21.2.13

Lost & Found...

The Orb, in Lost and Found...

Σάλος γύρω από μια φωτογραφία.


Η φωτογραφία αυτή (Instagram), που ανάρτησε στο διαδίκτυο ένας Ισραηλινός στρατιώτης, και που δείχνει έναν μικρό Παλαιστίνιο στο στόχαστρο του τουφεκιού του, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, όπως και θα έπρεπε.

 
Το ζήτημα απασχολεί το παγκόσμιο διαδίκτυο, ενώ στο παιχνίδι μπήκαν πλέον και όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Γιατί είχε δίκιο ο Μέργος;


Ο κ. Μέργος δεν είναι τυχαίος επιστήμονας.
Και δεν μίλησε τυχαία.
Δεν μίλησε όμως σαν πολιτικός, μίλησε ως οικονομολόγος.


Και είπε ότι η παραγωγικότητα, δηλαδή το κόστος εργασίας για μια επιπλέον μονάδα παραγωγής προϊόντος, θα προσδιορίσει, όπως προβλέπει και το μνημόνιο του 2014, ποιος είναι ο νέος μισθός.

Πολιτικοί επιστήμονες υψηλής εμβέλειας!


Προσωπικά, δεν είχα και συνεχίζω να μην έχω σε υπόληψη τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Όλα ξεκίνησαν όταν πρωτοείδα τα αχούρια αμφιθέατρα της δεκαετίας του `70, μέσα στα οποία ένας ταλαίπωρος λέκτορας προσπαθούσε να μεταδώσει γνώση σε εκατοντάδες ρεμπεσκέδες, άλλοι εκ των οποίων έπαιζαν τάβλι, άλλοι ερωτοτροπούσαν, και άλλοι έτρωγαν γύρο με πίτα… εν ώρα παράδοσης!


Στη συνέχεια γνώρισα και τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα το δικαίωμα στην αντιγραφή (!) και το "δημοκρατικό πεντάρι",  οπότε ήρθε και έδεσε το γλυκό.

Γράμσι, και ότι ήθελε προκύψει…


Στην παρουσίαση του έργου «Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι», που έγραψε ο Λουκάς Αξελός και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Στοχαστής», δεν ήμουν παρών.
Ήταν όμως παρών ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παρότρυνε το κοινό του όχι μόνον να διαβάσει ξανά τα έργα του Ιταλού διανοητή, αλλά επί τη ευκαιρία, μια που θα κάνει τον κόπο να ξαναρίξει μια ματιά και στον Μαρξ και στον Λίμπκνεχτ και στη Λούξεμπουργκ.


Σε γενικές γραμμές, να ξεσκονίσει την κλασική βιβλιοθήκη της επανάστασης ώστε να είναι έτοιμο το εν λόγω κοινό για να αναλάβει δράση.
Ουδέν το μεμπτόν.
Και οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να καταρτίσει θεωρητικά τους ψηφοφόρους του.
 

Κρύβε χρόνια…


Όταν πρωτομπήκα στο Facebook, είπα ψέματα για την ηλικία μου…
Αντί για τη πραγματική ημερομηνία γέννησης, νομίζω πως αφαίρεσα καμιά δεκαριά χρονάκια.
Φαντάστηκα πως οι «φίλοι»  μου θα το έπιαναν το αστείο, και αν όχι… σε λα βι.

 
Η επιλογή όμως να πω ψέματα ήταν ολόδική μου.
Μια άλλη κυρία όμως, η καημένη η Marguerite Joseph, δεν είχε τέτοια επιλογή. Έπρεπε αναγκαστικά να πει ψέματα στο Facebook για την ηλικία της, αν ήθελε να συμμετέχει.

Αλλάζουν τα δεδομένα για τον Oscar Pistorius;


Αν και μέχρι χθες τα στοιχεία φαίνονταν να είναι εναντίον του Νοτιοαφρικανού Blade Runner, τώρα όλα δείχνουν πως μάλλον θα βγει με εγγύηση, και τελικά ίσως και να αθωωθεί, αφού άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές στις κατηγορίες εναντίον του.

 
Η υπόθεση άρχισε να παίρνει διαφορετική τροπή, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Pistorius «διέλυσε» την ερευνητική δουλειά του επικεφαλής ντέτεκτιβ που χειρίζεται την υπόθεση, στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας.

Όταν καπνίζει ο λουλάς….


 Όταν είσαι ανήσυχος, πάρε μια βαθιά ανάσα και κοίτα ψηλά. Στο αστέρι που θα δεις κρύβονται οι ελπίδες μας και πίσω από αυτές το χαμόγελό μας.
Προς το παρόν συνέχισε, να αγαπάς, να επιτίθεσαι, να αγωνίζεσαι. Έτσι κι αλλιώς ξέρεις.
Οι άνθρωποι που ελπίζουν πεθαίνουν χέρι – χέρι, έτσι πρέπει να γίνει.
Στη μέση δεν υπάρχει τίποτα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Μέχρι τότε βάλε για πυξίδα ζωής το βίωμα.

 
Όχι, δεν πρόκειται για απόσπασμα από τις διδαχές κάποιου Βουδιστή φιλόσοφου της αγάπης, ούτε τα τελευταία λόγια κάποιου οσιομάρτυρα που κάηκε στη πυρά για τα αγνά πιστεύω του…
Ούτε καν για ρομαντικό ποίημα του μελαγχολικού Κουράκη, αυτού του υμνητή του θνησιγενούς παρά φύσει έρωτα…

Χρειάζεται όραμα.


«Λεφτά υπάρχουν, μαζί τα φάγαμε, δεν διάβασα το μνημόνιο, στο λόγο της αντρικής μου τιμής».
Αυτή είναι μία «ποτ πουρί δήλωση» που θα μπορούσε να έχει κάνει ένας «ικανός» πολιτικός για να καταγράψει με απόλυτη ακρίβεια την πολιτικοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από την περίοδο λίγο πριν την έλευση των τροϊκανών στην χώρα μας, έως σήμερα που έχουν ισοπεδωθεί σχεδόν τα πάντα.
Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα.


Δηλαδή που η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές Πέμπτη από την ΕΣΤΑΤ για τον Μήνα Νοέμβριο του 2012, ανήλθε σε 27,0%, έναντι 20,8 το Νοέμβριο του 2011, κάτι που μεταφράζεται σε 1.350.181 άνεργους συμπολίτες μας.

Το «παιχνίδι» χοντραίνει….


«Η καταδρομική στις Σκουριές της Χαλκιδικής ήταν επιχείρηση πολεμικού τύπου, η οποία ξεπερνά κατά πολύ την τοπική αντιπαράθεση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του χρυσού».
Αυτό είναι το συμπέρασμα πολιτικών και αστυνομικών παραγόντων, οι οποίοι παρακολουθούν συστηματικά τα τελευταία χρόνια την εξέλιξη του τρομοκρατικού φαινομένου στη χώρα μας.

 
«Οι στολές ήταν ομοιόμορφες, τα παντελόνια στρατιωτικά, τα σακίδια επίσης και οι κινήσεις σίγουρες κι αποφασιστικές, χωρίς ενδοιασμούς ή επιφυλάξεις» επισημαίνουν οι ίδιοι, εξηγώντας ότι «όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση ήθελαν να δηλώσουν τον στρατιωτικό της χαρακτήρα και βεβαίως να προστατεύσουν μέσα από την ομοιομορφία των στολών την ανωνυμία των δραστών».