20.11.13

Κατώτατη εκπαίδευση…



Το εξάμηνο που θα χαθεί είναι το ελάχιστο μπροστά στην κατάρρευση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Η άσχημη προοπτική θα άφηνε μια ελπίδα ανατροπής αν καθένας από τους πρωταγωνιστές δεν ήταν τόσο λίγος.
Ο υπουργός λίγος, ο πρύτανης λίγος, ο υπάλληλος λίγος, ο φοιτητής λίγος.





Είναι όλοι απροετοίμαστοι για τη θλιβερή εξέλιξη_ παρά το γεγονός ότι οι πρώτες ενδείξεις της κατάρρευσης καταγράφονται προ εικοσαετίας.



Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος καθυστέρησε 10 εβδομάδες να λάβει αποφάσεις.
Με κλειστές τις σχολές από την αρχή του έτους, θυμήθηκε τώρα να καλέσει τους φοιτητές να παρουσιαστούν.
Με την εμπειρία των προηγούμενων ετών θυμήθηκε τώρα να κινηθεί δικαστικά εναντίον των διοικητικών υπαλλήλων που κρατούν κλειστές τις σχολές.
Ταυτόχρονα ο υπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να επιστρατεύσει τους διοικητικούς υπαλλήλους του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι οποίοι αποφάσισαν να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Ενας έμπειρος πολιτικός θα είχε εναλλακτικές λύσεις, θα είχε έτοιμα σενάρια για πάσα εξέλιξη.
Η παράδοση όμως θέλει υπουργούς Παιδείας που πιάνονται εξαπίνης.
Ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης δεν είχε την ικανότητα να διαχειριστεί την κρίση που προέκυψε από την παρατεταμένη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.
Δεν κατάφερε καν να κρατήσει ενωμένη τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου Αθηνών: μέλη της σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους υπέβαλαν παραιτήσεις της τελευταίας στιγμής.
Αιτία ήταν οι τσαπατσούλικες λίστες με τη μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας. Επίσης αρνούνται να κάνουν μάθημα παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Το ερώτημα αν είναι ώριμο να αποχωρούν με πηδηματάκια την ώρα της κρίσης, είναι ρητορικό.
Ανάμεσα στους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους υπάρχουν άτομα που δρουν με ύπουλο τρόπο και έχουν τα μέσα να επιβάλλουν τις παρατυπίες ως νόμιμες διαδικασίες.
Αντιγράφουμε καταγγελία: «Οι πίνακες μοριοδότησης υπαλλήλων του ΕΜΠ για τη διαθεσιμότητα είναι πλαστογραφημένοι. Συγκεκριμένα σε πλήθος υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου ή Β. Παπανδρέου λαμβάνουν 20 επιπλέον μόρια, με ψευδή δικαιολογία ότι προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Σώζουν με πλαστογραφίες τους ημετέρους, τις κλίκες, την οικογενειοκρατία εις βάρος των εντίμων και μη διαπλεκόμενων».
Προκύπτουν λοιπόν ερωτήματα επί της άτιμης διαδικασίας: «Πως τα έστειλε το υπουργείο Παιδείας πλαστογραφημένα στο ΑΣΕΠ, αφού αυτό δημοσιεύει σε ΦΕΚ τους διορισμούς; Πως δημοσίευσε το ΑΣΕΠ τους πλαστογραφημένους πίνακες; » Υπάρχει και κάτι άλλο, που αφορά τους συνδικαλιστές αλλά και τους εργαζόμενους. Ποτέ κατά την τελευταία εικοσαετία δεν έθεσαν ζήτημα παράτυπων προσλήψεων. Αφηναν το σύστημα να φουσκώνει από υπεράριθμους υπαλλήλους, με δεδομένο ότι υπάρχει απύθμενος κουμπαράς για να τους πληρώνει όλους.
Τέλος είναι οι φοιτητές, οι εσαεί απόντες από όλες τις διαδικασίες.
Πού είναι τις τελευταίες 10 εβδομάδες, τους τελευταίους 10 μήνες, τα τελευταία 10 και 20 χρόνια;
Δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες μιας κοινότητας που λαμβάνει αποφάσεις για τη λειτουργία της. Σποραδικά διαμαρτύρονται για τους εξτρεμιστές που επιβάλλονται στην πλειονότητα.
Εχουν επιτρέψει στους ακραίους να μπουκάρουν στα αμφιθέατρα και να απειλούν, έχουν επιτρέψει σε αλητήριους να κρατούν ομήρους καθηγητές, έχουν ανεχτεί κάθε είδος φασισμού που έχει μανδύα επανάστασης.
Στο δια ταύτα: ακόμη κι αν δεν χαθεί το εξάμηνο έχουν χαθεί παράμετροι που καθιστούν ποιοτική την ανώτατη εκπαίδευση.
Δεν χρειάζεται πολύ ακόμη για να μετατραπούν τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων σε κουρελόχαρτα.
Εκεί το πάνε όλοι τους;

Λώρη Κέζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου