4.10.13

Σφαλιάρα διαπραγμάτευσης.



Η Χρυσή Αυγή δυσφημίζεται από τον ίδιο τον εαυτό της.
Η κλωτσοπατινάδα έξω από το δικαστήριο, το αλητήριο ύφος, οι ύβρεις, το σαλταρισμένο βλέμμα συμβάλλουν στην αποσαφήνιση της εικόνας.
Αποσπάσματα από τηλεφωνικές συνομιλίες είναι περισσότερο από εύγλωττα, με διατυπώσεις όπως «δεν με νοιάζει που είσαι γυναίκα, θα έρθω σπίτι σου και θα σε πλακώσω».



Κακώς λοιπόν ορισμένοι εστιάζουν στο  μικρό και ασχολούνται με την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις βουλευτές έστω με περιοριστικούς όρους.
Κακώς γιατί ακόμη κι αν δεν τεκμηριώνεται από τη δικογραφία η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τεκμαίρεται από τα επεισόδια που δημιουργούν ότι πρόκειται για άτομα ακατάλληλα για θέση εξουσίας.


Ας υποθέσουμε ότι οι ψηφοφόροι επικροτούν τις βίαιες συμπεριφορές: γέλασαν με το τηλεοπτικό χαστούκι, απήλαυσαν το αναποδογύρισμα των πάγκων, γλέντησαν με τις πιστολιές και αποδέχτηκαν σιωπηρώς το μαχαίρωμα.
Ας υποθέσουμε ότι οι ψηφοφόροι υποψιάζονται συνωμοσία στις προφυλακίσεις.
Ας υποθέσουμε ότι αποθεώνουν τη Χρυσή Αυγή και την κάνουν κυβέρνηση.
Εδώ αρχίζει το καλό του σεναρίου: ο Ηλίας Κασιδιάρης εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πηγαίνει λοιπόν στη Μέρκελ και της λέει: «μωρή λινάτσα, θα διαγράψεις το χρέος ή θα σε πλακώσω».
Ο άλλος, ο Παναγιώταρος ρίχνει και μια ανάποδη στο Σόιμπλε.
Μετά το τάγμα εφόδου μπαίνει στο χώρο και τα σπάει. Αυτήν την πολιτική μπορούν να ασκήσουν, δεν είναι για παραπάνω.
Η δίωξη βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να θεωρηθεί φιάσκο λόγω μιας επιμέρους απόφασης των ανακριτικών αρχών.
Η ιδέα να παρουσιαστεί ένα κόμμα ως εγκληματική οργάνωση επιτρέπει να μπουν στη θέση τους ψηφίδες που αγνοήθηκαν ή αποκρύφτηκαν.
Κάθε μέρα προκύπτουν νέα, επιβαρυντικά στοιχεία, που σε συνδυασμό με το πρώτο πόρισμα δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες.
Βρέθηκε οπλισμός στα σπίτια, βρέθηκαν προϊόντα παραεμπορίου, μαύρα χρήματα. Υπάρχουν μαρτυρίες για νυχτερινή προστασία, για διακίνηση γυναικών, για παράνομο πλουτισμό από τα χρυσαυγίτικα memorabilia.
Μάρτυρες επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική εκπαίδευση μελών που λειτουργούν μέσα από τάγματα που έφτασαν σε δολοφονία.
Η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις βουλευτές, σε αντίθεση να τη απόφαση να προφυλακιστεί ο αρχηγός και οι λοιποί μπορεί να κριθεί νομικά και μπορεί να συζητηθεί πολιτικά ή επικοινωνιακά.
Το ξεκίνημα οποιασδήποτε συζήτησης είναι ότι κάτι άλλαξε ριζικά.
Το κράτος αντιμετωπίζει διαφορετικά τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση επιδεικνύει ισχυρή βούληση και ξεκίνησε αναμφισβήτητα η κάθαρση στον δημόσιο τομέα.
Αντί μεμψιμοιρίας, για τους λάθος χειρισμούς, είναι καλό να ξεκινήσει εκστρατεία διαφώτισης.
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι το 7% των ψηφοφόρων οραματίζεται ένα Κοινοβούλιο όπου οι διαφορές λύνονται με τα μαχαίρια.
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι το 7% ελπίζει ότι η λύση στα προβλήματα θα δοθεί στους δρόμους, με σφαλιάρες και καδρόνια.
Η Χρυσή Αυγή ενδέχεται να αποδυναμωθεί τόσο απότομα, όσο ενδυναμώθηκε.  

Κέζα Λώρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου