17.6.13

ΣΥΡΙΖΑ: Ο μεγάλος ψεύτης!



Είναι πολύ λογικό, στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, η υπέρτατη σύγκρουση να γίνεται γύρω 
από το υπέρτατο αγαθό που έχει παραγάγει αυτό το σύστημα: τη μονιμότητα και την πελατειακότητα.
Αυτό ακριβώς είναι το κύριο ζήτημα, όχι η (ελάχιστη) απήχηση της αναξιόπιστης μέχρι χτες ΕΡΤ, που τώρα όλοι την αγάπησαν ξαφνικά, τη «γλείφουν», ή τη θεωρούν πολύφερνη νύφη.
Μόνο που ελάχιστοι το παραδέχονται αυτό, ενώ τα ψεύδη περισσεύουν.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μεγαλύτερος ψεύτης δεν είναι η κυβέρνηση (δηλαδή η Νέα Δημοκρατία), η οποία, πιεζόμενη από την τρόικα, πήρε μια ορθή απόφαση, έστω και με άκομψο τρόπο, έστω και απρογραμμάτιστα, έστω και μισή καρδιά, έστω κι αν δεν την πιστεύει, έστω κι αν η ίδια διόριζε μέχρι πριν λίγον καιρό «τα δικά της παιδιά» (ιδίως αν είχαν καταγωγή από την Εύβοια), έστω κι αν «κατάφερε» δύο αδιανόητα μέχρι πριν λίγο καρό «επιτεύγματα»: πρώτο, να ενώσει την αριστερή αντιπολίτευση και δεύτερο να της χαρίσει ένα μέσο ενημέρωσης που ούτε να το ονειρευτεί δεν μπορούσε.
Μιλάω φυσικά για τη δήθεν κλειστή ΕΡΤ, το απεργιακό πρόγραμμα της οποίας αναμεταδίδεται από αναρίθμητα άλλα μέσα στο διαδίκτυο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.



Αν ποτέ υπάρξει βραβείο «χαμηλής πολιτικής διορατικότητας», πρέπει να απονεμηθεί στους συμβούλους του κ. Σαμαρά και στον ίδιο, που υποτίμησαν τη συναισθηματική αντίδραση των Ελλήνων απέναντι σ’ ένα μέσο που δεν έβλεπαν, την ΕΡΤ, και άρχισαν να την υπερασπίζονται.
Ωστόσο, άλλο η βλακεία, άλλο η απόκρυψη, άλλο η υποκρισία και άλλο το ψεύδος. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι ο μεγαλύτερος ψεύτης δεν είναι η Νέα Δημοκρατία.
Οι μεγαλύτεροι ψεύτες είναι, με τη σειρά, οι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι καταληψίες της ΕΡΤ, οι απεργούσες «συνεργαζόμενες ενώσεις στο χώρο του Τύπου», η ελάσσων αντιπολίτευση και, στην κορφή, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πέφτουν τώρα από τα σύννεφα και παριστάνουν την οσία, ενώ ξέρανε πολύ καλά τι θα γίνει.
Και ο Σαμαράς είχε ενημερώσει προσωπικά τους Βενιζέλο-Κουβέλη (δεν τόλμησαν να το διαψεύσουν) και τις πιέσεις της τρόικας ξέρανε και αντίστοιχες υποχρεώσεις είχανε αναλάβει, τρενάρανε όμως το ζήτημα και προτάσεις για τις απολύσεις δεν κάνανε. Γιατί είτε έτσι, είτε αλλιώς, χάνανε δημοσκοπικά και δεν μπορούσανε να καταλήξουν σε πρόταση.
Οι καταληψίες της ΕΡΤ έχουν μανία καταδίωξης.
Φαντασιώνονται ότι πολιορκούνται, ότι ζουν το νέο Μεσολόγγι ή το νέο Πολυτεχνείο (κι ότι λειτουργούν, μάλιστα, το σταθμό του), όπου να ’ναι μπουκάρει ο Ιμπραήμ ή ρίχνει την πύλη το τανκ, παριστάνουν τους «ελεύθερους πολιορκημένους», μιλάνε συνεχώς για ΜΑΤ που θα τους χτυπήσουν, δίνουν οδηγίες αντιμετώπισης δακρυγόνων κ.λπ.
Από κοντά και οι χιλιάδες αλληλέγγυοι πολίτες, που συμμετέχουν στο παλαιοαριστερό πανηγυράκι με τα αγωνιστικά συνθήματα και τα «φρέσκα» αγωνιστικά τραγούδια που όπου να ’ναι κλείνουν μισό αιώνα.
Πιστεύουν ότι η παρουσία τους αποτρέπει την επέμβαση των ΜΑΤ.
Αλλά ό,τι υπερασπίζονται όλοι τους σιγά μην είναι το αγαθό της ενημέρωσης και της δημοκρατίας.
Το πελατειακό σύστημα υπερασπίζονται, την άνευ όρων μονιμότητα υπερασπίζονται, τους διορισμούς από το παράθυρο, το αραλίκι, τη διαφθορά και όλα τ’ άλλα που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο αριθμό απασχολούμενων στην ΕΡΤ υπερασπίζονται. (Πόσων ακριβώς δε θα το μάθουμε ποτέ, γιατί όλοι αρνούνται την προσωπική αξιολόγηση).
Και όσοι από τους αλληλέγγυους είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, άνεργοι, απολυμένοι ή αυτοαπαχολούμενοι, με το να υπερασπίζονται την ΕΡΤ πάνε κόντρα στα ταξικά τους συμφέροντα, μα δεν το ξέρουν.
Οι ΕΣΗΕΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ και λοιποί κάνουν πως δεν βλέπουν την κρίση στο πεδίο των μέσων της ενημέρωσης.
Απεργούν συνεχώς εδώ και χρόνια, ζητώντας διάφορα ανέφικτα, σα να μην υπάρχει κρίση, κοιτάζοντας μονάχα την τσέπη, τα συντεχνιακά προνόμια και την (υπαρκτή ή επιδιωκόμενη) μονιμότητά τους.
Απεργούν σα να μη βλέπουν ότι εφημερίδες, κανάλια ή ραδιόφωνα κλείνουν συνεχώς. Απεργούν φυσικά και τώρα, που ο κόσμος έχει ανάγκη ενημέρωση, με την κουτοπόνηρη σκέψη ότι «αφού υποχρεώνουμε τα άλλα μίντια να μη μεταδίδουν, όλος ο κόσμος θα βλέπει /ακούει υποχρεωτικά την «κλειστή» ΕΡΤ (το «λαϊκό κανάλι», που είπε ο κύριος Αλαβάνος).
Επιτρέπουν, λέει, να παύει στιγμιαία η απεργία, μόνο για να μεταδίδονται ειδήσεις που αφορούν την ΕΡΤ, και μετά να ξαναρχίζει.
Τόση μεγαλοψυχία- και τόση λογοκρισία, ταυτόχρονα.
Φυσικά, στην εποχή του ελεύθερου διαδίκτυου, του Facebook, του Twitter, του wi fi και του i-phone, αυτά δεν περνάνε.
Η ενημέρωση υπάρχει και παραϋπάρχει, ό,τι κι αν λένε κι ό,τι κι αν κάνουνε οι κ. Τρίμης, Σαββίδης, Καλφαγιάννης και λοιποί.
Αν κάποτε γραφτεί η ιστορία της διάλυσης των ελληνικών παραδοσιακών μίντια, οι «συνεργαζόμενες ενώσεις στο χώρο του Τύπου» θα καταλάβουν μια περίοπτη θέση (προσωπική παρένθεση: πόσο χαίρομαι που δεν είμαι μέλος αυτής της ΕΣΗΕΑ).
Η ελάσσων αντιπολίτευση ΑΝΕΞΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ (και Οικολόγοι) έχει χαθεί στις σκοπιμότητες και τις αντιφάσεις της. Οι ΑΝΕΞΛ ακολούθησαν τοn ΣΥΡΙΖΑ, με το φόβο ότι χάνουν προς τη ΧΑ.
Το ΚΚΕ (που ως κόμμα-ιδιοκτήτης έχει απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους στα κομματικά μίντια-επιχειρήσεις «Τυποεκδοτική», «Ριζοσπάστης,» «902» και «902 τιβί») θέλει φυσικά ανοιχτή την ΕΡΤ, όπως ήτανε. Η ΧΑ δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ, μονάχα ξέρει να εκδίδει συγκεχυμένες ανακοινώσεις «θεσμικών ύβρεων», χωρίς κατάληξη.
Οι Οικολόγοι συντάχθηκαν, υποκριτικότατα, με τη λοιπή αριστερά. (Μονάχα η «Δράση» έβγαλε καθαρή ανακοίνωση και ήταν υπέρ του να κλείσει η ΕΡΤ).
Στην κορυφή όμως των ψευδομένων φιγουράρει, χωρίς αντίπαλο, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιγράφω από τελευταίες ανακοινώσεις του, με πηγή το site του: «Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εκτροπής. Να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία... Η παράνομη εκπομπή του νέου σήματος της ΝΕΡΙΤ... αποτελεί... πράξη τηλεπειρατείας εκ μέρους του πρωθυπουργού... Τώρα πια όλοι συνειδητοποιούν πως το πραγματικό δίλημμα είναι δημοκρατία ή μνημόνιο. Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός μας». Ας ξαναδιαβάσουμε λίγο αυτά τα λόγια.
Μας λέει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουμε δημοκρατία, ότι ο πρωθυπουργός είναι παράνομος, ότι έχουμε «κυβέρνηση της εκτροπής» κι ότι το μνημόνιο είναι ασυμβίβαστο με τη δημοκρατία.
Ε, δεν είναι έτσι, το ψέμα είναι πελώριο, δεν πρόκειται για απλή αμετροέπεια ή φραστική υπερβολή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει και παραξέρει ότι και στα τρία χρόνια του μνημονίου έχουμε και παραέχουμε δημοκρατία, ότι η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη μόλις ένα χρόνο πριν κι ότι χάρη στη δημοκρατία αυτή μπορεί και μιλάει, κάνει συγκεντρώσεις, βρίζει ελεύθερα το μνημόνιο, υπερασπίζεται την αμαρτωλή ΕΡΤ κ.λπ.
Ξέρει πολύ καλά ότι ο Σαμαράς είναι παλαιοδεξιός, ακόμα και ακροδεξιός, αν θέλετε, αλλά ότι είναι κανονικός κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός με τη δεδηλωμένη στη Βουλή, τουλάχιστον μέχρι απόψε το βράδυ. Ξέρει επίσης πολύ καλά ότι στις δημοσκοπήσεις προ «λουκέτου» στην ΕΡΤ ο ΣΥΡΙΖΑ υστερούσε δυόμισι μονάδες της Νέας Δημοκρατίας κι ότι η απόφαση για «λουκέτο» ήταν ο παράγοντας που του ήρθε κουτί και άλλαξε τους συσχετισμούς.
Τέλος, ξέρει ότι το μεγαλύτερο ψέμα το λέει ο ίδιος, όταν συνεχίζει να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, χειρότερα απ’ ό,τι ο Παπανδρέου το 1981, πρώτο, γιατί τότε δεν είχαμε πέντε χρόνια ύφεση και τρία χρόνια τέτοια κρίση, και δεύτερο γιατί ξέρει ότι αυτά που λέει δεν είναι υλοποιήσιμα από οικονομική άποψη.
Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουμε καν μπει επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Μέχρι το βράδυ θα ξέρουμε αν τα παραπάνω ψέματα θα ενταχτούν μαζί με άλλα στον προεκλογικό λόγο των κομμάτων ή όχι.
Πάντως, τέτοιο σύστημα που έχουμε, τέτοια αφορμή εκλογών θα του ταίριαζε γάντι.

Δημήτρης Φύσσας


Υ.Γ. 1 Γνωρίζω ότι πολλοί, ιδίως αριστεροί, λένε ότι δε θέλουν επιστροφή στην ΕΡΤ όπως ήταν, αλλά θέλουν μια «άλλη ΕΡΤ».
Προφάσεις εν αμαρτίαις, «άλλη ΕΡΤ» και πράσιν’ άλογα.
Η απεργία, η κατάληψη, οι συγκεντρώσεις, όλα αυτά αποσκοπούν σ’ ένα πράγμα: να γυρίσουμε στην παλιά ΕΡΤ.
Γιατί οι απεργοί, οι καταληψίες και οι συγκεντρωμένοι αρνούνται οποιαδήποτε εξυγίανση ή μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ.
Υ.Γ. 2 Το έχω γράψει αρκετές φορές, ας το γράψω άλλη μία: το σχέδιο Αλιβιζάτου - Μόσιαλου έδινε διέξοδο.
 Όμως τώρα όλοι το θυμήθηκαν κατόπιν εορτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου