19.7.13

Το Detroit χρεοκόπησε και επίσημα.



Μπορεί η Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη εδώ και μερικά χρόνια, εξαιτίας της κρίσης, και της παραλίγο (τυπικής) χρεοκοπίας μας, αλλά και η Αμερική δεν πάει πίσω…



Έτσι, χθες η άλλοτε πανίσχυρη βιομηχανικά πόλη Detroit του Michigan μπήκε στα βιβλία ρεκόρ, ως η μεγαλύτερη πόλη όλων των εποχών που κηρύσσει πτώχευση!


Η έκτακτη διοίκηση της πόλης υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης βάσει του αμερικανικού Chapter 9, αναζητώντας προστασία από τους πιστωτές της, στους οποίους χρωστάει περισσότερα από $18 δισεκατομμύρια.
Η κατάληξη αυτή έρχεται μετά από μια παρακμή δεκαετιών, μέσα στις οποίες η πρότυπη βιομηχανική αυτή πόλη του παρελθόντος, γνωστή για την αυτοκινητοβιομηχανία της, περιήλθε σε κατάσταση αστικής εξαθλίωσης, χτυπημένη από την μείωση και την γήρανση του πληθυσμού της, την μείωση των φορολογικών εσόδων, και άλλα πολλά δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Rick Snyder ενέκρινε την αίτηση, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως σκληρές, πλην όμως απαραίτητες προκειμένου να ανακαμφθεί το οικονομικό χάλι της περιοχής.



Αν η αίτηση γίνει δεκτή από τις δικαστικές αρχές, θα χρειαστεί ένας τουλάχιστον χρόνος μέχρι ο ομοσπονδιακός δικαστής που θα χειριστεί το ζήτημα να αναδιαρθρώσει το χρέος του Detroit.
Ο μεγάλος φόβος τώρα είναι η δραματική περικοπή στις συντάξεις, που συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου