10.11.13

Αλλάζει το ίντερνετ;



Μπορεί ο Σαμαράς να δεσμεύτηκε για πλήρη κάλυψη της χώρας από wi fi μέσα σε ένα μόνο χρόνο, αλλά υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στην Αμερική, που αν ευοδωθούν, το ίντερνετ θα αλλάξει ριζικά μορφή, με ή χωρίς wi fi.



Αυτό το διάστημα διεξάγεται μια σημαντική δίκη στην Αμερική, η έκβαση της οποίας θα δρομολογήσει αλλαγές στο διαδίκτυο, που δεν θα είναι πια όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Εν ολίγοις, θα περιοριστούν οι «ελευθερίες» του.


Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα ανώτατα ομοσπονδιακά  δικαστήρια των ΗΠΑ εξετάζει μια υπόθεση που έχει να κάνει με την «ουδετερότητα» του διαδικτύου, την αρχή εκείνη δηλαδή που θέλει τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών (AT&T και Verizon) να μη μπορούν να κάνουν διακρίσεις εναντίον κάποιων ιστότοπων και εφαρμογών, με σκοπό να καταστήσουν την πρόσβαση των χρηστών σε αυτά πιο δύσκολη, προσθέτοντας δηλαδή «εμπόδια» όπως είναι τα λεγόμενα tollbooths, fast lanes, και dirt roads, σε αυτό που κάποτε ήταν μια «οδός ταχείας κυκλοφορίας».
Ένας κανονισμός του 2010, που εξέδωσε η αμερικανική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών (FCC) προστατεύει μέχρι στιγμής αυτήν την «ουδετερότητα», αλλά το δικαστήριο μπορεί κάλλιστα να την καταργήσει.
Στη δίκη που είναι σε εξέλιξη, η Verizon «παλεύει» με την FCC, αλλά όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής σχόλια και ερωτήματα των δικαστών, η τελική απόφαση του δικαστηρίου θα είναι μάλλον υπέρ των εταιριών, και της δυνατότητάς τους να κάνουν διακρίσεις!
Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο;
Ότι η εμπορική επιβίωση των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών και κινητής τηλεφωνίας, δεν θα εξαρτάται από την τεχνολογία ή τον σχεδιασμό προϊόντων που προσφέρουν, αλλά από τις συμφωνίες που θα μπορούν να πετύχουν με την AT&T, την Verizon, την Comcast, κ.ά.
Οι παραπάνω εταιρίες, θα μπορούν ουσιαστικά να προσφέρουν αξιόπιστη, άμεση και πιο γρήγορη πρόσβαση σε κάποια σάιτς, αντί για κάποια άλλα, χωρίς να υπάρχει (τεχνολογικός) λόγος.
Κάτι τέτοιο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σήμερα λειτουργεί (επί ίσοις όροις) το διαδίκτυο.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου