10.10.13

Η ακροδεξιά στην Ευρώπη.



Τον Μάιο του 2012, ένα τηλεγράφημα του Associated Press αποκαλούσε τη Χρυσή Αυγή «το ακροδεξιότερο από τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης».



Ο όρος ακροδεξιά σηκώνει πολλή συζήτηση καθώς το εννοιολογικό του φορτίο περικλείει από αντιευρωπαϊκά, ξενοφοβικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, που σέβονται όμως το δημοκρατικό πολίτευμα και δεν επιζητούν την ανατροπή του, μέχρι εξτρεμιστικές νεοναζιστικές οργανώσεις με απροκάλυπτη ατζέντα βίας και κατάλυσης των θεσμών.
Η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» συνθέτει έναν «χάρτη» της ακροδεξιάς στην Ευρώπη:



Γαλλία
Την Πέμπτη η Μαρίν Λεπέν ζήτησε από τα ΜΜΕ να μην συγκαταλέγουν το κόμμα της στη Ακροδεξιά και να το βάζουν «στο ίδιο τσουβάλι με τον Μπρέιβικ και τη Χρυσή Αυγή».
Το «Εθνικό Μέτωπο» ίδρυσε το 1972 ο πατέρας της.  συγχωνεύοντας απροκάλυπτα νεοφασιστικές ομάδες.
Ουγγαρία
Σχεδόν δίδυμο αδελφάκι της Χρυσής Αυγής είναι το Jobbik με το οποίο το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν συμμετέχει στη Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων.
Είναι σταθερά τρίτο κόμμα στην Ουγγαρία από το 2009 και αυτοχαρακτηρίζεται «ριζοσπαστικό, χριστιανικό και πατριωτικό κόμμα».
Αυστρία
Ένα αντισημιτικό σκίτσο που ανάρτησε πέρσι στο facebook ο αρχηγός του αυστριακού κόμματος Ελευθερίας Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε προκάλεσε άσχημη εντύπωση. Κάποιοι οπαδοί του χαιρέτησαν ναζιστικά σε προεκλογική συγκέντρωση αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 5% και να πιάσει 22% και την τρίτη θέση στις εκλογές.
Ολλανδία
Ο Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς του κόμματος της Ελευθερίας βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της Λεπέν και του Στράχε κατά των μεταναστών και του Ισλάμ αλλά δεν προτρέπει σε πράξεις βίας.
Δεν αποκλείεται να κάνει τεράστια έκπληξη στις επόμενες εκλογές.
Γερμανία
Το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα είχε 1,3% στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές.
Δεν εκπροσωπείται στην Μπούτεσταγκ αλλά διαθέτει βουλευτές σε 2 από τα 16 κρατίδια.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας το θεωρούν απειλή για τη συνταγματική τάξη και οι υπουργοί Εσωτερικών των 16 κρατιδίων ζήτησαν το Συνταγματικό Δικαστήριο να το θέσει εκτός νόμου.
Ιταλία
Το NSAB (Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας) θυμίζει έντονα το κόμμα των Ναζί NSDAP (Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Κόμμα Εργασίας) και κατέκτησε έδρες σε δύο δημοτικά συμβούλια.
Αρνείται κάθε απονομή ιθαγένειας σε ξένους και ζητά να κλείσει η Ευρώπη τα σύνορά της σε μετανάστες άλλων ηπείρων. 
Βρετανία
Ομοιότητες με τη Χρυσή Αυγή παρουσιάζει το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα μεταξύ άλλων και λόγω της τραμπούκικης συμπεριφοράς ηγετικών στελεχών του.
Βγήκε από την αφάνεια στις δημοτικές εκλογές του 2008 όταν συγκέντρωσε 5,2% και εξέλεξε τον πρώτο του περιφερειακό σύμβουλο.
Ζητεί την απέλαση όλων των μεταναστών και την επαναφορά της θανατικής ποινής στη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου