25.10.13

Κατασκοπεύοντας τον φίλο μας…



Σύντομη συνομιλία με αντικείμενο τις νέες αποκαλύψεις για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.



Το ζήτημα των αμερικανικών παρακολουθήσεων απασχόλησε σύντομη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της σημερινής Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες οι Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ.
Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν για μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων, ανέφεραν γερμανικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Οι δύο μίλησαν για τις νεότερες πληροφορίες γύρω από πιθανές κατασκοπευτικές δράσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε Γερμανία και Γαλλία».




Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Α. Μέρκελ τόνισε ότι «η κατασκοπεία μεταξύ φίλων είναι απαράδεκτη».
Μεταξύ συμμάχων και φίλων πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, είπε η καγκελάριος συμπληρώνοντας ότι «αυτή η εμπιστοσύνη θα πρέπει να αποκατασταθεί τώρα εκ νέου».
Γνώριζε η NSA το κινητό της Μέρκελ;
Εν τω μεταξύ όπως αποκαλύπτει η σημερινή Die Welt, σε έγγραφα του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, υπάρχει ο παλιός αριθμός κλήσης της γερμανίδας καγκελαρίου.
Πρόκειται για τον αριθμό του κινητού που χρησιμοποιούσε από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013. Η πληροφορία αυτή, την οποία εξετάζει τώρα και η γενική εισαγγελία, φέρεται να είναι και η αφορμή που ξέσπασε το νέο σκάνδαλο.
Λίγους μήνες νωρίτερα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την μυστική υπηρεσία NSA, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωνε δημόσια: «Αν θελήσω να μάθω για το τι σκέπτεται η καγκελάριος Μέρκελ, τότε θα της τηλεφωνήσω».
Την ίδια στιγμή από γερμανικής πλευράς ο υπουργός παρά τη καγκελαρία Ρόναλντ Προφάλα υποστήριζε ότι το όλο θέμα έχει κλείσει.
Μετά από νεότερες πληροφορίες μέσων ενημέρωσης για το ενδεχόμενο παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της, η Α. Μέρκελ επικοινώνησε χθες με τον Μπ. Ομπάμα για να διαμαρτυρηθεί, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε κάλεσε σήμερα τον αμερικανό πρέσβη για να του ζητήσει εξηγήσεις. Με μια ασυνήθιστη για σύμμαχο χώρα διατύπωση, εκπρόσωπος του υπουργείου δηλώνει, ότι κ. Βέστερβελε θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να «εκθέσει με σαφήνεια τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης».
Όπως έγινε γνωστό, η κ. Μέρκελ θα αναπτύξει το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων σε προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στα πλαίσια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Αντιδράσεις από όλα τα γερμανικά κόμματα
Σε αντίθεση με τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία αρκείται στο να εκφράζει την αγανάκτηση της, ο μελλοντικός κυβερνητικός της εταίρος ζητά κυρώσεις.
Είναι σχεδόν αδιανόητο να υπογραφεί υπό αυτές τις συνθήκες από την ΕΕ η συμφωνία για τις ελεύθερες συναλλαγές με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Την αγανάκτηση τους εξέφρασαν πολιτικοί από όλα τα κόμματα.
Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε: «Εάν αληθεύει αυτό που ακούμε τότε είναι πραγματικά πολύ άσχημο. Οι Αμερικανοί είναι και παραμένουν οι καλύτεροι μας φίλοι, αλλά δεν γίνεται έτσι».
Η αντίδραση των Πρασίνων δεν είναι πολύ διαφορετική.
Ο Άντον Χοφράιτερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας δήλωσε σχετικά: «Αν είναι αλήθεια, είναι τουλάχιστον αυθάδεια οι ΗΠΑ να παρακολουθούν φιλικά κράτη. Αλλά είναι αυθάδεια επίσης τόσο καιρό η κυβέρνηση μας να κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτα όσο οι παρακολουθήσεις αφορούσαν απλούς πολίτες. Και τώρα που θίγονται οι ίδιοι να υπάρχει τέτοια αναστάτωση».
Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ χαρακτήρισε την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Ά. Μέρκελ πλήγμα στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο εταίρων και δήλωσε στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, που κυκλοφορεί αύριο, πως μια συγγνώμη εκ μέρους των ΗΠΑ είναι επιβεβλημένη.

πηγή: Deutsche Welle

1 σχόλιο:

  1. Εγω αυτο το θεωρω κατασκοπεια και μαλιστα σε καιρο ειρηνης και φιλιας και ο Σνοουτεν ειναι μαρτυρας γι αυτο ,α υτος τα ξεσκεπασε και καλα εκανε ας τον κατηγορουν για προδοτη για μενα δεν ειναι προδοτης απλα δεν το σηκωνε η συνειδηση του,εσεις τι λετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή