7.9.13

Άλλο η πραγματικότητα, κι άλλο οι «μπαρουφολογίες».



Το φοβερό πλεονέκτημα του ευρώ στη χώρα που στα ιδιωτικά διαπλοκοκάναλα μας "ενημερώνουν" δραχμολάγνοι ... μπαρουφάκηδες!




Στο ιδιωτικό club «Τhe Tramp», στο πανάκριβο προάστιο του Λονδίνου Mayfair, εορτάστηκε το διήμερο 8ο συνέδριο των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, από το οποίο το γενικότερο συμπέρασμα όλων είναι πως η ελληνική αγορά οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις «σκανάρονται», εν όψει μιας θετικής εξέλιξης σ ότι αφορά το χρέος και τα μακροοικονομικά.



Οι ξένοι ρωτούν, θέλουν να μάθουν, και όπως λέει ένας Ελληνοβρετανός διαχειριστής «Τώρα δεν σε ρωτούν τι θέσεις έχεις στην Ελλάδα, σαν να έχουν αποφασίσει. Σήμερα τους νοιάζει η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα». 
Πάνω από 130 Funds είδαν εκπροσώπους 27 ελληνικών εταιρειών και πολλά από τα funds ήταν καινούργια, δεν γνώριζαν την Ελλάδα καθώς οι χώρες που επενδύουν κατά βάση είναι αναδυόμενες αγορές.
Η Ελλάδα, η οποία αποτελεί ήδη αναδυόμενη αγορά για την
Fitch,  διαθέτει ένα σοβαρό πλεονέκτημα που δεν περνά απαρατήρητο από τους διαχειριστές: 
Είναι αναδυόμενη αγορά  που διαθέτει ευρώ
, αρά δεν υπάρχει νομισματικό ρίσκο για όλους όσοι επενδύουν.
Για παράδειγμα αν κάποιος επένδυε ευρώ στη Τουρκία θα έβλεπε τα κεφάλαια του να μειώνονται κατά 50%.
Τα funds των emerging markets έχουν δει την ευκαιρία και προσελκύθηκαν και από τα warrants των ελληνικών τραπεζών- τα οποία ως προϊόντα είναι καινούργια καθώς έχουν εκδοθεί 2-3 φορές παγκοσμίως υπό την ελληνική μορφή. 

Οι ερωτήσεις των funds προς τους Έλληνες τραπεζίτες αφορούσαν τους παραστατικούς τίτλους και πως θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν προκειμένου να κερδίσουν. 
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα funds παρόντες στην ελληνική εκδήλωση ήταν και μεγάλα σπίτια, όπως η Fidelity, η Blackrock, η Trowprice (αμοιβαία κεφάλαια ), η JP Morgan. 
Tα funds λοιπόν σχεδιάζουν –και μερικά ήδη το έχουν κάνει – την αγορά warrants με σκοπό την πώληση αργότερα σε μεγάλους οίκους, όπως τους προαναφερόμενους. 
Όπως έλεγαν τραπεζίτες, η έλευση των funds δεν θα συμβεί μονομιάς, ούτε τις επόμενες εβδομάδες θα συμβεί κάποια κοσμοσυρροή. 
Πάντως, δεν περιμένουν ούτε την τελευταία ημέρα για να επενδύσουν, δηλαδή όταν η ftse ανακοινώσει επίσημα την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς.
Στο πανάκριβο club tramp – το οποίο διάλεξε η χορηγός Jp Morgan – ήταν η εορταστική λήξη του ελληνικού συνεδρίου και είχε ελληνικό χρώμα, καθώς κλήθηκαν Έλληνες επιχειρηματίες και διάφοροι παράγοντες του Λονδίνου. 

Παρόντες στην εκδήλωση – στην οποία παραδοσιακά επιβραβεύονται οι χορηγοί – ήταν και επιχειρηματίες όπως ο κ. Ε. Μυτιληναίος, ο κ. Α. Καλλιτσάντσης, ο κ. Τ. Κανελλόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ιντραλοτ κ. Κ. Αντωνόπουλος, ο κ. Λουρόπουλος του ΟΠΑΠ, ο κ. Π. Τζανετάκης της Μοτορ Οιλ.
Παρόντες και εκπρόσωποι όλων των 27 εταιρειών καθώς και εκπρόσωποι του τύπου που ταξίδεψαν ιδίοις εξόδοις στο Λονδίνο, ύστερα από την απόφαση της ΕΧΑΕ.

Δημήτρης Παφίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου