14.6.13

Η ΕΡΤ τους φέρνει κοντά…



Χρειαζόμαστε δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Γιατί η χώρα πρέπει να συνδέεται με τον έξω κόσμο, γιατί οι ακριτικές περιοχές έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση.
Γιατί στο περιβάλλον της, υπάρχoυν κάποιες πιθανότητες να ευδοκιμήσει κάτι πραγματικά καλό και ποιοτικό. 
Λίγες, αλλά υπάρχουν.



Να είμαστε όμως και ρεαλιστές, γιατί ζούμε στην Ελλάδα.
Τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι  κρατικά και ως εκ τούτου τα διαχειρίζεται το κόμμα που κυβερνά.
Θα προάγουν πάντοτε την κυβερνητική πολιτική και θα βολεύουν ημέτερους.
Αν καταφέρναμε να εγκαταστήσουμε θεσμικά αντίβαρα ώστε αυτά να γίνονται με κάποιο μέτρο και να μη κοστίζουν ακριβά στους πολίτες θα είχαμε καινοτομήσει.
Γιατί στην Ελλάδα ζούμε.
Δε χρειάζεται να αναφέρουμε τι θα ήταν η ΕΡΤ αν στην εξουσία ανέβαινε το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.


Αριστερές υποκρισίες.



Αν τα λέμε εμείς, δεν έχει αξία, είμαστε δεξιοί και δε γουστάρουμε τους δημοσιογράφους.
Όταν όμως η απάντηση έρχεται από έναν δημοσιογράφο, τότε αποκτά διπλή βαρύτητα.
Και μάλιστα, όχι από κανέναν δευτεροκλασάτο, αλλά από τον παρουσιαστή ειδήσεων, κ. Αντώνη Σρόιτερ.



Όπως διαβάζουμε λοιπόν στο  iefimerida.gr,  ο γνωστός δημοσιογράφος, μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Αντώνης Σρόιτερ, εκφράζει την άποψή του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ παίρνει θέση και για το θέμα της απεργίας στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.



Καλά έκανε ο Σαμαράς.



«Οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Σαμαράς κλείνει τα στόματα που τον επικρίνουν, δεν είναι σωστοί.
Η απόφαση έγινε με οικονομικά κριτήρια.
Μια νέα, πιο μικρή κρατική εταιρία τηλεοπτικών και άλλων μεταδόσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του καλοκαιριού», γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.



«H απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ, το ίδρυμα κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, προκάλεσε νευρικές αντιδράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα σωματεία κήρυξαν γενική απεργία.
Οι ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού με την Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, εξέφρασαν ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους.
Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε κριτική.


Η μεγάλη ευκαιρία του Αντώνη Σαμαρά!



Το ξέρω, ότι το θέμα που καίει τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι αυτό της ΕΡΤ.
Από το twitter έως το facebook, και τα διάφορα blogs, υπάρχει μία αέναη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ, για τον «χουντικό» τρόπο με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ (κάθε φορά που ένας 30άρης ΣΥΡΙΖΑίος μιλά για «τη χούντα του Σαμαρά», σε μία ακόμη κολώνα του ΕΜΠ γράφεται αυτόματα ακόμη ένα σύνθημα «Έξω αι ΗΠΑ»), ενώ δεν παύουν όλοι οι ώριμοι «προβληματισμένοι» αμεσοδημοκράτες να εκφέρουν απόψεις και παπαρολογίες περασμένων δεκαετιών, χωρίς να βλέπουν πόσο μα πόσο υπεύθυνοι είναι αυτοί και η γενιά τους (ναι, αυτή του Πολυτεχνείου) για την κατάσταση στην οποία περιήλθε σήμερα η πατρίδα μας.



Δε θα συνεχίσω για αυτό το θέμα, έχω πραγματικά κουραστεί να βλέπω κάθε φορά που πάει να σπάσει μία κατεστημένη κατάσταση - σπηλιά των δεινοσαύρων της Μεταπολίτευσης, την αντίδραση και την «επανάσταση», με πλήθη έξω από το ραδιομέγαρο, που μία μεγάλη μερίδα τους κραδαίνει τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ...
Πάμε λοιπόν μπροστά!


Κάνει πίσω ο Ερντογάν;



Δυο εβδομάδες μετά το αρχικό ξέσπασμα των διαδηλώσεων της Τουρκίας, η κυβέρνηση του Ερντογάν καταθέτει μια χειροπιαστή πρόταση στους διαδηλωτές.
Η πρόταση έγινε τα ξημερώματα, μετά από συνάντηση στην πρωθυπουργική κατοικία, και σύμφωνα με αυτήν, οι αρχές θα αναβάλλουν κάθε εργασία ανάπτυξης στο πάρκο Γέζι, μέχρις ότου  η όλη υπόθεση να αποφασιστεί από τα δικαστήρια.



Ακόμη όμως και αν τα δικαστήρια ετυμηγορήσουν υπέρ της ανάπτυξης που θέλει η  κυβέρνηση, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Κων/πολη για το να θα χτιστούν στρατώνες και μουσείο στον χώρο.

Τα διδάγματα της «ελληνικής τραγωδίας».



Μια επίσκεψη στην Ελλάδα αφήνει πολλές ζωντανές εντυπώσεις.
Σίγουρα υπάρχει η πλούσια ιστορία της χώρας, μια αφθονία αρχαιολογικών χώρων, γαλάζιοι ουρανοί, και  διάφανες παραλίες.
Υπάρχει όμως και μια έντονη πίεση κάτω από την οποία λειτουργεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, καθώς και το εξαιρετικό κουράγιο με το οποίο οι απλοί πολίτες αντιμετωπίζουν την οικονομική τους καταστροφή.



Μια επίσκεψη στην Ελλάδα αφήνει και πολλά ερωτήματα: Πιο συγκεκριμένα, τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει  διαφορετικά οι πολιτικοί της, για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση της χώρας;



Να πάει το παλιάμπελο;



Μέσα από τον καταιγισμό των δηλώσεων που ξέσπασε από την ώρα που έκλεισε η ΕΡΤ, συγκράτησα μία φράση: «Η απουσία της ΕΡΤ είναι πλήγμα για τη δημοκρατία». Για τη δημοκρατία, αναρωτιέμαι, ή μήπως για όσους ταυτίζουν τη μόνιμη εργασία στο Δημόσιο με τη δημοκρατία;
Αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό, διότι εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν η αναφορά στην απουσία της ΕΡΤ.
Αν δεν κάνω λάθος, η αίσθηση της απουσίας προϋποθέτει το αντίθετό της: την αίσθηση της παρουσίας δηλαδή.



Η παρουσία της ΕΡΤ είχε εξασθενήσει εδώ και πολύ καιρό, εξαιτίας της κατάχρησης του δικαιώματος της απεργίας από τους εργαζομένους στην εταιρεία.
Η παρουσία που εγώ έχω συγκρατήσει από την εικόνα της ΕΡΤ ήταν ότι, διατρέχοντας τα κανάλια, σταματούσα στα κρατικά, που προέβαλλαν συνήθως ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο όμως και αυτό δεν μπορούσες να το δεις και να το ευχαριστηθείς, καθώς το κάτω μισό της οθόνης καλυπτόταν από ένα εκνευριστικής ηλιθιότητας κείμενο της ΠΟΣΠΕΡΤ που εξηγούσε τους λόγους της απεργίας.
Τουλάχιστον από εμένα, λοιπόν, δεν πρόκειται να λείψει η ΕΡΤ.
Ομολογουμένως, θα μου λείψει το CNN, που το έπιανα μέσω της ΕΡΤ· και, βέβαια, θα μου λείψει το σίριαλ που κυριολεκτικά λάτρευα, για λόγους τους οποίους μόνον οι στενοί φίλοι που έχουν αντίληψη του χιούμορ μου θα καταλάβουν: το κήρυγμα του Άνθιμου κάθε Κυριακή, 10 με 10.30 π.μ. από την ΕΤ3. (Αλλά αυτό είναι το προσωπικό δράμα μου και θα το αντιμετωπίσω μόνος μου...)


Ένας Ιάπωνας … επίτιμος;



Πέθανε χθες στην Ιαπωνία ο γηραιότερος άνθρωπος όλων των εποχών.
Πρόκειται για τον 116χρονο Jiroemon Kimura, που γεννήθηκε το 1897, σε μια εποχή όπου η μέση διάρκεια ζωής ενός άρρενα Ιάπωνα ήταν μόλις τα 44 χρόνια.



Όπως αναφέρει ένας 80χρονος ανεψιός του, ο Kimura είχε ιδιαίτερα μεγάλη θέληση να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αι φυλαί των ΕΡΤολάγνων


Συνήθως τέτοια εποχή καθόμασταν και απαριθμούσαμε τις καλτ μορφές της Ελληνικής παραλίας, όπως αυτές ετοιμάζονταν να ξεχυθούν στο απέραντο Ελληνικό γαλάζιο.
Αλλά επειδή μας προέκυψε καλύτερο καλαμπαλίκι είπαμε να αφήσουμε στην άκρη την συνήθεια που έγινε λατρεία και να συνδράμουμε τους απανταχού φυσιοδίφες της Ελληνικής ζούγκλας στην καταγραφή των διαφόρων υποειδών του νέου είδους Ελληναρα, ΕΡΤολάγνους Παπατζιλίκους.
Απαριθμούμε!