26.7.13

Είναι το σεξ εθιστικό;



Πολλοί μιλάνε για «εθισμό στο σεξ», όταν θέλουν να εξηγήσουν κάποιες υπερβολικές ερωτικές συμπεριφορές συνανθρώπων μας.
Υπάρχει όμως επιστημονική βάση;
Είναι ο εθισμός στο σεξ κάτι ανάλογο με τον εθισμό στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά;




Πρόσφατα έγινε μια πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη επί του θέματος, που αφορά στην εξερεύνηση του μυαλού ανθρώπων που αυτοχαρακτηρίζονται ως «άρρωστοι» σεξομανείς.
Και τα αποτελέσματα σηκώνουν συζήτηση.


Επιστήμονες ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA έδειξαν ερωτικές εικόνες σε 39 άνδρες και 13 γυναίκες, και όπως αναφέρουν, οι εγκέφαλοι των συγκεκριμένων (σεξομανών) δεν αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν οι εγκέφαλοι άλλων εξαρτημένων, π.χ. των τοξικομανών.
Όπως λένε οι ειδικοί, πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν την ερωτομανία τους, λέγοντας πως είναι εξαρτημένοι, ενώ το ίδιο κάνουν και αρκετοί κλινικοί επιστήμονες.
Τα αποτελέσματα όμως της συγκεκριμένης μελέτης τους διαψεύδουν, και πλέον η επιστήμη αναγκάζεται να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την υπερβολική σεξουαλικότητα των ανθρώπων.
Σίγουρα κάποιοι εξ ημών έχουν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα σεξουαλικού λίμπιντο και ερωτικής επιθυμίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πάσχουν από κάποια ιατρικό πρόβλημα.
Όντως χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη, αλλά διαφορετικού τύπου από αυτήν που τους προσφέρεται σήμερα.
Και όπως καταλήγει ο επικεφαλής των ερευνητών, «αλίμονο αν μετατρέψουμε την κάθε σεξουαλική ιδιομορφία σε ασθένεια…».
Η συγκεκριμένη ενδιαφέρουσα εργασία δημοσιεύτηκε στο Socioaffective Neuroscience & Psychology.

Απόδοση: S.A.

1 σχόλιο:

  1. -Σχόλιο σε σχέση με την φωτό: ...οποία μπουργκοχάρις΄ τρανή απόδειξη της θεωρίας περί "κρυφών χαρών" και του,υπό των ενδυμάτων, κοχλάζοντος σωματικού ηφαιστείου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή