18.10.13

Η διαπλεκόμενη μαντάμ Μέρκελ…



Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της διαπλοκής, τότε πώς αλλιώς θα ορίζατε την ακόλουθη αλληλουχία: Τη μια μέρα η βιομηχανία της BMW τα ακουμπάει γενναιόδωρα στα ταμεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, πέντε μέρες αργότερα, η Γερμανία αξιώνει από την ΕΕ να αναβληθεί η εφαρμογή μιας ειλημμένης απόφασης για τα αυτοκίνητα, που αφορούσε τη θέσπιση περιορισμών στους ρύπους.
Μάλιστα!



Αυτά συνέβησαν στα υψηλά κλιμάκια εξουσίας της άσπιλης, αδιάφθορης και σκληρής (στη λατρεία της ενάρετης ζωής) κας Μέρκελ.




Το ιστορικό της υπόθεσης λέει, ότι η Γιοχάνα Κβαντ, ο γιος της Στέφαν και η κόρη της Σουζάνε Κλάτεν, ιδιοκτήτες του πλειοψηφικού πακέτου της ΒΜW, στις 9 Οκτωβρίου κατέθεσαν από 230.000 ευρώ (σύνολο 690.000 ευρώ) στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση.
Πέντε μέρες αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Χ. Π. Αλτμάιερ κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση μια απόφαση που είχε ήδη ληφθεί και η οποία προέβλεπε ότι από το 2020 θα πρέπει να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα σε 95 γραμ. ανά χλμ.
Το παρασκήνιο της ιστορίας λέει, ότι επειδή:
α) η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει βαριά οχήματα, που διαχέουν μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων από το προβλεπόμενο όριο (και προς το οποίο όμως, θα μπορούσαν εύκολα να προσαρμοστούν οι γαλλικές και ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες),
β) η υφιστάμενη κυβέρνηση μπορεί να αποχωρήσει στα μέσα Νοεμβρίου και με τη νέα σύνθεση η Καγκελάριος Μέρκελ να μην μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα το αίτημα της οικογένειας Κβαντ-Κλάτεν (που ανήκει στις 10 πλουσιότερες οικογένειες της χώρας και είναι παραδοσιακός χορηγός του CDU) και
γ) οι γερμανικοί εκβιασμοί στην Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβακία (όπου η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει εργοστάσια) και η κάτω-απ΄το-τραπέζι συμφωνία με τον Ντ. Κάμερον (πως η Γερμανία θα συμπλεύσει με τα βρετανικά αιτήματα για την τραπεζική ένωση εφόσον και η Βρετανία δεχθεί την αναστολή της ειλημμένης απόφασης για τα αυτοκίνητα), δεν εμπόδισαν τη συμφωνία τον Ιούνιο, το θέμα επανήλθε στο συμβούλιο υπουργών με ιδιαίτερη σπουδή και πίεση.
Η αποκάλυψη της ιστορίας προκάλεσε πολλά επικριτικά σχόλια στη Γερμανία.
«Ήταν η μεγαλύτερη χορηγία της χρονιάς!» σημειώθηκε και «η πιο κραυγαλέα εξαγορά πολιτικής απόφασης εδώ και πολλά χρόνια», «η BMW έχει τη Μέρκελ στο τσαντάκι της», «κανείς δεν το κάνει τόσο ανοιχτά», ήταν μερικοί από τους τίτλους που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Μια γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση επίσης υπολόγισε ότι αν η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης καθυστερήσει ως το 2024, τότε θα προστεθούν εκπομπές 310 εκ. μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.
Σας άφησα για το τέλος το καλύτερο.
Τι λέτε ότι είπε η οικογένεια Κβαντ-Κλάτεν, όταν πιάστηκε το CDU με το κατσίκι στον ώμο;
Η εκπρόσωπος της οικογένειας εξήγησε, ότι η χορηγία ήταν «μια μορφή έκφρασης ευγνωμοσύνης για την εξαιρετικά επιτυχή πολιτική της Καγκελαρίου στην αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ»…
Κι επειδή όλα πήγαν πρίμα, είπαν οι άνθρωποι να λιπάνουν λίγο τα ρουλεμάν, για «ακόμη καλύτερες μέρες».

Χριστίνα Πουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου