έσοδα από τη διαφήμιση.
Το ARD και το  ZDF κλήθηκαν να μειώσουν το κόστος για να αποφευχθεί η αύξηση του τέλους.
Στο ZDF για παράδειγμα πρέπει να εξοικονομηθούν μέχρι και 75 εκατομμύρια ευρώ έως το 2016 ενώ και η Deutsche Welle (ραδιόφωνο και τηλεόραση), που χρηματοδοτείται απευθείας από το κράτος, πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου