7.10.13

Σαμαράς: «Τελειώστε τους»!



Το πράσινο φως για την εξάρθρωση κι όχι απλά ένα χτύπημα στη Χρυσή Αυγή δόθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, τηλεφωνήματα και συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Νίκο Δένδια, Τάκη Μπαλτάκο, Χαράλαμπο Αθανασίου, Δημήτρη Σταμάτη, και Χρύσανθο Λαζαρίδη.




Η απόφαση βασίστηκε σε δύο πυλώνες: Την πέρα από κάθε αμφιβολία σύνδεση της Χρυσής Αυγής με την ειδεχθή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη διαβεβαίωση ότι οι τριάντα και πλέον υποθέσεις μπορούν νομικά να στοιχειοθετήσουν ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκληματική οργάνωση.
«Έχουμε μία δεμένη υπόθεση και το σωστό timing…», έλεγαν στο Μαξίμου.



Πράγματι, ο Χ. Αθανασίου, έχοντας τη δικαστική εμπειρία και το ειδικό βάρος, έκρινε ότι η δουλειά που είχε κάνει ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης -ο νεότερος αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, που ανέλαβε το καλοκαίρι και θεωρείται πολιτικά ανεξάρτητος- ήταν εξαιρετική.
Στο πολιτικό σκέλος, οι όποιες επιφυλάξεις ή και ενστάσεις αφορούσαν περισσότερο στο τι θα συμβεί αν δεν φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και όχι στις επιπτώσεις από τη φυλάκιση βουλευτών και αρχηγού κόμματος σε μία δημοκρατία.
Το κλίμα ευνοούσε τις χειροπέδες κι όχι τις θεωρίες…
Ασφαλώς, παράλληλα δούλευε το επικοινωνιακό επιτελείο με τον Σίμο Κεδίκογλου και τον Γιώργο Μουρούτη σε διαφορετικούς όπως πάντα ρόλους, με κεντρική γραμμή, επίσης… όπως πάντα, αυτή του Χρ. Λαζαρίδη.
Εδώ φάνηκαν τα πρώτα στραβοπατήματα καθώς η στρατηγική «τιμωρούμε τους εγκληματίες, όχι τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής» σε συνδυασμό με τη θεωρία «των δύο άκρων» πυροδότησαν ένα σκηνικό με πρωταγωνιστή τον Φαήλο Κρανιδιώτη και τη μισή Νέα Δημοκρατία απέναντι, την ώρα που εξελισσόταν το θέμα της Χρυσής Αυγής. Και δεν εξελισσόταν καλά…
Ήδη υπήρχε μεγάλος αριθμός γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι έλεγαν ότι η μη άρση της ασυλίας ήταν λάθος επιλογή και αμφισβητούμενη συνταγματικά.
Μάταια τους έφερναν την περίφημη διάταξη Τέντε του 2012 ως επιχείρημα.
Πολλοί διαφωνούσαν και με το «σόου» της προσαγωγής και με τον τρόπο που επικοινωνιακά χειριζόταν το θέμα η κυβέρνηση.
Μάλιστα, κάποιοι στο Μαξίμου είχαν εκνευριστεί πολύ έντονα από τη γαλάζια γκρίνια, την οποία χαρακτήριζαν ίδια με του ΣΥΡΙΖΑ!
Ωστόσο, η συνέχεια παραμέρισε τα πάντα.
Η φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά από τις ΗΠΑ στο δείπνο μπορεί να μην τραβήχτηκε ακριβώς όταν πληροφορήθηκε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Κασσιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος, αλλά σίγουρα ταιριάζει στην αντίδραση που είχε και στα όσα είπε στη συνέχεια, κυρίως τηλεφωνικά!
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν επίσης εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, γεγονός που μάλλον… δυσκόλεψε τη συνέχεια.
Οι φήμες ότι ζητήθηκε η παραίτησή του ήταν ανακριβείς, η ανάγκη διάψευσής τους όμως δείχνει ότι το κλίμα ήταν πολύ βαρύ.
Και στις Βρυξέλλες υπήρξαν ευρωβουλευτές που επέκριναν τους χειρισμούς.
Η Μ. Γιαννάκου είπε ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν λανθασμένη.
«Δεν δίνουμε θετική εντύπωση, έπρεπε να είχε αρθεί η ασυλία τους».
Οι Γιώργος Σταυρακάκης, Μαριλένα Κοππά και Συλβάνα Ράπτη του ΠΑΣΟΚ, επίσης μίλησαν επικριτικά, λέγοντας ότι αντί να κυριαρχήσει η ουσία, αναδείχθηκε η επικοινωνιακή πολιτική που γύρισε μπούμεραγκ…



Η έκρηξη του Αν. Σαμαρά ήταν εξίσου έντονη με αυτήν του Νίκου Δένδια.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αρχιτέκτονας της επιχείρησης Χρυσή Αυγή, είδε από τη μία στιγμή στην άλλη να γκρεμίζεται αυτό που έφτιαξε, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι. Πολιτικά μιλώντας, ένιωσε ότι πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο, του βγήκε σωστά και μετά κινδύνευε να χάσει και ό,τι είχε, από λάθη άλλων…
Η δήλωσή του «αν ήθελε κι άλλα στοιχεία η δικαιοσύνη, εμείς θα τους τα δίναμε», είναι ενδεικτική του εκνευρισμού του.
Φυσικά, ο πρώτος αποδέκτης ήταν ο συναρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και ο Τ. Μπαλτάκος.
Στις ΗΠΑ τώρα, έχοντας την πρώτη μέρα «στο τσεπάκι» την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής και τη δεύτερη τους βουλευτές της να είναι ελεύθεροι, ο πρωθυπουργός ένιωσε -και ήταν- εκτεθειμένος από κάθε πλευρά.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, παρότι λέει τη μισή αλήθεια, έχει δίκιο για τις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής. Πράγματι, αμερικανοεβραϊκές και αμερικανοελληνικές οργανώσεις είχαν βασικό θέμα στην ατζέντα τους τη Χρυσή Αυγή και πράγματι πίεζαν την κυβέρνηση, όπως την πίεζε και η Κομισιόν διά των επιτρόπων Μούιζνιεκς και Μάλστρομ, δεδομένης μάλιστα και της επικείμενης ελληνικής προεδρίας.
Ωστόσο, κανένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν θα έβγαζε εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή ούτε θα φυλάκιζε τον αρχηγό της.
Και ακόμη, παρά τις πιέσεις από λόμπι των ΗΠΑ, ο Αν. Σαμαράς δεν ενέδωσε σε «υποδείξεις» ως προς τη νομοθεσία μας.
Το ότι η τραγική δολοφονία και τα στοιχεία για την πολιτική ταυτότητα του δράστη συνέπεσαν χρονικά με προγραμματισμένα από μήνες ταξίδια του σε ΗΠΑ και Ισραήλ, δεν σημαίνει ότι… υπέκυψε σε πιέσεις ο πρωθυπουργός!
Από εδώ και πέρα, η εσωτερική πολιτική διαχείριση δεν θα είναι εύκολη.
Όλοι εντός ΝΔ εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής που θα επιστρέψουν στη ΝΔ είναι λίγοι κι ότι οι πολλοί είτε θα παραμείνουν είτε θα αναζητήσουν νέα στέγη. Θα μπορέσει η Βουλή να αποβάλει ή να αποκλείσει στο μέλλον το κόμμα της Χρυσής Αυγής;
Πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, λένε οι αισιόδοξοι, αδύνατον απαντούν κάποιοι άλλοι.
Θα μπορέσει η κυβέρνηση να υπερβεί τις κομματικές γραμμές και να πετύχει μία ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και νομοθετικές προβλέψεις;
Απ’ ό,τι φάνηκε, στην πρώτη προσπάθεια για διακοπή της χρηματοδότησης, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝΕΛΛ δεν προτίθενται να παίξουν τους «χρήσιμους ηλίθιους της κυβέρνησης», όπως είπε βουλευτής τους. 



Θα απαιτήσουν ρυθμίσεις σχεδιασμένες και συντεταγμένες από κοινού…
Όσο για το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τη ΝΔ ως κόμμα, το τι δηλαδή θα απογίνουν οι μετανοημένοι ψηφοφόροι, οι απόψεις διίστανται.
Στο πρώτο κύμα επιστροφής πράγματι παρουσιάστηκε μια αύξηση των ποσοστών, η οποία όμως δεν είναι σίγουρο αν οφείλεται σε ψηφοφόρους Χρυσής Αυγής ή σε ψηφοφόρους που επικρότησαν τη στάση της κυβέρνησης και της το αναγνώρισαν. Ασφαλώς, ο επαναπατρισμός των δεξιών είναι θέμα για τη ΝΔ, εξίσου θέμα όμως κατέληξε να είναι και το χαΐδεμά τους, καθώς δυσφόρησαν ήδη οι μετριοπαθείς και οι κεντροδεξιοί.
Θα υπάρξει νέο ακροδεξιό κόμμα;
Θα αναστηθεί ο ΛΑΟΣ;
Θα ενισχυθούν οι ΑΝΕΛΛ;
Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή Συγγρού και κάποιοι στο Μαξίμου

Ευρυδίκη Δούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου