23.10.13

Ήρθε η ώρα της νέας γενιάς.



Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική.
Φαινόμενό της είναι η αποχή των πολιτών από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, καθώς και η εκλογή στα κοινά ανθρώπων που είναι γνωστοί για τις καλλιτεχνικές, αθλητικές, τηλεοπτικές τους ενασχολήσεις και όχι για τις πολιτικές τους απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη αποχή των πολιτών και κυρίως των νέων από τις πρόσφατες εκλογές.



Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όλους, μα περισσότερο τους πολιτικούς και όσους ασχολούνται με την πολιτική.
Η νεολαία είναι αυτή που έχει τη δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας και να την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, ωστόσο έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά, καθώς το παρόν πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται γι' αυτή.



Κύριος παράγοντας της απέχθειας των νέων προς τα κοινά είναι το κλίμα της εποχής, στο οποίο κυριαρχούν η αδικία, η ατιμωρησία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η ανηθικότητα και η υποκρισία των πολιτικών.
Ακόμη, οι πολιτικοί είτε έχουν ξεχάσει τους λόγους εκλογής τους είτε έχουν απορροφηθεί τόσο πολύ από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ώστε δεν αντιλαμβάνονται ότι η νεολαία χρειάζεται μέριμνα για να καταφέρει να εξελιχθεί. Επίσης, ρόλο παίζουν και οι προσταγές της «μόδας», για τις οποίες οι νέοι συνηθίζουν να ακολουθούν τη μάζα χωρίς να έχουν επίγνωση των ενεργειών τους.
Σημαντική είναι και η ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί στις κοινωνίες.
Δεν υπάρχει ξεκάθαρος ιδεολογικός προσανατολισμός των κομμάτων, καθώς πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν το θέμα της επιβίωσης και αναζητούν καινούργιους ψηφοφόρους.
Ολα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν λόγους που οδηγούν τη νεολαία σε α-πολιτική συμπεριφορά.
Επειδή, όμως, η μήτρα μιας χώρας είναι η νεολαία της, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και να κάνει την υπέρβαση για την αλλαγή.
Πρώτα από όλα, για να είναι ενεργός η παρουσία τους στην πολιτική ζωή, θα πρέπει να αντιληφθούν την ύπαρξη ηθικής και αξιών.
Θα πρέπει να βιώσουν ένα κράτος δικαίου, το οποίο θα τους προσφέρει ασφάλεια και θα τους αντιμετωπίζει με ισοτιμία.
Θα πρέπει και οι ίδιοι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και να μην περιορίζονται στην άκριτη εφαρμογή τους.
Τα ίδια τα κόμματα θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις της εποχής. Παράλληλα με τις διαχρονικές αξίες που υπηρετούν, να παρουσιάσουν μια εκσυγχρονισμένη εικόνα και γλώσσα, ώστε να αποδείξουν στους νέους ότι τους κατανοούν και έχουν τη δύναμη να πορευθούν πλάι τους και να τους στηρίξουν.
Φυσικά, και οι ίδιοι οι νέοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η αδιαφορία και η μη συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα ζημιώνει κατά κύριο λόγο την κοινωνία. Θα πρέπει να στοχεύουν στην πολιτική συμμετοχή.
Γιατί οι νέοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση των κοινωνικών προβλημάτων, καθώς πολλά από αυτά απασχολούν ιδιαίτερα τους ίδιους, όπως η παιδεία, η ανεργία, η εγκληματικότητα.
Ακόμη, πολλά θέματα έχουν τη δυνατότητα να τα διαχειριστούν με μεγαλύτερη αντίληψη και ταχύτητα, όπως θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία. Η νέα γενιά οφείλει να εκφράσει την άποψή της χωρίς φόβο.
Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να συμβάλουν φυσικά τόσο τα ΜΜΕ όσο και οι πνευματικοί άνθρωποι.
Τα ΜΜΕ χρησιμοποιώντας ορθά τη δύναμη που διαθέτουν, προβάλλοντας το ήθος, την αξιοπρέπεια, την πολυφωνία και την αποκάλυψη της αλήθειας.
Οι πνευματικοί άνθρωποι, δίνοντας το παράδειγμα αλλά και χρησιμοποιώντας το κύρος τους, να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις και να τονώσουν την ατομική και κοινωνική ευθύνη των νέων.
Είναι η ώρα η νέα γενιά να πρωτοστατήσει στην επίλυση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων, όπως άλλωστε έχει κάνει πολλές φορές στην παρελθόν.
Βέβαια, από τη στιγμή που όλο το κοινωνικό σύστημα περιφρονεί τη γνήσια πολιτικοποίηση, θα είναι θαύμα οι νέοι να ασχοληθούν σοβαρά με την πολιτική. Ωστόσο, δεν είναι ακατόρθωτο.
Η ενεργή και γόνιμη συμμετοχή των νέων στην πολιτική θα οδηγήσει σε κοινωνική πρόοδο.

Χρήστος Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου