19.6.13

Wrapped Around your Finger...

The Police....






Κρατική ή δημόσια;



Η λειτουργία της τηλεόρασης και ραδιοφωνίας είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος.
Το Σύνταγμα δεν προβλέπει κάποια διαφορά για όσα πρέπει να χαρακτηρίζουν την εκπομπή προγράμματος και ειδήσεων, αναλόγως με τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.
Άρα, η ΕΡΤ/ΝΕΡΙΤ δεν διέφερε και δεν θα διαφέρει από τα Mega, AΝΤ1, ΣΚΑΪ, Alpha, Star κ.λπ., ως προς τους κανόνες λειτουργίας.
Η διαφορά βρίσκεται μόνον στην ιδιοκτησία και είναι, προφανώς, πολύ σημαντική.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια πραγματική δημόσια τηλεόραση.



Η συνταγματική πρόβλεψη ισχύει για όλους όσοι χρησιμοποιούν δημόσια συχνότητα. Συγκεκριμένα, η δεύτερη παράγραφος του 15ου άρθρου του Συντάγματος ορίζει πως «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους». Ολη η ραδιοφωνία και όλη η τηλεόραση (Ρ/Τ). Εξηγείται μάλιστα και το περιεχόμενο του «άμεσου ελέγχου». Σκοπός είναι «η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων λόγου και τέχνης».


Τσου ρε Λάκη…



Εδώ και μερικά χρόνια που γράφω ότι μου κατέβει στο κεφάλι, πολλές είναι οι φορές που ασχολήθηκα (αποδομητικά) με τους διάφορους μαϊντανούς-σελέμπριτι της χώρας μας, που όντας ημιμαθείς, όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν.
Και πάντα χειροκροτούμενοι από τον λαό.
Σε σημείο του κάποιοι να με θεωρούν εμμονικό.



Τέλος πάντων, ο καθείς με τις εμμονές του, και εν πάση περιπτώσει έχω αναλύσει τις απόψεις μου επαρκώς για το εν λόγω ζήτημα.
Εν ολίγοις, όπως δεν θα ήθελα τον Σαμαρά ή τον Μπένυ να παίζουν σε σήριαλ, ή να τραγουδάνε σε κωλάδικα, επειδή είναι γνωστοί από την πολιτική, έτσι δεν θέλω και τους διάφορους διασκεδαστές να παρεμβαίνουν πολιτικά, επειδή έχουν όνομα στη νύχτα.
Διότι κάνουν ζημιά….



Στην αναμπουμπούλα τα … ντοράκια χαίρονται!



Πολιτικά απολιθώματα βρήκαν την ευκαιρία – λόγω της αναμπουμπούλας στην ΕΡΤ – να επανέλθουν στο προσκήνιο
Όταν ένα δέντρο μεγαλώνει διατρέχει κινδύνους να ξεραθεί.
Κάποια δέντρα «πεθαίνουν» από το πολύ ή το λίγο νερό κάποια άλλα από ασθένειες.




Η χειρότερη των ασθενειών που μπορεί να έχει ένα δέντρο είναι ο κισσός.
Ένας οργανισμός (φυτό) που ζει ως παράσιτο πάνω στο δέντρο που του δίνει ζωή αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα το ξεράνει.
Στο τέλος της διαδικασίας – αν ο κισσός δεν καταπολεμηθεί – θα έχουμε ένα ξερό δέντρο αλλά καταπράσινο λόγω του κισσού που το έφαγε…


Όταν η ανευθυνότητα χτυπάει κόκκινο…



Είχα πριν από λίγο μια συζήτηση με τον φίλο μου τον Δαναό.
Τον σοφό αυτό γέροντα…
Ο οποίος απορεί (όπως κι εγώ) τι τους έπιασε ξαφνικά τους δυο κυβερνητικούς εταίρους του Σαμαρά, και στυλώνοντας τα «ποδάρια», οδηγούν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, και άρα στο χάος.
Κουβαλώντας νερό στον μύλο του Αλέξη, ο οποίος όμως δεν… πολυδιψάει, και ούτε θέλει να ζυμώσει (το αποδεικνύει άλλωστε καθημερινά, άσχετα από τις παπαρολογίες του στα μπαλκόνια ενώπιον άδειων πλατειών).


Και μας οδηγούν στο χάος, σε μια κρίσιμη στιγμή όπου οι προβλέψεις των φετινών τουριστικών αφίξεων αγγίζουν τα 17 εκατομμύρια (!), και όλα τα οικονομικά δεδομένα (δείκτες, σπρεντς, κλπ) αν δεν βελτιώνονται, τουλάχιστον παραμένουν σταθερά.


Έρχεται η δεκαετία των ζόμπι!



Για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση αναφέρεται σε άρθρο του στους Financial Times o Wolfang Munchaus, ο οποίος αναφερόμενος για την Ελλάδα τονίζει ότι ακόμη «δεν είναι σε βιώσιμο μονοπάτι», ενώ παράλληλα προβλέπει ότι «έχουμε στα χέρια μας μια δεκαετία με χαρακτηριστικά ζόμπι, με άνευ προηγουμένου χρεοκοπίες, ή και τα δύο διαδοχικά».



Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι «κρυφές» απώλειες των τραπεζών αγγίζουν το 1 τρις ευρώ, το οποίο μπορεί να τριπλασιαστεί, ενώ «εάν προστεθεί και ένα συγκεκριμένο ποσό κρατικού χρέους που είναι απίθανο να ξεχρεωθεί, έχουμε στα χέρια μας μια δεκαετία με χαρακτηριστικά ζόμπι, με άνευ προηγουμένου χρεοκοπίες, ή και τα δύο διαδοχικά», επισημαίνεται.

Τελευταίο βήμα πριν από τις κάλπες;



Τελευταίο βήμα πριν από τις πρόωρες εκλογές απόψε στο Μαξίμου.
Εάν οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης απορρίψουν τα σχέδια Σαμαρά για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η χώρα οδηγείται σε κάλπες.



Η αποψινή συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσει με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες: Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «διαβάζουν» ανάποδα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποτέλεσμα να ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες για την ΕΡΤ.

Το κράτος τέρας…


Εάν δεν μας θεωρούσαν απλούς «ιθαγενείς», που δεν τους πέφτει λόγος, θα είχαν από χρόνια φροντίσει όλοι τους, κυβερνήσεις και κόμματα, να μετατρέψουν το άθλιο κράτος σε πραγματικό Ελληνικό Δημόσιο.
Γιατί στην Ελλάδα, που επικρατούν καθαρά δικής μας πρωτοτυπίας θεωρίες στην λειτουργία συστημάτων και θεσμών, αποκαλούμε Δημόσιο ένα αισχρά χειραγωγημένο κομματικό κράτος. 


Συνεπώς όταν μιλάμε για Δημόσιες Υπηρεσίες και Δημόσιους Οργανισμούς που θέλουμε να κρατήσουμε ή για στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας με δημόσιο χαρακτήρα ας έχουμε την ειλικρίνεια να δεχθούμε ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι Δημόσιες με την θεσμική έννοια του όρου αλλά καθαρά κρατικές με την σοβιετική έννοια του όρου. 
Και η διαφορά των δύο θεσμών είναι τεράστια.