17.10.13

Διαδικτυακές αρλούμπες…



Σήμερα το πρωί ανατρέχοντας στην αρχική σελίδα του facebook είδα την κοινοποίηση ενός post από τον Πέτρο Γαϊτάνο.
Το περιεχόμενο ήταν το εξής:




«Νεοεποχίτικες Πλάνες: Φιλοζωία Ή Μήπως Μισανθρωπία;
Γρηγορείτε! Βαθιά αντιχριστιανική και βδελυρή πράξη είναι η συμμετοχή σε κάθε είδους φιλοζωικού σωματείου καθώς με περισσό θράσος διατυμπανίζουν ότι υπάρχουν, άκουσον άκουσον, ο Θεός να με συγχωρέσει, ΑΔΕΣΠΟΤΑ ζώα! Πώς γίνεται τάχα αντίθεοι να υπάρχουν αδέσποτα τη στιγμή που υπάρχει ο Παντοδύναμος Δεσπότης υπέρ πάντων κύριος ημών Ιησούς Χριστός; Οι φιλόζωοι είναι τουλάχιστον σχιζοφρενείς και αυτό θα αποδειχθεί και από τα σχόλια που θα λάβω εδώ!
Οι φιλόζωοι, ως βαθιά μισάνθρωποι, έχουν από καιρό κηρύξει έναν ασύμμετρο πόλεμο σε βάρος της ελληνικής υπαίθρου και κατ’ επέκταση του Έλληνα αγρότη. Είναι ο εχθρός εντός των πυλών! Αμολάνε επικίνδυνα φίδια για να καταφάνε τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, λύκους, λυκόσκυλα και αρκούδες για να κατασπαράξουν το βιός τους, συμμορίες από άγρια σκυλιά στις μεγαλουπόλεις για να καταφάνε τα παιδιά μας καθώς επιστρέφουν από το σχολείο! Σχηματίζουν τάχα καταφύγια σκυλιών για να τα γεμίζουν με κοκαΐνη και να τα στέλνουν στη Γερμανία όπου τα σακουλάκια αφαιρούνται σφάζοντας το ατυχές τετράποδο.
Σε αυτήν την εκ των έσω απειλή πρέπει να σταθούμε ενωμένοι.»
Κάτω από το post παρατίθεται σωρεία σχολίων, κυρίως επιθετικών και υβριστικών, κάποιων μάλιστα απειλητικών, πολύ λιγότερων ευγενικών ή καλοπροαίρετων και ελαχίστων ψύχραιμων και σοβαρών.




Η συντριπτική πλειοψηφία πίστεψε ότι το περιεχόμενο του post είναι αληθινό και ότι το ανήρτησε μάλιστα ο ίδιος ο Γαϊτάνος (!) αφού η σελίδα φέρει το όνομά του.
Έτσι, τον «στόλισαν» κανονικά!
Αν ισχύει πάντως μια ιστορία που μου έχουν μεταφέρει, δεν είναι η πρώτη φορά που τα «ακούει» χωρίς να φταίει.
Πριν από κάποια χρόνια περπατούσε -λέει- αμέριμνος στη Νέα Σμύρνη και εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του ένας τύπος, τον μουντζώνει και του λέει «Να! Μ….κα Κορκολή!» (Ήταν τότε που είχε ξεσπάσει το «σκάνδαλο» με το ροζ βίντεο του Κορκολή).
Πέρα από το χιουμοριστικό της υπόθεσης, όμως, το θέμα έχει σοβαρές προεκτάσεις.
Λίγοι μπήκαν στη διαδικασία να πάρουν μια ανάσα να σκεφτούν τι είναι αυτό που πραγματικά διαβάζουν και ακόμα λιγότεροι παρατήρησαν ότι ο δημιουργός της σελίδας αναφέρει ρητά ότι πρόκειται για ένα προφίλ με το οποίο ουδεμία σχέση έχει ο εν λόγω καλλιτέχνης.
Και αυτό είναι κάτι που γίνεται κατά κόρον στο διαδίκτυο.
Πιστεύουμε δηλαδή άκριτα ό,τι διαβάζουμε, χωρίς να αξιολογούμε ούτε το περιεχόμενο της είδησης ούτε την πηγή προέλευσής της.
Αντιδρούμε πρωτίστως με το θυμικό παρά με τη λογική.
Στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα, ο Σωκράτης εμφανίζεται να παρομοιάζει την ανθρώπινη ψυχή με ένα άρμα που σέρνεται από ένα άσπρο άλογο (θετικά συναισθήματα) και ένα μαύρο άλογο (αρνητικά συναισθήματα), τον έλεγχο των οποίων έχει ο ηνίοχος (λογική) που το καθοδηγεί με σκοπό την απόλυτη ισορροπία.
Άντε πες τώρα στον Σωκράτη ότι το άρμα δεν έχει καν ηνίοχο, το άσπρο άλογο ψυχορραγεί και καταντήσαμε να μας οδηγεί κυρίως το μαύρο!
Αυτό συμβαίνει…
Αντί να μας οδηγεί η κοινή λογική ή έστω να αντιδρούμε καλοπροαίρετα άνευ αυτής, μας οδηγεί η καχυποψία, η προκατάληψη, ο φανατισμός και το μίσος.
Θα το έχετε διαπιστώσει όλοι σας, εάν κάνατε ποτέ το ασυγχώρητο λάθος να τολμήσετε να τοποθετηθείτε πολιτικά σε μία δημόσια διαδικτυακή συζήτηση.
Στο διαδίκτυο δεν είναι η αλήθεια που είναι σκληρή. Είναι το ψέμα.
Στοχοποιούνται κατά κόρον δημόσια πρόσωπα με τόνους λάσπης που δύσκολα μπορεί να ξεπλύνει κανείς από πάνω του.
Κυκλοφορούν καθημερινά ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες αναπαράγονται σωρηδόν από τους χρήστες του διαδικτύου, χωρίς να φιλτράρονται.
Οι πληροφορίες αυτές διαμορφώνουν συνειδήσεις, προκαλούν σκέψεις, οι σκέψεις προκαλούν συναισθήματα και τα συναισθήματα κάποια στιγμή εκτονώνονται.
Η ρητορική μίσους για παράδειγμα, προκαλεί συναισθήματα μίσους και τα συναισθήματα μίσους εκδηλώνονται με τη βία. Απλά μαθηματικά…
Όμως, ολόκληρη η τύχη μας, ως λαού, καθορίζεται από τις πεποιθήσεις μας και κατά συνέπεια από τις επιλογές μας.
Προπαγάνδα υπάρχει πάντα.
Θύματα προπαγάνδας, ωστόσο, υπάρχουν μόνο στο βαθμό που εμείς το επιτρέπουμε.
Για αυτό, λοιπόν, αφού διαβάσουμε κάτι στο διαδίκτυο, πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα, ας κάνουμε το εξής απλό:
Ας πάρουμε μια ανάσα… κι ας σκεφτούμε.

Νότα Χόνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου