13.6.13

Μερικές σκέψεις της επόμενης μέρας.



Δεν θα σχολιάσω εδώ το κλείσιμο της ΕΡΤ: ήδη γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά - ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και να εξαγάγει συμπεράσματα.
Το σίγουρο είναι, όπως σε πλείστες περιπτώσεις, ότι τα πράγματα παρουσιάζουν πολυσημία κι ότι δεν διακρίνεται εύκολα το καλό από το κακό, το σωστό από το λανθασμένο.



Η διαμάχη που ξέσπασε -μία ακόμη από τις αλλεπάλληλες των τελευταίων χρόνων- καταδεικνύει ορισμένες μορφές συλλογικής σκέψης και συμπεριφοράς που έχουν παγιωθεί με δογματικό τρόπο στο κοινωνικό μας σώμα.



Κυρ Βαγγέλη ξύπνα... τα συντρόφια σου σου στήσανε παγίδα!

Δεν υπήρξαμε ποτέ θαυμαστές της ρητορικής δεινότητας και του πολιτικού χαρακτήρα του κου Βενιζέλου.
Ειδικά οι απέλπιδες προσπάθειές του ως μέλος της τρικομματικής να αναστήσει πολιτικό παράστημα μόνο γέλωτα προκαλούν.
Όμως οφείλουμε να τον προειδοποιήσουμε. Και μαζί με αυτόν όλους όσους πιάστηκαν στη φάκα της εκλογολογίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Ορθογράφου, η έντονη εκλογολογία που προκάλεσε το θέμα της ΕΡΤ, ειδικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έχει συγκεκριμένους υποκινητές και συγκεκριμένο σκοπό.

Τι εννοείτε ποιον? Μα τον πιο προφανή: Με καινούρια Βουλή τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων Παπακωνσταντίνου!
Και μαζί με αυτόν, γλιτώνει και το λοιπό γαϊτανάκι που ακολουθεί σε θέμα ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Παραδοθήκαμε…



Οι παλαιότερες γενιές Ελλήνων ζούσαν με τον εφιάλτη της Ψωροκώσταινας.
Πίσω από την έκφραση αυτή βρισκόταν πάντα μια Ελλάδα χωρίς υποδομές, χωρίς υψηλό επίπεδο διαβίωσης, με λίγα σχολεία, λιγότερα νοσοκομεία, ελάχιστα πανεπιστήμια, απομακρυσμένα νησιά και χωριά γεμάτα παιδιά που δεν μπορούσε η γη να τα θρέψει.




Οι Έλληνες πολεμούσαν. Κάθε γενιά είχε να κάνει τον δικό της πόλεμο.
Άλλοτε για να γίνει η Ελλάδα μεγαλύτερη και περισσότεροι πληθυσμοί ομογενών να απελευθερωθούν και να ενταχθούν στην εθνική επικράτεια.
Άλλοτε για να διατηρήσει τα κεκτημένα: εδάφη, δικαιώματα, διεκδικήσεις, συσχετισμούς.

 

Βρε τι έπαθε ο κακομοίρης…



Ο Αμερικανός φορτηγατζής Daniel Metzgar δεν τα κατάφερνε και πολύ καλά  στο θέμα του έρωτα, όντας ανεπαρκής στο κάτω διαμέρισμα, οπότε τον Δεκέμβριο του 2009 αποφάσισε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, δια της οποίας του εμφυτεύθηκαν … πόντοι (και όχι μόνο).



Το πρόβλημα όμως που προέκυψε είναι ότι η εγχείρηση παραήταν αποτελεσματική!
Και αυτό, διότι όπως καταγγέλλει ο εν λόγω χειρουργημένος, του έμεινε κουσούρι μια μεγάλη στύση, η οποία και κράτησε 8 ολόκληρους μήνες!


Ιπτάμενο ποδήλατο!



Τι είναι;
Ποδήλατο, ή αεροπλάνο;
Ή μήπως και τα δυο…;
Ότι και να είναι, ακούγεται και φαίνεται ενδιαφέρον!


Ο ρόλος του ατόμου στις ιστορικές εξελίξεις (η περίπτωση Σαμαρά).



Ή αλλιώς: Σαμαράς να’ ναι κι ότι να’ ναι!

Ανήκω σε αυτούς που θεωρούν ότι την ιστορία την κάνουν τα άτομα.
Κάποιες χαρισματικές προσωπικότητες, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις.
Σε αντίθεση με τη μαρξιστική σχολή σκέψης, που υποβαθμίζει τον ρόλο του ανθρώπου, και ρίχνει όλο το βάρος στις ιστορικές και άλλες συγκυρίες.



Ναι, αλλά θα πετύχαινε η επανάσταση των Μπολσεβίκων αν δεν υπήρχε ο Λένιν;
Θα επιβίωνε στις αρχές του το σοβιετικό καθεστώς, αν δεν υπήρχε ο Τρότσκι;
Θα απαξιώνονταν τόσο ο «κομμουνισμός», αν δεν έβαζε το χεράκι του ο Στάλιν;
Θα υπήρχε αυτή η Ευρώπη που υπάρχει σήμερα, αν δεν μεσολαβούσε το σφαγείο του Β’ΠΠ, ο οποίος ξεκίνησε από ένα μόνο άτομο, τον Αδόλφο;
Και στα δικά μας, πως θα εξελίσσονταν το 1821 αν δεν είχαμε τον Κολοκοτρώνη;
θα υπήρχε πετυχημένο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, αν δεν υπήρχε ο Βελουχιώτης;
Θα ήμασταν σήμερα στην Ευρώπη, όπως είμαστε, αν δεν το έβαζε πείσμα ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος;
Και πάει λέγοντας.


Και δεν του τό’ χαμε του Αντώνη...



Η ΕΡΤ αντιπροσωπεύει την πλέον ακραία εκδοχή των αξιών του πελατειακού κράτους που χρεοκόπησε.
Δεν αναφέρομαι στο πρόγραμμα που  ήταν παρασάγγας πιο αξιόλογο από αυτό των ιδιωτικών καναλιών, αλλά στον τρόπο διάρθρωσης και λειτουργίας της.
2.700 άνθρωποι αμείβονταν όσο 10.000 στον ιδιωτικό τομέα και απέδιδαν όσο 200.
  Αυτό σε μια εποχή με 1,5 εκατ. ανέργους και αύξοντα αριθμό αυτών που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια είναι σκανδαλώδες.







Το 1,5 εκατ. ανέργων δεν προέκυψε από το μνημόνιο αλλά από τη χρεοκοπία του μοντέλου όπου το δημόσιο(και ΕΡΤ) υπεραντλούσε πόρους από την  ιδιωτική οικονομία.  
Στη  βιολογία αυτό ορίζεται σαν την κατάσταση που το παράσιτο εξοντώνει το ξενιστή (γάγγραινα).


Ποια ΕΡΤ; Τι να λέμε τώρα;



Είχα γνωρίσει έναν συμπαθητικό άνθρωπο που ήταν μέλος χορευτικού ομίλου και έτρεχε παντού όπου νόμιζε ότι η παρουσία του θα βοηθούσε σε αυτό το θολό κατασκεύασμα που λέγεται ακόμη «ελληνική παράδοση κατά τη σύγχρονη εποχή». Έπαιρνε άδεια από τη δουλειά του, έχανε μεροκάματα, κουβαλούσε στολές, λαϊκά όργανα, χόρευε και αισθανόταν πως εκπληρώνει ένα εθνικό καθήκον.
Μου γνωστοποίησε λοιπόν την εμπειρία του μια φορά που φορτώθηκαν σε αυτοκίνητα και μικρά λεωφορεία για να κάνουν ένα εξωτερικό τηλεοπτικό γύρισμα, όπου θα χόρευαν χορούς του τόπου τους.
Αυτό θα γινόταν για λογαριασμό της Ε.Ρ.Τ. και τη λήψη θα την πραγματοποιούσαν σκηνοθέτες, οι βοηθοί τους, τεχνικοί, φροντιστές του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού.
 



Μόλις λοιπόν έφθασαν σε ένα μέρος κοντά στο Σούνιο, σε ένα ξέφωτο όπου θα γινόταν το γύρισμα οι άνθρωποι της Ε.Ρ.Τ. τους είπαν (μας διέταξαν μου είπε εκείνος, επί λέξει), να κατεβούμε και να περιμένουμε.
Εκείνοι εξαφανίστηκαν, τους κατάπιε η γη, κυριολεκτικά.
Μετά από δυο-τριών τουλάχιστον ωρών αναμονή εμφανίστηκαν πάλι.
Δεν ήταν μόνον το ότι είχαν πάει σε κάποια ταβέρνα και καλόφαγαν αφήνοντας τους άλλους ντυμένους με τις παραδοσιακές στολές, να περιφέρονται κάτω από τον ήλιο (σκεφθείτε τη σκηνή), αλλά όπως κατάλαβαν η όλη αυτή συμπεριφορά είχε και μια ακόμη πιο απεχθή ουρά.
Διότι οι μάγκες(;) κατά πάγια τακτική το έκαναν αυτό για να αργοπορεί αρκετά το γύρισμα και να γράφουν μέσα στην ημέρα αδρά αμειβόμενες υπερωρίες.



Το δεύτερο βήμα για την ΕΡΤ.



Ήταν πολύ γλαφυρή και πολύ ακριβής η αυτοκριτική που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου για την ΕΡΤ, μαζί με την κριτική στους προκατόχους του.
Είναι αληθή όσα καταμαρτύρησε για την πολύπαθη κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά δεν ξεχνάμε ότι συνέβαλε ο ίδιος τον περασμένο χρόνο σε όλα αυτά.




Πραγματικά η ΕΡΤ έχει πολλαπλάσιο κόστος και προσωπικό από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς σε σχέση με την πολύ μικρή της τηλεθέαση και χωρίς να εκπέμπει πάντα ποιοτικό περιεχόμενο.
Ορθώς είπε: «Εχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού. Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους! Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια! Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Ελληνας φορολογούμενος».