5.7.13

Το ΚΚΕ παραλίγο να ρίξει τον καπιταλισμό…



Άκρως ειρωνικό το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times απέναντι στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.
Ο δημοσιογράφος των FT καλύπτοντας την ψηφοφορία της Ευρωβουλής για το πλαφόν στα μπόνους των υψηλά αμοιβόμενων  του χρηματοοικονομικού κλάδου κάνει λόγο για «σταλινικούς» ευρωβουλευτές που «παραλίγο να ρίξουν τον καπιταλισμό» και υποστηρίζει πως βοήθησαν σε μια μεγάλη νίκη του τραπεζικού κλάδου. 



Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει πως «οι διαχειριστές κεφαλαίων της Ευρώπης θα πρέπει σε τελική ανάλυση να ευχαριστήσουν τους δυο “σταλινικούς” Έλληνες ευρωβουλευτές για το γεγονός ότι γλίτωσαν από την επιβολή πλαφόν στην παροχή μπόνους», καθώς στην σχετική ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν ψήφισαν ούτε υπέρ, ούτε κατά της επιβολής πλαφόν, ενώ στη συνέχεια προστίθεται:
«Οι δύο κομμουνιστές ευρωβουλευτές, Γιώργος Τούσσας και Χαράλαμπος Αγγουράκης, θα συνέτριβαν τον καπιταλισμό και τις όποιες διατάξεις που θα μπορούσαν να προστατέψουν τους επενδυτές. Αντίθετα κατέληξαν να αντιστοιχούν στο ήμισυ των ψήφων των αναποφάσιστων, με αποτέλεσμα την πολιτική νίκη ορόσημο της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας καθώς απετράπη η επιβολή του σχεδίου για την επέκταση των αυστηρών κανόνων στις αμοιβές πέρα από τον τραπεζικό κλάδο.».




Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το μέλος των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, κατά την ομιλία του είπε με νόημα: «Αυτοί οι Σταλινικοί, ήταν το μισό πρόβλημα».
Αν και η ψηφοφορία αφορούσε τη μεταρρύθμιση των κεφαλαίων
UCITS, ένα λιανικό επενδυτικό προϊόν με καθαρές τοποθετήσεις 6,4 τρισ. ευρώ, θα προκαλούσε την επέκταση επιβολής πλαφόν από τα μπόνους των τραπεζιτών στα μπόνους στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αν και με οριακή πλειοψηφία, θεσπίζει την πρακτική των μπόνους βάσει των ανώτατων αποδόσεων, τουλάχιστον για αυτή την κοινοβουλευτική θητεία.
Οι περιορισμοί καταργούνται και μαζί τους εγκαταλείπεται η εκτίμηση ότι ήταν ακόρεστη η επιθυμία των ευρωβουλευτών να επιβάλουν περιορισμούς στις αμοιβές.
Στη συνέχεια στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «η τύχη ήταν ανέκαθεν ένας σημαντικός παράγοντας για να επηρεάσει κανείς το δύσκολο κοινοβούλιο της ΕΕ.
Το αποτέλεσμα προήλθε από ένα μείγμα παραγόντων όπως παζάρια, ειδικές προτάσεις, λογικά επιχειρήματα και σταλινική αδιαλλαξία.
Παράλληλα όμως, δικαίωσε την αλλαγή στις τακτικές lobbying του κλάδου, που προσπάθησαν να αφοπλίσουν τα πολιτικά επιχειρήματα και να στηριχθούν στα λάθη προηγούμενων κακότεχνων προσπαθειών στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Ο συντηρητικός ευρωβουλευτής της Βρετανίας, Σβεντ Καμάλ, τόνισε πως «ήταν πολύ καλή προσέγγιση, χωρίς διαμαρτυρίες με τύμπανα και παράπονα, με τα όπλα ανά χείρας».
«Πήραν ένα μάθημα: Μην στέλνετε έναν Βρετανό ή έναν Αμερικανό να κάνει το λόμπι σε Γάλλο ή Γερμανό ευρωβουλευτή.
Εξασφαλίστε ότι η εγχώρια βιομηχανία θα είναι εκείνη που θα μιλάει», προσέθεσε ο Καμάλ, ο οποίος συνέβαλε στη διαμόρφωση της πολιτικής συμμαχίας εναντίον της επιβολής των πλαφόν.
H Σρον Μπόουλς, η οποία προεδρεύει της οικονομικής επιτροπής, καταψήφισε τα πλαφόν στα μπόνους και προειδοποίησε να μην υπάρξει εφησυχασμός. 
«Ο κλάδος θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, εάν αγνοήσουν τους στόχους του ευρωκοινοβουλίου. Αυτή τη φορά γλίτωσαν τα πλαφόν στις αμοιβές, αλλά εάν επιστρέψει το νομοσχέδιο λόγω υπερβολικών μπόνους, τότε κανένας δεν θα μπορέσει να τους υποστηρίξει», σημείωσε η Μπόουλς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου