14.8.13

Πρώην Αμερικανοί πολίτες…



Όταν το καράβι βουλιάζει, τα ποντίκια είναι αυτά που το εγκαταλείπουν πρώτα.
Ή έτσι τουλάχιστον συνηθίσαμε να λέμε…



Αν λοιπόν θεωρήσουμε την οικονομική κρίση ως φουρτούνα, και την Αμερική ως καράβι, τότε δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη πως οι πλούσιοι Αμερικάνοι είναι αυτοί που την κάνουν, αλλάζοντας υπηκοότητα, και μάλιστα με ελαφρά πηδηματάκια.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, το παράδειγμα του συνιδρυτή του Facebook Eduardo Saverin, που μετανάστευσε και άλλαξε υπηκοότητα για φορολογικούς λόγους, το ακολουθούν πολλοί ακόμη συμπατριώτες του.
Και αυτό διότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να τα βάλει με την offshore φοροδιαφυγή, σφίγγοντας τα λουριά στους πολίτες της χώρας που κατοικούν στο εξωτερικό.
Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που αποποιούνται την αμερικανική υπηκοότητα, από τα έξι περίπου εκατομμύρια όλων όσων Αμερικανών ζουν σήμερα εκτός ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, μόνο το τελευταίο τρίμηνο 1.130 έπαψαν να έχουν την αμερικανική υπηκοότητα, περισσότεροι δηλαδή από τους αντίστοιχους ολόκληρου του 2012.
Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών.
Ο βασικός λόγος της μεγάλης αυτής φυγής είναι ο πρόσφατος νόμος Foreign Account Tax Compliance Act, που υποχρεώνει τους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και αυτούς που έχουν απλά την πράσινη κάρτα, και που ζουν εκτός συνόρων, να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά  στοιχεία που διαθέτουν στο εξωτερικό.
Και να φορολογηθούν ανάλογα.
Για πολλούς  πλούσιους Αμερικανούς που ζουν σε ασιατικές χώρες, όπως π.χ. το Χόνγκ Κόνγκ, με ατομική μέγιστη φορολόγηση το 15%,  η αντίστοιχη αμερικανική τους μοιάζει υπερβολική, χώρια η γραφειοκρατία όπως λένε.
Έτσι, παρατάνε την αμερικανική υπηκοότητα και παίρνουν μια άλλη, πιο βολική.
Και όπως λέει ένας επενδυτής τραπεζίτης που ζει στην Ασία, «η απόφαση μου να πάψω να είμαι Αμερικανός πολίτης δεν είχε να κάνει τόσο με το ποσό των φόρων που θα πλήρωνα, όσο με την γραφειοκρατική φασαρία του όλου συστήματος... Δεν είμαι υπερβολικά πλούσιος, απλά δεν γουστάρω τη χαρτούρα»!

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου