21.10.13

Tα πανάκριβα «φθηνά» fast food!



Στην Αμερική κυριαρχούν τα λεγόμενα fast food ή αλλιώς junk food, ή καθ ημάς ταχυφαγεία, που είναι κατά πολύ φτηνότερα από τα υπόλοιπα φαγητά των εστιατορίων κλπ κυρίως λόγω των χαμηλών ημερομισθίων των εργαζομένων σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων είναι παγκόσμιοι κολοσσοί.



Όσοι όμως νομίζουν πως ο μικρός λογαριασμός που πληρώνουν για τέτοια φαγητά είναι μια καλή ευκαιρία, κάνουν μεγάλο λάθος.
Τα φτηνά fast food συνοδεύονται από κρυμμένα υψηλά κόστη για τους φορολογούμενους!


Αυτό αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο UC Berkley, που κατέληξε στο ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στα «χαμπουργκεράδικα» των ΗΠΑ κοστίζουν στο κράτος $7 δισεκατομμύρια τον χρόνο, σε προγράμματα κοινωνικής βοήθειας.
Η έρευνα ανακάλυψε πως το 52% των οικογενειών όσων εργάζονται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις στηρίζονται σε κάποιας μορφής κοινωνικό πρόγραμμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους συνολικά είναι μόλις 25%.
Περισσότεροι από το 25% των εργαζομένων σε καταστήματα fast food μεγαλώνουν τουλάχιστον ένα παιδί.
Και όμως, παρά την σκληρή δουλειά, εξαρτώνται από τα κρατικά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται γιατί να συμβαίνει αυτό, την ώρα που μια 40χρονη μητέρα δυο ανηλίκων που εργάζεται στην αλυσίδα Burger King όπως λέει εργάζεται σκληρά και βγάζει $7.85 την ώρα;
Ένας άλλος 21χρονος εργαζόμενος στα McDonald's, που κερδίζει $7.25 την ώρα, βασίζεται σε κοινωνικά κουπόνια για να φάει κάθε μέρα, όπως λέει.
Και συμπληρώνει: «Ο γενικός διευθυντής του McDonald's βγάζει πιο πολλά χρήματα την ημέρα από όσα εγώ τον χρόνο…».



Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο μέσος εργαζόμενος σε κάποια αμερικανική επιχείρηση fast food κερδίζει $8.69 την ώρα, και μόνο το 13% εξ αυτών έχει ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη.
Για αυτό και οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα, πως είτε κάποιος εργάζεται σε τέτοια επιχείρηση, είτε είναι πελάτης της, το συγκεκριμένο μοντέλο χαμηλά αμειβόμενης εργασίας κοστίζει πάρα πολλά χρήματα  στο γενικό σύνολο.
Αυτό δηλαδή που συμβαίνει ουσιαστικά, είναι το ότι οι επιχειρήσεις αυτές, κρατάνε χαμηλά τα κόστη τους, αλλά τα μετακινούν εντέχνως στους φορολογούμενους γενικότερα.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου