26.8.13

Τα σκυλιά είναι υγεία και αγάπη!



Αφιερωμένη στον σκύλο η 26η Αυγούστου: τυχερός όποιος έχει σκύλο γιατί σε αγαπάει 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα και για μια ζωή!



Ανάμεσα στα σκυλιά και στους ανθρώπους, υπάρχει μία ειδική χημεία, που οι ρίζες της βρίσκονται πίσω στα βάθη του χρόνου.
Η σχέση αγάπης, αφοσίωσης και εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τα σκυλιά τους, είναι μία δυνατή σχέση που έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών αλλά και ειρωνικών σχολίων.
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει σχόλια του τύπου: «Κοίτα τι κάνει για το σκύλο του, ούτε παιδί να ήταν»;
Τι είναι αυτό όμως, που κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ένα μέλος εκτός της «ράτσας» τους;



Πρώτα από όλα οι άνθρωποι που αγαπούν τα σκυλιά δεν τα βλέπουν ξεχωριστά από την οικογένεια τους.
Ας δούμε τους λόγους:
Για ποιο λόγο τα σκυλιά γίνονται μέρος της οικογένειας;
Τα σκυλιά είναι άριστοι μεταφραστές της γλώσσας του σώματος του ιδιοκτήτη τους. Είτε πρόκειται να ντυθούν για τα πάνε βόλτα είτε σηκώνονται – χωρίς καμία λεκτική προειδοποίηση- να τους βάλουν φαγητό, τα σκυλιά «διαβάζουν» τη γλώσσα τους σώματος και ανταποκρίνονται ανάλογα.
Τα σκυλιά διαβάζουν επίσης και τα συναισθήματα των ιδιοκτητών και έχουν την ικανότητα να προσφέρουν άνευ όρων αγάπη και αποδοχή.
Οι ιστορίες σκύλων που εκφράζουν την αφοσίωση τους, την πίστη τους και την αγάπη τους στους ανθρώπους δεν έχουν τέλος.
Τα σκυλιά, σε αντίθεση με τους ανθρώπους είναι πάντα διαθέσιμα να προσφέρουν την παρέα τους. 



Τα σκυλιά με κίνδυνο της δικής του ζωής και κόντρα στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, ορμούν σε δυσανάλογους για το μέγεθος τους κινδύνους, με μόνο σκοπό να προστατεύσουν τα αφεντικά τους.
Ειδοποιούν με το γαύγισμα τους για τον οποιοδήποτε κίνδυνο πλησιάσει την «εστία τους».
Σωματικά και συναισθηματικά οφέλη-
Η σχέση με ένα σκύλο είναι ένα πραγματικό δώρο για τον άνθρωπο.
Η σχέση αυτή είναι θεραπευτική, με περισσότερο από έναν τρόπους.
Η διάθεση μας αλλάζει γρηγορότερα και προς το καλύτερο, όταν έχουμε ένα σκύλο μέσα στο σπίτι, λένε διάφορες έρευνες.
Η πίεση του αίματος είναι πολύ καλύτερη σε ανθρώπους που έχουν σκύλο από ότι σε αυτούς που την ελέγχουν με φάρμακα.
Ο σκύλος μας παρακινεί για εξάσκηση, αφού η βόλτα του είναι αναγκαία, και με αυτόν τον τρόπο μας γυμνάζει αλλά και μας κοινωνικοποιεί.
Οι άνθρωποι σταματάνε να θαυμάσουν, να παίξουν, ή να ρωτήσουν κάτι για το σκύλο μας και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ανθρώπους που αλλιώς δεν θα είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε.
Συναισθηματική ωριμότητα στα παιδιά-
Παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με σκύλο στο σπίτι αναπτύσσουν συναισθηματική ωριμότητα και υπευθυνότητα.
Γίνονται πιο προσεκτικά με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων αφού μέσα από το σπίτι έχουν διδαχθεί το πώς πρέπει να αφουγκράζονται τα συναισθήματα του σκύλου.
Η απλή παραίνεση του γονέα: «Τώρα ο σκύλος χρειάζεται ησυχία αφού είναι άρρωστος» ή «Γρυλίζει, γιατί φοβάται» εκπαιδεύει το παιδί στο να διαβάζει τα διάφορα συναισθήματα και να δείχνει κατανόηση.
Αυτό μεταφέρεται αργότερα και στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.
Διασκέδαση-
Η παρουσία ενός σκύλου μέσα στο σπίτι είναι σαφώς διασκεδαστική.
Ακόμα και άνθρωποι που δεν συμπαθούν τα σκυλιά, μπορούν να διασκεδάζουν παρακολουθώντας τα.
Όσο για αυτούς που αγαπούν τα σκυλιά πραγματικά είναι μια ευκαιρία να διασκεδάσουν και να παίξουν μαζί τους.
Πνευματική εγρήγορση-
Η πνευματική εγρήγορση συμβαίνει γιατί, η αυξημένη επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, η ανάκληση αναμνήσεων, η εκπαίδευση του σκύλου, το γέλιο, το παιχνίδι είναι δραστηριότητες που μας «καλούν» να συμμετέχουμε εγκεφαλικά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε πιο δραστήριοι εγκεφαλικά.
Σωματική επαφή-
Για κάποιους ανθρώπους η σωματική επαφή με άλλους, μπορεί να μην είναι αποδεκτή ή επιθυμητή.
Η ζεστασιά που προσφέρει όμως η σωματική επαφή με ένα σκύλο είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο.
Σε πολλά θεραπευτικά προγράμματα με ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί φυσικά ή σεξουαλικά, η πρώτη γέφυρα επικοινωνίας γίνεται μέσω σκυλιών.
Από τη δική μας πλευρά-
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το να γίνεις κάποιος ιδιοκτήτης ενός σκύλου είναι μια πράξη υπευθυνότητας.
Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από μία σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου γίνονται ορατά μόνο όταν προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας , ζεστασιά, αγάπη και αφοσίωση.

Όπως σε όλες τις σχέσεις, πρέπει να δώσω κάτι για να κερδίσω κάτι. Οι εκπαιδευτές σκύλων μπορούν να σας ενημερώσουν για τις ανάγκες που έχει ένας σκύλος.
Οι εκπαιδευτές επίσης θα σας βοηθήσουν να βρείτε δημιουργικούς τρόπους ώστε να επικοινωνήσετε με το σκύλο σας και θα σας διδάξουν θετικούς τρόπους για να τα εκπαιδεύσετε.
Λέγεται ότι : «Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους και η σκύλοι εξημέρωσαν τον άνθρωπο».
Οφείλουμε τελικά να παραδεχθούμε ότι η παραπάνω ρήση κρύβει μια μεγάλη αλήθεια.
Ίσως τελικά αυτή η αμοιβαία εξημέρωση να είναι αυτή που οδηγεί τους ανθρώπους, να μην διαχωρίζουν το σκύλο από ένα μέλος της οικογένειας και το σκύλο να ρίχνεται με αυτοθυσία σε όποιον κίνδυνο προκύψει για να «σώσει» τον άνθρωπο.

Νάνσυ Ψημενάτου

1 σχόλιο:

  1. -...επειδή το "αγάπη" "παίζει", με περισσή ευκολία, στις ημέρες μας κι επειδή φρονώ πως η σχέση του,εις το άστυ, έλληνος και της ελληνίδος με τα ζώα είναι, ως επί το πλείστον, αρκετά τουρλού, μπερδεμένη, "hello" και ποτισμένη με μπόλικη εγωπάθεια, ας προσέξουμε τα παρακάτω λόγια: "...Όλοι οι άνθρωποι που έχουν σκύλους λένε ότι τους αγαπούν. Πιστέψτε με, όμως: αν δεν έχεις περάσει πάνω από έναν μήνα να καθαρίζεις κάθε δύο ώρες τον άρρωστο πισινό του σκύλου σου που βγάζει πύον και μυρίζει αφόρητα, δεν ξέρεις αν τον αγαπάς πραγματικά. Σκεφτόμαστε συνήθως την αγάπη σαν ένα θερμό, ακαθόριστο αίσθημα. Αλλά η αγάπη έχει πολλά πρόσωπα κι αυτό είναι μόνον ένα." (σελίδα 211 από την βιβλιαράρα-από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα πλήρες το πόνημα αυτό από αναγνωστικές απολαύσεις- του Mark Rowlands "Ο Φιλόσοφος και ο Λύκος", Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου)
    Ο υπογραφόμενος: διοπτροφόρος κύων λεξοδαγκανιάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή