30.8.13

Το ζεβράρι των προοδευτικών …



Η συγκρότηση του προοδευτικού χώρου σε μία οντότητα αποδείχτηκε πολύ δύσκολη υπόθεση για τους “άξιους” του χώρου.
Κάθε μία προσπάθεια μέχρι σήμερα, αν και αποτέλεσε (ίσως) ένα βήμα προς το σκοπό, στέφθηκε με παντελή αποτυχία.



Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα ήταν ότι οι μετέχοντες “δεν ήξεραν τη δουλειά”· είχαν θολές επιδιώξεις οι οποίες προφανώς δεν θα οδηγούσαν σε κάτι συγκεκριμένο, ενώ άλλες απέτυχαν λόγω προσωπικών φιλοδοξιών, και ενστάσεων ήσσονος σημασίας.



Δεν έπαψε να είναι στα ζητούμενα η ανανέωση της πολιτικής, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε ιδέες, νοοτροπία και λοιπά.
Το ερώτημα παραμένει το πώς, ειδικά τώρα που απεδείχθη ότι οι προσπάθειες από τα κάτω δεν πρόκειται να το επιτύχουν μόνες τους - η περιβόητη ανοησία περί “πολιτικής χωρίς πολιτικούς” (σαν να λέμε “αυτοκίνητο χωρίς τροχούς”: καλή ιδέα, αλλά θα αργήσει πολύ μέχρι να γίνει...).
3 και 4 Σεπτεμβρίου, ο πρώην μεγάλος παίκτης ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να ανασυγκροτήσει το χώρο, με κάλεσμα του ΙΣΤΑΜΕ (για να αποφορτίσει τις εντυπώσεις) και συμμετοχές από τον ευρύτερο χώρο.
Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: με όρους Αδάμ και Εύας, οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ με τους “διάσπαρτους” του χώρου μπορούν να τεκνοποιήσουν;
Ή είναι διαφορετικά είδη;
Ένα μουλάρι με μία εξωτική ζέβρα αν “συνεβρεθούν” μπορεί να παράξουν ένα νέο ζώο, που θα ονομάσουμε “ζεβράρι”, και θα μπορεί ενδεχομένως να σηκώνει φορτία παρά το παρδαλό της εμφάνισης του.
Μία στρουθοκάμηλος με μία ζέβρα, ούτε στο εργαστήριο (των ΜΜΕ)... Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα λοιπόν: αν υπάρχει συμβατότητα.
Το επόμενο ερώτημα θα είναι για το πόσο θα ζήσει το ζεβράρι, κι αν θα μπορέσει να αναπαραχθεί επιτυχώς για να αποτελέσει το νέο είδος.
Αν θα προχωρήσει το ίδιο δηλαδή, και αν θα το ψηφίσει κανείς. 
Οι παράμετροι είναι πάρα πολλές, και κάθε μία βγάζει σε ένα άλλο αποτέλεσμα.
Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι και το μουλάρι, και η ζέβρα τείνουν προς την εξαφάνιση.
Και μαζί τους η κεντροαριστερά, που θα υποχωρήσει μέχρι να γίνει ξανά ΚΚΕ εσωτερικού.

Κωνσταντίνος Αλεξάκος

ΥΓ: ζητώ συγνώμη για την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, αλλά είναι εκ των πραγμάτων εκτός συζήτησης μιας και αποτελούσε, και αποτελεί, σταθερή επιδίωξη της ο αυτοπεριορισμός της σε ένα περιθώριο τύπου ΚΚΕ εσωτερικού.
Για όσο ηγείται ο Φώτης Κουβέλης ενδεχομένως, αλλά αυτή είναι η κατάσταση σήμερα.

ΥΓ2: το πόσο προοδευτικό είναι το ΠΑΣΟΚ θα το αναλύσουμε σε άλλο χρόνο, λόγω κλίμακας Βυζαντίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου