27.9.13

O Superman!

Laurie Anderson



Γράμμα σε έναν αριστερό νέο…



«Φίλε μου Γιώργο... Σκέψου, μήπως όσοι μάταια μένουν προσκολλημένοι σε ένα ακυρωμένο Ονειρο γίνονται “αντιδραστικοί”, μήπως εμποδίζουν τη γέννηση ενός καινούργιου ονείρου, αφήνοντας τον κόσμο να ασφυκτιά στους κλειστούς ορίζοντες; Το όνειρο δεν έχει μηχανισμούς επιβολής και ο Μαρξ ευαγγελίστηκε την πλήρη και καθολική απελευθέρωση του ανθρώπου “για να περάσουμε από την προϊστορία της ανθρωπότητας στην ιστορία”, όπως λέει.




Αυτό θα γινόταν με την κατάργηση της εξουσίας του κράτους, κατά τον Μαρξ. Υπερτροφικά όμως είναι τα κράτη και απόλυτες οι εξουσίες τους στον υπαρκτό σοσιαλισμό.


Δέκα σημεία σε έναν άδειο ορίζοντα…



ΕΝΑ
Αντιγράφω από ένα κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι, δημοσιευμένο το 1993, λίγο πριν το θάνατό του: «Βιώνουμε μέρα με τη μέρα περισσότερο το τμήμα του εαυτού μας που ή φοβάται ή δεν σκέφτεται, επιδιώκοντας όσο γίνεται περισσότερα οφέλη. Ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος «αρχηγός» που θα ηγηθεί αυτό το κατάπτυστο περιεχόμενό μας. Και τότε θα ‘ναι αργά για ν’ αντιδράσουμε. Ο νεοναζισμός είμαστε εσείς κι εμείς – όπως στη γνωστή παράσταση του Πιραντέλο. Είμαστε εσείς, εμείς και τα παιδιά μας. Δεχόμαστε να ‘μαστε απάνθρωποι μπρος στους φορείς του AIDS, από άγνοια αλλά και τόσο «ανθρώπινοι» και συγκαταβατικοί μπροστά στα ανθρωποειδή ερπετά του φασισμού, πάλι από άγνοια, αλλά κι από φόβο κι από συνήθεια.»



ΔΥΟ
Στη θέση της φωτογραφίας του προφίλ που διατηρεί στο facebook ο Γιώργος Ρουπακιάς  (με το όνομα Giwrgos RpK), εικονίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στη μεγαλύτερη φωτογραφία (ένας φίλος μου είπε ότι τη λένε «φωτογραφία εξωφύλλου»),  ένας ρασοφόρος ανεμίζει μια ελληνική σημαία με φόντο έναν ουρανό που διασχίζεται από ένα μαχητικό αεροσκάφος…


Ξύπνησε το κτήνος του φασισμού…



Αν και δηλώνει αφοσίωση στη στρατιωτική χούντα (1967-74), και είναι εναντίον των εργατικών  συνδικάτων, εν τούτοις η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή κερδίζει συνεχώς έδαφος στις εργατικές γειτονιές, εκεί όπου τα έχει βρει με τα βασικά θύματα της οικονομικής κρίσης που γονάτισε την Ελλάδα.



Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Amélie Poinssot έκανε ρεπορτάζ στον Πειραιά, εκεί όπου η ανεργία και η δυστυχία πυκνώνουν τις τάξεις της Χρυσής Αυγής.

Περί φασισμού.



(Προσαρμοσμένο από το βιβλίο The Anatomy of Fascism, του Robert Paxton)

Η βιβλιογραφία για το φασιστικό φαινόμενο είναι τεράστια.
Πολλές σχολές σκέψεις προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, υπό τη βαριά σκιά των εκατομμυρίων νεκρών του Β’ ΠΠ και του ανελέητου κυνηγητού μειονοτικών ομάδων από τα φασιστικά καθεστώτα.
Πρέπει να έχει κανείς κατά νου ότι υπάρχουν μερικές λεπτές διακρίσεις ανάμεσα σε έννοιες όπως φασισμός, ολοκληρωτισμός, αυταρχισμός και δικτατορία.
Οι έννοιες αυτές έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και διακριτές διαφορές. Δεν ταυτίζονται. (Η στρατιωτικές δικτατορίες των Συνταγματαρχών, του Φράνκο ή του Σαλαζάρ λ.χ. ήταν ένα αυταρχικά καθεστώτα αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φασιστικά καθεαυτά)




Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το φαινόμενο.
Η μαρξιστική λ.χ. θεωρεί το φασισμό όργανο του καπιταλισμού.
Δεν τον θεωρεί αυτόνομο φαινόμενο αλλά αναπόφευκτο φαινόμενο των εκάστοτε κρίσεων του καπιταλισμού εξαιτίας της υπερπαραγωγής.
Η σχέση καπιταλιστών και φασισμού δεν υπήρξε μια αμφιμονοσήμαντη σχέση φιλίας όσο κι αν επιμένει περί αυτού η μαρξιστική θεώρηση για να ικανοποιήσει τη δική της πολεμική έναντι της αστικής τάξης.
Μια άλλη θεώρηση εστίασε στην ψυχική διαταραχή των ηγετών εστιάζοντας στη διαταραγμένη τους προσωπικότητα, δεν κατάφερε όμως να απαντήσει γιατί οι μάζες λάτρευαν τον «παράλογο» ηγέτη.


Οι συντάξεις βούλιαξαν το Ντιτρόιτ!



Το Ντιτρόιτ ως γνωστόν, από εκεί που κάποτε ήταν μια βιομηχανική δύναμη, σήμερα είναι βυθισμένο στην εξαθλίωση, και μάλιστα έχει κηρύξει και επίσημα πτώχευση.


Τι έφταιξε;
Πολλά.
Το κυριότερο όμως ήταν η γενναιοδωρία στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Συντάξεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο…


Ο φακός αποτυπώνει ένα σπάνιο περιστατικό!



Επιστήμονες που μελετούν τις τίγρεις της Σιβηρίας στη Ρωσία, πέτυχαν να απαθανατίσουν κάτι το απίστευτο.



Η αρχή έγινε όταν βρήκαν το κουφάρι ενός ελαφιού στο χιόνι, χωρίς όμως κανένα ίχνος, ή καμιά πατημασιά του θηρευτή που το σκότωσε.
Όταν όμως επέστρεψαν στη βάση τους, και εξέτασαν το φιλμ από μια κάμερα που ήταν τοποθετημένη εκεί κοντά, το μυστήριο λύθηκε.

Ροχαλητά στο κόκπιτ!



Απίστευτη ιστορία ανευθυνότητας δημοσιεύει ο βρετανικός Τύπος και αφορά σε μη κατονομαζόμενη αεροπορική εταιρία της χώρας.



Αεροσκάφος Airbus A330 που ταξίδευε από τη Ρωσία στη Βρετανία, πραγματοποίησε μεγάλο μέρος του ταξιδιού με τον αυτόματο πιλότο (τίποτα παράξενο μέχρι στιγμής), όμως, την ίδια στιγμή, οι δυο πιλότοι του αεροσκάφους είχαν πέσει για έναν υπνάκο!