30.7.13

Αποδείξεις στα εστιατόρια; Χα χα χα…



Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως από την 1η Αυγούστου ο ΦΠΑ στην εστίαση θα περιοριστεί από το 23% στο 13%, συνέλαβα τον εαυτό μου, κάθε φορά που καταφεύγω στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να απολαύσω τα εδέσματα και τα ποτά τους, να κάνω αυτό που δεν έκανα: Να προσέχω τις τιμές των προϊόντων που συνηθίζω να παραγγέλνω και να παρατηρώ αν κόβει το μαγαζί αποδείξεις.



Από τους προσωπικούς μου δειγματοληπτικούς ελέγχους, συνάγω ότι:
Κάπου περισσότερα από τα μισά μαγαζιά κόβουν αποδείξεις.
Την τήρηση της νομιμότητας τη διαπίστωσα κυρίως σε μαγαζιά στα οποία το αφεντικό δεν δουλεύει στη μάρκα ή στο ταμείο.
Οπότε μάλλον έδωσε την εντολή να «κόβονται τα πάντα», φοβούμενο πως σε άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοί του θα κλέβουν αυτόν, όπως αυτός κλέβει το κράτος.
Έτσι, στα μαγαζιά που λειτουργούν ως οικογενειακές επιχειρήσεις, αν δεις απόδειξη γράψε μου.


Το ίδιο και σε εκείνα που το αφεντικό κάθεται στη μάρκα κι ελέγχει άμεσα τι φεύγει από την κουζίνα, επιβάλλοντας στους σερβιτόρους να εισπράττουν τον λογαριασμό προσκομίζοντας στους πελάτες το... δελτίο παραγγελίας.
Αυτά που λένε, ότι τώρα που θα μειωθεί ο ΦΠΑ θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους καθώς οι μαγαζάτορες θα σταματήσουν να κλέβουν την εφορία και θα κόβουν τα νόμιμα παραστατικά, εγώ τα ακούω βερεσέ.
Όλοι μας έχουμε μια καλή δικαιολογία για να υποστηρίξουμε πως «καλά κάνουμε και κρύβουμε ό,τι μπορούμε από το κράτος».
Αυτοί που μέχρι τώρα έλεγαν ότι δεν κόβουν αποδείξεις λόγω αυξημένου ΦΠΑ θα βρουν να πουν χίλια μύρια άλλα: ότι δεν βγαίνει το μαγαζί, γιατί να είναι αυτός το κορόιδο όταν οι άλλοι δεν κόβουν και πάει λέγοντας.
Το ίδιο φοβούμαι πως θα γίνει και με τις τιμές.
Θα λένε ότι τις μείωσαν αλλά δεν θα το έχουν κάνει.
Κανονικά θα πρέπει οι τιμές από την 1η του μήνα να πέσουν κατά 10% έναντι των σημερινών.
Θα περιμένουμε να δούμε.
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας είναι ότι ως λαός μάθαμε να είμαστε νομοταγείς μόνο όταν δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.
Όταν δηλαδή φοβόμαστε είτε μη μας πιάσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε μήπως μας καρφώσει κανείς.
Και καθώς το κάρφωμα στην Ελλάδα θεωρείται «ρουφιανιά» και «χαφιεδιλίκι» προς δόξαν των φοροκλεπτών και φοροφυγάδων, μόνο οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ μπορούν να κάνουν τους μαγαζάτορες να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.
Εκτός κι αν συνειδητοποιήσουμε όλοι οι πελάτες-καταναλωτές πως αυτά που κλέβει ένας ταβερνιάρης μη κόβοντας απόδειξη θα τα πληρώσουμε εμείς, είτε στην επόμενη μείωση του μισθού μας είτε στην επόμενη συρρίκνωση της σύνταξής μας είτε στην επόμενη πτώση του επιπέδου της πρόνοιας, της περίθαλψης, της παιδείας.
Αυτή είναι η αλήθεια...

Μιχάλης Αλεξανδρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου