12.7.13

Άρνηση για την άρνηση!



Μα πόσο συντηρητικοί και πόσο αντιδραστικοί μπορεί τελικά να είναι όλοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου;



Ανακοίνωση στην οποία ζητά να σταματήσουν τα όποια σχέδια για την κατασκευή μαρίνας στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως: «Η ύπαρξη ενός τουριστικού λιμένα στο πιο αναγνωρίσιμο τμήμα του παράλιου μετώπου της πόλης θα προκαλέσει μία ριζική, μη αντιστρεπτή αλλοίωση στη φυσιογνωμία της».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Η Θεσσαλονίκη, η πόλη μας, για άλλη μια φορά έρχεται αντιμέτωπη με φαραωνικών αντιλήψεων κυβερνητικούς προγραμματισμούς. Η χωροθέτηση «τουριστικού λιμένα εντός του Λιμένα Θεσσαλονίκης» αποτελεί μία ακόμη παρέμβαση η οποία αποφασίζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της πόλης και με αδιαφορία για το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της.
Πρόκειται για ένα έργο, που, αν υλοποιηθεί, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο περιβάλλον της πόλης και την κοινωνική συνοχή.
Η ύπαρξη ενός τουριστικού λιμένα στο πιο αναγνωρίσιμο τμήμα του παράλιου μετώπου της πόλης, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της, που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικός τόπος «διότι διασώζει σημαντικά στοιχεία από την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική της πόλης, μαρτυρίες της έντονης διαχρονικής παρουσίας της επί αιώνες, στο μυχό του θερμαϊκού κόλπου», θα προκαλέσει μία ριζική, μη αντιστρεπτή αλλοίωση στη φυσιογνωμία της πόλης.
Η κατασκευή ενός έργου τέτοιας κλίμακας στην παλιά παραλία θα ανατρέψει απόλυτα την κοινωνική λειτουργία της.
Σύμφωνα με το σχέδιο για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της μαρίνας πρόκειται να καταληφθούν 7.915 μ2 στον Προβλήτα 1 και 9.370μ2 στον Προβλήτα 2. Στον Προβλήτα 1 τα 1.666 μ2 σε υπάρχοντα διατηρητέα κτίρια θα αποδοθούν σε εμπορικές χρήσεις. Θα δημιουργηθούν στο χώρο 170 θέσεις στάθμευσης, για αποκλειστική χρήση της μαρίνας.
Είναι σαφές ότι πρόκειται να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η χρήση από τους πολίτες ενός ζωτικού δημόσιου χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει μάλιστα και εγκαταστάσεις ιστορικής και αισθητικής αξίας για τις οποίες δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά από δημόσιους πόρους.
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε επίσης ότι στο πλαίσιο της εκποίησης σε τιμή ευκαιρίας και της εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας που επιχειρεί η κυβέρνηση ο «τουριστικός λιμένας» της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει ένα ακόμη δώρο προς τους επίδοξους «αγοραστές» του λιμανιού της πόλης.
Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε παρέμβαση στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει προηγηθεί «επαρκής δημοσιοποίηση και δημόσια διαβούλευση επί των συγκεκριμένων έργων και δραστηριοτήτων», όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία (Ν. 4014/2011, άρθρο 1, παρ. 3).
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητάει την κατάργηση της υπουργικής απόφασης για την ίδρυση μαρίνας στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης.
Την άμεση απόδοση των Προβλητών 1 και 2 στην πόλη της Θεσσαλονίκης για ήπιες πολιτιστικές δράσεις, την άμεση διακοπή οποιονδήποτε παρεμβάσεων (μαρίνες, κτιριακές εγκαταστάσεις κλπ) στην παράκτια ζώνη του Θερμαϊκού, και την έναρξη εκπόνηση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, όπως προβλέπεται από το νέο ΡΣΘ, με ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση και γνώμονα τη χρήση του ως δημόσιου χώρου, με υποδομές για αναψυχή και ψυχαγωγία και, προπάντων, ως αγαθό προσβάσιμο για όλους τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου