8.11.13

Μια Ζωή Σικέ (20)



Η συγκεκριμένη εκείνη μέρα μου επιφύλαξε και άλλες εκπλήξεις.
Κατά το μεσημεράκι και ενώ είχα κάπως ξεπεράσει την μεταφυσική αυτή εμπειρία με τον παππού μου, αποφάσισα να πάω σπίτι και να κλειστώ εκεί μέχρι να με πιάσει πονοκέφαλος απ`τη κλεισούρα.



Ήθελα να απομονωθώ κάπως από τον κόσμο και τη φασαρία.
Μπαίνοντας λοιπόν στο διαμέρισμα, το τελευταίο που ήθελα να μου συμβεί ήταν αυτό που δυστυχώς συνέβη.
Καθισμένος στο σαλόνι και καπνίζοντας μια μεγαλοπρεπή πίπα ήταν η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής!
Ο αποκαλούμενος ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη μας.
Ο άρχοντας της οικουμένης, ο μεγάλος αρχηγός εν ολίγοις.


Ο Αλέξης ζει το όνειρο…



Ζήσαμε να το δούμε και αυτό.
Ο Τσίπρας καλεί τον Σαμαρά σε … απολογία!
Ο Ταμτάκος τον Νανόπουλο….
Επειδή επέβαλλε την νομιμότητα!!!!!
Καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή την από καιρό απαξιωμένη στα μάτια του λαού, και ξεχασμένη από όλους ΕΡΤ.
Κάτι ανάλογο με αυτό που είχε κάνει και ο κυρ Φώτης. και τελικά ξεχάστηκε και ο ίδιος.



Βέβαια, προσωπική μου άποψη είναι ότι στη πραγματικότητα ο Αλέξης καταθέτει μομφή εναντίον του… Σύριζα, δηλαδή των εσωκομματικών του δελφίνων, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Εκτός και αν αληθεύουν τα διάφορα συνομωσιολογικά σενάρια που κυκλοφορούν, περί Σόρος κλπ και ο Αλέξης απλά δίνει μια προσυμφωνημένη παράταση ζωής στον Σαμαρά, αφού ο ίδιος τρέμει μη τυχόν και χρειαστεί να κυβερνήσει…
Αλλά και αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Όπως όμως και να έχει, την τουφεκιά του την έριξε.
Και όποιον πάρουν τα σκάγια…


Η τυραννία των λόμπυ…



Να το πούμε καθαρά: Η ιστορία μας ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό, με την ιστορία του ανατολικού δεσποτισμού.
Που πάει να πει πως – εκτός των άλλων - δεν συμμεριστήκαμε καν τους θεσμούς που γέννησαν τα δημοκρατικά κινήματα της δύσης.




Η ιστορική αυτή ιδιαιτερότητα, παρήγαγε ένα καθοριστικό ιστορικό έλλειμμα, σε σχέση με τη δύση: Ουδέποτε δημιουργήθηκε στην καθ’ ημάς ανατολή, η παράσταση του δημόσιου αγαθού, δηλαδή της “res publica”, η οποία,  ακόμα και στην ολιγαρχική Ρώμη, ήταν αντικείμενο αφοσίωσης.


Ζήτω η ΕΡΤ!



Κορυφαία όλων είναι η δήλωση του κ. Πάνου Καμμένου για την ΕΡΤ: «Οι δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν το ραδιομέγαρο. Ο,τι μεταδίδεται από εδώ και πέρα είναι προπαγάνδα της τρόικας, μην τους πιστεύετε».
Αλλά και οι υπόλοιπες δηλώσεις του αντιπολιτευτικού τόξου είχαν απερίγραπτες «χαριτωμενιές».




Θα σταθούμε σε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι η κυβέρνηση «εντελώς παράνομα, έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης και της δημοκρατίας στον τόπο μας.
Ο λαός μας θα σταθεί απέναντι στην κατάλυση της νομιμότητας, στην υπονόμευση της δημοκρατίας...
Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και την παράδοσή του στους εργαζόμενους της».



Μούγκα στη στρούγκα…



Η λέξη «τεκμήριο» μπήκε στην καθημερινότητά μας πριν από 35 χρόνια με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών Θανάση Κανελλόπουλου.
Τα τεκμήρια εισοδήματος καθιερώθηκαν πρώτα στα Ι.Χ. αυτοκίνητα.



Ενώπιον μιας εκτεταμένης -από τότε- φοροδιαφυγής, ο Κανελλόπουλος δανείστηκε από τον Σάκη Καράγιωργα την απλή σκέψη: «όσοι κρύβουν τα εισοδήματα από την εφορία δεν τα κρύβουν και από τον εαυτό τους.
Κάτι τα κάνουν: Αυτοκίνητα, σκάφη, βίλες, ακίνητα».
Ο Κανελλόπουλος άρχισε από τα αυτοκίνητα και δεν επεκτάθηκε στα υπόλοιπα προ της πανδήμου κατακραυγής.

Ο Σωκράτης… επιχειρηματίας;



Αν μπορούσε να φέρει κανείς τον Σωκράτη στον σημερινό κόσμο και να τον ρωτήσει τί είναι γι αυτόν το επιχειρείν, η απάντηση του μεγάλου φιλόσοφου θα ήταν σχετικά απλή.
Θα έλεγε ότι, υπό την ευρεία έννοιά του, το επιχειρείν είναι η ηγεσία ως πνευματική κατάσταση.
Και θα έθετε ένα σοβαρό φιλοσοφικό ερώτημα: πώς η φιλοσοφία και αυτά που προσκομίζει στην μελέτη της ανθρώπινης εμπειρίας, μπορεί να συμβάλλει στην γνώση τού τί είναι η ηγεσία και ο εμπλουτισμός της.



Κατά την σωκρατική μέθοδο, το περιεχόμενο της αντίληψης για την ηγεσία θα πρέπει να αναλυθεί προς τρεις κύριες κατευθύνσεις:
α)την επέκταση του πνεύματος, μέσω της θεωρίας των πολλαπλών ευφυϊών•
β) την ανάπτυξη του χαρακτήρα, μέσω της θεωρίας των βαθειών δομών•
γ) το απαραίτητο κουράγιο για να φθάσει κανείς το επίπεδο ταλέντου και ισχύος που αντιστοιχούν στην αυθεντική ηγεσία και στην ηθική δράση.

Η ομιλία Σαμαρά στον σύλλογο αποφοίτων Harvard.



Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και κάποιες αλήθειες, που αφορούν το σήμερα και το αύριο, αυτά που κάποτε μάθαμε κι εκείνα που δεν σταματήσαμε να ψάχνουμε, αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε κι εκείνα που δεν σταματά να μας διδάσκει η ίδια η ζωή, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ώρες και σε εποχές κρίσης.



Κάποιος είχε πει ότι κάθε μεγάλη αλήθεια περνάει από 3 στάδια: πρώτα αμφισβητείται, μετά βρίσκει σφοδρή αντίδραση και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη. Εμείς έχουμε περάσει το πρώτο στάδιο, πολεμάμε στο δεύτερο και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα πετύχουμε το τρίτο. Πολύ σύντομα.